Архів
Вівторок,
18 вересня 2018 року

№ 72 (19619)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Досі сперечаються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мер Лондона закликав до проведення другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Партнерство з далеким прицілом

ПОЛЬЩА і ЛИТВА налагоджують тісніші відносини.

Докладніше...
Вибирають місцеву владу

СИРІЯ. В контрольованих урядом районах тривають перші за понад шість років місцеві вибори.

Докладніше...
Двадцять років воювали

ЕРИТРЕЯ та ЕФІОПІЯ підписали договір про мир під егідою саудівського короля.

Докладніше...
Євроскептики набирають голосів

НІМЕЧЧИНА. Партія «Альтернатива для Німеччини» («AдН») стала найпопулярнішою політичною силою на сході країни.

Докладніше...
Кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сьогодні у Пхеньяні відкривається саміт Північної та Південної Кореї за участі лідерів країн.

Докладніше...
Мирний атом і клімат

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 62-га сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Із 2010-го отримую пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу», продовжую працювати. Стаж роботи — 49 років. Який показник середньої заробітної плати буде враховано під час переходу на пенсію за Законом «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування»?»

Сергій БОРСУК.

с. Журівка

Новоархангельського району

Кіровоградської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 45-ю Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування», переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що на час переведення з одного виду пенсії на інший перебувають у пенсійній справі.

Крім цього, під час переходу з одного виду пенсії на інший особа може подати додаткові документи як про стаж, так і про заробіток.

За бажання особи під час переходу на інший вид пенсії може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40-ї цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу, який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії).

Зважаючи на те, що ви отримували пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про державну службу», під час переведення на пенсію за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» буде застосовано показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 і 2016 роки.

 

«Мій син загинув під час Революції гідності. Чи маю я право на дострокову пенсію?»

Мар’яна РАТЬ.

м. Свалява

Закарпатської області.

 

Із 21.02.2018 р. набули чинності зміни, внесені до Закону про пенсійне страхування (Закон №2281-VIII від 08.02.2018), якими право на достроковий вихід на пенсію надано членам сім’ї осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в Революції гідності.

Частину першу статті 115-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» доповнено пунктом 5-м, за нормами якого право на дострокову пенсію за віком мають члени сім’ї осіб, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон про статус ветеранів війни), відповідно до абзацу 14-го пункту 1-го статті 10-ї зазначеного Закону.

До них належать дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб; діти, які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття (до 18 років); батьки.

Тобто починаючи з 21.02.2018 р. сім’ї осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в Революції гідності, а також сім’ї осіб, яким посмертно надано звання Героя України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад, демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції гідності, мають право на дострокову пенсію.

Водночас дія абзацу 14-го пункту 1-го статті 10-ї Закону про статус ветеранів війни не поширюється на сім’ї працівників міліції, осіб, які проходили службу в правоохоронних органах спеціального призначення, військовослужбовців внутрішніх військ, Збройних сил України та інших військових формувань, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час виконання службових обов’язків, пов’язаних із подіями Революції гідності.

Дострокова пенсія за віком призначається чоловікам після досягнення 55 та за наявності страхового стажу не менш як 25 років, жінкам — після досягнення 50 та за наявності страхового стажу не менш як 20 років.

Розмір таких пенсій визначають за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Він залежить від тривалості страхового стажу та заробітку особи, з якого сплачено страхові внески.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найбільший у регіоні
Читати
Виграли апеляцію
Читати
Готовий вчасно
Читати
Захисникам — гідне забезпечення
Читати
Субсидії урізають
Читати
Окупанту на права начхати
Читати
Плановий перерахунок
Читати
Знову отруєння
Читати
Зрадників упізнали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове