Архів
Вівторок,
18 вересня 2018 року

№ 72 (19619)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Досі сперечаються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мер Лондона закликав до проведення другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Партнерство з далеким прицілом

ПОЛЬЩА і ЛИТВА налагоджують тісніші відносини.

Докладніше...
Вибирають місцеву владу

СИРІЯ. В контрольованих урядом районах тривають перші за понад шість років місцеві вибори.

Докладніше...
Двадцять років воювали

ЕРИТРЕЯ та ЕФІОПІЯ підписали договір про мир під егідою саудівського короля.

Докладніше...
Євроскептики набирають голосів

НІМЕЧЧИНА. Партія «Альтернатива для Німеччини» («AдН») стала найпопулярнішою політичною силою на сході країни.

Докладніше...
Кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сьогодні у Пхеньяні відкривається саміт Північної та Південної Кореї за участі лідерів країн.

Докладніше...
Мирний атом і клімат

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 62-га сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Посилка на Схід

Михайло ЛЕВЧУК.

ПРАЦІВНИКИ ДП «Чернівецьке лісове господарство» та його структурних підрозділів відправили на схід українським бійцям чергову «посилку» — автомашину, завантажену овочами, фруктами, іншими продуктами. Цього разу до лісівників-волонтерів приєдналися й учні чернівецької гімназії №2 — передали дарунки своїм одноліткам у село Кримське Луганської області.

Нові карби в історію краю

У ЧЕРНІВЦЯХ з ініціативи місцевих волонтерів увічнять пам’ять героїв Небесної сотні Олександра Щербанюка та Василя Аксенина. Вже оголошено конкурси на найкращі архітектурні проекти, присвячені активістам Революції гідності. За визначеними умовами, свої творчі роботи пропонуватимуть як професійні архітектори, так і студенти місцевого політехнічного коледжу.

На зарядку!

У СЕЛІ Тереблече Глибоцького району місцева ОТГ переважно коштом державного фонду регіонального розвитку реалізувала проект з капітального ремонту спортивного майданчика. Загальна його вартість склала майже півтора мільйона гривень.

Зокрема, збудовано сучасне футбольне поле зі штучним покриттям, переодягальні для спортсменів, глядацькі трибуни, облаштовано освітлення. Отже є прекрасні умови для сільської громади, щоб вела здоровий спосіб життя.

Ціновий стрибок

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Асоціації постачальників торговельних мереж України, Буковина ввійшла до трійки областей (разом із Донеччиною і Закарпаттям), де за останній рік найбільше зросли в ціні соціальні продукти. Зокрема, сало подорожчало майже на 80 відсотків, менш доступними стали соняшникова олія і варена ковбаса. А середня зарплата впродовж року в регіоні підвищилася лише на 23 відсотки.

Стій, хто їде?!

СПЕЦІАЛЬНА операція «Кордон-2018» з участю прикордонників і патрульних поліцейських виявилася вельми ефективною — затримано чимало нелегалів.

Так, майже опівночі в селі Топорівці Новоселицького району спільний патруль зупинив автомобіль марки Cherry, в якого не підсвічувався державний номерний знак. У салоні виявили чотирьох іноземців, котрі незаконно перебували на території України.

Згодом посеред ночі поблизу села Рингач того ж району поліцейські спільно з працівниками Служби безпеки України і Державної прикордонної служби виявили три автомобілі, у яких «мандрували» 12 громадян інших держав. З’ясувалося, що в Україну вони потрапили нелегально. За попередньою інформацією, ці особи прямували до державного кордону з метою незаконного його перетину.

Рибалкам на втіху

ДНЯМИ вирощений на рибоводному заводі «Лопушно» мальок вкотре поповнив найбільші річки Буковини. Цього разу в селі Усть-Путила Путильського району працівники Чернівецького рибоохоронного патруля разом з активістами ГО «Скеля» випустили у Черемош понад 11 тис. екземплярів лосося дунайського (середня вага кожного — 6 грамів). А новоселами Прута стали мальки райдужної форелі — більш як 28 тис. особин у середньому завважки 5 грамів. Вони поповнили біоресурси ріки біля села Дубівці Кіцманського району.

Додамо, що у водойми області періодично підселяють також зарибок товстолоба, струмкової форелі, сома.

Сільське безробіття

У КЕЛЬМЕНЕЦЬКОМУ районі відбувся круглий стіл, у якому взяли участь представники органів місцевого самоврядування та фахівці служби зайнятості. Під час заходу обговорювалася проблема безробіття сільського населення, шляхи її вирішення. Зокрема, йшлося про оперативний обмін інформацією стосовно безробітних та наявності вакансій у районі. Представники громад наголошували, що однією з проблем є труднощі з доїздом до Чернівців чи районних центрів на роботу. За словами фахівців служби зайнятості, вони вже розглядають різні варіанти підвозу працівників із сіл на робочі місця.

До відома: 65% безробітних в області — жителі сільської місцевості. Від 2000-го до 2016 року чисельність осіб, зайнятих в аграрному виробництві, скоротилася з 50 тисяч до 8,2 тисячі.

Недовчили

У РЕЙТИНГУ за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року Чернівецька область посіла передостаннє 23-тє місце (91,6 бала). ЗНО складали понад 70 відсотків учнів 227 шкіл. До речі, такого ж «успіху» (91,7 бала) буковинці домоглися й торік, через що опинилися на аналогічній рейтинговій сходинці.

Мабуть, є підстави для глибокого аналізу причин.

Нормальна аномалія

В ХОТИНСЬКОМУ районі на багатьох деревах, які вже у серпні почали скидати засохле листя, з’явилися зелені пагони. Подекуди зацвіли каштани, бузок, яблуні, вишні.

«Як це не парадоксально звучить, але подібні аномалії для нас уже стають нормою, — каже науковий співробітник НПП «Хотинський» Жанна Стороженко. — Однією з причин цього явища є значне потепління клімату. Останніми роками майже всі культури навесні розквітають набагато раніше. Тому, пройшовши цикл розвитку, після рясних опадів та тривалого тепла рослини починають новий — випускають листя та квіти».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найбільший у регіоні
Читати
Виграли апеляцію
Читати
Готовий вчасно
Читати
Захисникам — гідне забезпечення
Читати
Субсидії урізають
Читати
Окупанту на права начхати
Читати
Плановий перерахунок
Читати
Знову отруєння
Читати
Зрадників упізнали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове