Архів
Вівторок,
18 вересня 2018 року

№ 72 (19619)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Досі сперечаються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мер Лондона закликав до проведення другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Партнерство з далеким прицілом

ПОЛЬЩА і ЛИТВА налагоджують тісніші відносини.

Докладніше...
Вибирають місцеву владу

СИРІЯ. В контрольованих урядом районах тривають перші за понад шість років місцеві вибори.

Докладніше...
Двадцять років воювали

ЕРИТРЕЯ та ЕФІОПІЯ підписали договір про мир під егідою саудівського короля.

Докладніше...
Євроскептики набирають голосів

НІМЕЧЧИНА. Партія «Альтернатива для Німеччини» («AдН») стала найпопулярнішою політичною силою на сході країни.

Докладніше...
Кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сьогодні у Пхеньяні відкривається саміт Північної та Південної Кореї за участі лідерів країн.

Докладніше...
Мирний атом і клімат

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 62-га сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Заманюють «вигідними умовами»

Маргарита СИТНИК.

Гроші така річ, якої рідко коли буває достатньо. Особливо українцям із нашими вічними економічними та іншими негараздами. Позичити суму, якої не вистачає, часто вбачається оптимальним виходом зі скрутної ситуації. І надавачів таких послуг щодня більшає.

ЯКЩО зайти в Інтернет та пошукати, наприклад, «кредит під 0%», то система видасть кількадесят назв компаній, які займаються мікрокредитуванням, а пройшовшись вулицями будь-якого обл- чи райцентру, побачите впереміш із кіосками, де торгують пиріжками чи дрібним крамом, їхні «відділення». Реклама й справді приваблива: обіцяють дати суму (зазвичай до 20 тис. грн) миттєво, будь-кому, та ще й безвідсотково. І популярність у таких кредиторів уже шалена. Так, за даними Національної комісії, що здійснює регулювання фінансових послуг (до речі, у віданні саме цього органу, а не Нацбанку, й перебуває діяльність фінансових компаній), торік ними було надано 21,1 млрд грн споживчих кредитів (збільшення порівняно з позаминулим роком на 365,8%), тоді як традиційні банки «спромоглися» на близько 20 мільярдів.

Такий стан справ експерти пояснюють збіднінням населення — до небанківського сектору звертаються переважно люди у скруті, яким терміново потрібні гроші й котрі до цього мали проблеми з банками й не можуть до них звернутись. Однак філантропією з боку кредиторів тут і не пахне. Як розповідають люди, що скористалися такими «експрес-послугами», гроші й справді можна одержати оперативно й без суттєвих переплат. Читачеві Роману Б. якось не вистачало півтисячі до зарплати, позичив в одному з «кіосків» і досить швидко повернув, віддавши кількадесят гривень відсотків. Причому в його випадку система не передбачала надання копій документів, телефонів родичів та інших особистих даних. Коли ж довелося звернутися вдруге, за користування позикою у розмірі чотири тисячі гривень на кілька днів треба було повернути вже 4 200 грн. На перший погляд здається, що чоловік втратив небагато. Але якщо взяти в позику цю ж суму на місяць, то віддати доведеться на дві тисячі гривень більше — реальна кредитна ставка сягає близько 600% річних.

Загалом усі такі позичальники працюють за схожою схемою: перший кредит надається на невелику суму і на малий термін. Його справді можна отримати майже безвідсотково, але друга позика коштуватиме 500-600% річних. При цьому в разі прострочення повернення кредиту пропонується не реструктуризація, а пролонгація (продовження), що ще більше вганяє у грошову пастку. Ці компанії, нарощуючи «м’язи» на ринку, із боржниками не церемоняться: як розповідають «бувалі» позичальники, їм та їхнім родичам телефонували з погрозами, надсилали листи тощо.

Так що у виборі кредиторів слід бути дуже обережним. Щоправда, вищеописані компанії здебільшого законодавства дотримуються й не приховують реальну вартість позиченого. У будь-якому разі, якщо вже не буде виходу, окрім як звернутися по кредит, обов’язково дочитуйте текст договору до кінця, уточнюйте всі деталі в оператора і, якщо щось не влаштовує, не підписуйте документ, який може стати кабальним, а шукайте щось вигідніше.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найбільший у регіоні
Читати
Виграли апеляцію
Читати
Готовий вчасно
Читати
Захисникам — гідне забезпечення
Читати
Субсидії урізають
Читати
Окупанту на права начхати
Читати
Плановий перерахунок
Читати
Знову отруєння
Читати
Зрадників упізнали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове