Архів
Вівторок,
25 вересня 2018 року

№ 74 (19621)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Вулична оптика

Станіслав КРИКУНОВ,

майор медичної служби.

Усім відомий вислів: «Берегти як зіницю ока». А чи бережемо ми свої зіниці? Не дуже — через свою легковажність та недбальство.

МИ ВЖЕ звикли, що на базарах, у підземних переходах і просто на вулицях продають сонцезахисні окуляри, розмаїття і кількість яких просто вражають. Окуляри приміряють навіть дітям, не підозрюючи, що ці забавки криють серйозну небезпеку. Розплачуватися за незнання доводиться здоров’ям.

Лікарі не втомлюються попереджати, що не можна купувати окуляри будь-де, робити це треба лише у спеціалізованих магазинах. Та більшість людей, як не дивно, таке застереження ігнорує. Тим часом «вулична» оптика не сертифікована і не ліцензована Міністерством охорони здоров’я України. Здебільшого неможливо визначити країну-виробника. Не вказано, який відсоток ультрафіолету окуляри затримують і чи затримують узагалі. Створюючи видимість затемнення, такі «захисні» оптичні прилади вільно пропускають ультрафіолетове проміння в глиб ока (у темряві зіниця розширюється), що може спричинити опік сітківки, погіршення зору і навіть появу ранньої катаракти (помутніння кришталика).

Значення має і колір скелець. Найліпші — коричневі або чорні тони. Голубі й фіолетові лінзи офтальмологи не рекомендують, вважаючи (і не без підстав), що вони можуть зіпсувати зір за один сезон. Червоні, рожеві та сині теж мають поганий вплив на очі, не захищають від ультрафіолету.

Якісні окуляри не можуть бути дешевими, тим часом ціна «вуличної» оптики — від 40 до 100 гривень. Масштаби їхнього продажу рік у рік зростають, злочинний (без перебільшення) бізнес процвітає. Завдається шкода здоров’ю багатьох людей, зокрема дітей. Маємо чималу кількість усіляких органів державної влади, а захистити людей від недобросовісних ділків нікому. Скільки вже афер вчинили і продовжують чинити шахраї!

Що ж робити, якщо ви все-таки купили «вуличний» товар? Треба неодмінно перевірити здатність ваших окулярів затримувати ультрафіолетове випромінювання. Це можна зробити в деяких магазинах «Оптика» за невелику платню.

Але найкраще все ж не купувати такий товар. Зрештою, ліпше взагалі обійтися без темних окулярів, аніж наражати свої очі на небезпеку.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове