Архів
Вівторок,
18 вересня 2018 року

№ 72 (19619)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Досі сперечаються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мер Лондона закликав до проведення другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Партнерство з далеким прицілом

ПОЛЬЩА і ЛИТВА налагоджують тісніші відносини.

Докладніше...
Вибирають місцеву владу

СИРІЯ. В контрольованих урядом районах тривають перші за понад шість років місцеві вибори.

Докладніше...
Двадцять років воювали

ЕРИТРЕЯ та ЕФІОПІЯ підписали договір про мир під егідою саудівського короля.

Докладніше...
Євроскептики набирають голосів

НІМЕЧЧИНА. Партія «Альтернатива для Німеччини» («AдН») стала найпопулярнішою політичною силою на сході країни.

Докладніше...
Кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сьогодні у Пхеньяні відкривається саміт Північної та Південної Кореї за участі лідерів країн.

Докладніше...
Мирний атом і клімат

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 62-га сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Позиція

Лихо хай народ мій омине

Еміль ДУБРОВ.

Не знаю з чого й почати… Не хочеться чути звинувачень на кшталт «Скільки можна «скігліти», як казав відомий персонаж українського політикуму, один із «папєрєдніков». Треба й самому щось робити, щоб підняти країну. Не можу сказати, що роблю щось дуже суттєве для цього, але все ж не сиджу на шиї в держави, нічого не прошу, не вимагаю, виживаю, наскільки це можливо на мінімальну пенсію. Із них щомісяця 100 грн іде на допомогу хворим дітям чи пораненим.

ПРОТЕ вже сил нема терпіти брехню з приводу того, якими темпами йде у нас боротьба з корупцією, як поліпшилася якість соціальних послуг населенню, як зріс рівень життя завдяки проведенню низки реформ урядом реформаторів... Часом стає дивно: невже це не жарт? Невже й справді життя поліпшилось, а я просто засліплений, тому й не бачу? Не бачу, хоч ти лусни!

Гарним парадом відсвяткували 27-й День незалежності України... Святкували в той час, коли частина наших територій нагло відторгнута й окупована. Там не діють ні закони Української держави, ні Конституція. Святкувати з такою помпою і таким розмахом може тільки суверенна, незалежна, соціальна держава. Невже ми є такою?

Йде п’ятий рік окупації, а в столиці щороку відбувається парад на честь Дня незалежності… Нинішнього року, за підрахунками експертів, на підготовку і проведення військового параду було витрачено близько 700 000 грн — наших народних грошей! Можливо, спочатку потрібно домогтися цієї незалежності, а вже потім святкувати?

Свою міць держава має показувати насамперед чіткою й непохитною позицією щодо окупованих і не тільки територій, а не демонструвати на парадах, які в розвинених країнах взагалі вважаються пережитком. А наші керманичі, немов сліпі кошенята, ніяк не можуть розгледіти рішення «східного» питання інакше, а не в рамках Мінських домовленостей, яких ніхто не дотримується з першого ж дня їх підписання. Про нормандський формат, сторонами якого є бізнеспартнер Росії — Німеччина («Північний потік») і Франція (лояльна до Росії країна, яка порушує питання про обмеження санкцій щодо агресора), і говорити не варто. Складається враження, що наші чільники начисто забули, хто підписував Будапештський меморандум, яким нам гарантували територіальну цілісність. Подейкують, документ виписаний таким чином, що ми не можемо чогось вимагати від держав-підписантів, але ж бодай залучити їх до переговорів з окупантом могли б! Як на мене, Британія чи США займають набагато більш проукраїнську позицію ніж Франція чи Німеччина.

Про те, хто представляє Україну в Мінську, бодай і не казати. Медведчук свою справу знає і «захищатиме» інтереси України так само, як «захищав» інтереси Василя Стуса, коли був його адвокатом.

Чим ближче до виборів, тим більше брехні й чорнухи. Вочевидь, на цих виборах боротьби програм не буде, хоча насправді вони є пустопорожніми обіцянками. Буде боротьба компроматів, як справжніх, так і висмоктаних із пальця, спробуй потім відмитися! Все частіше на телеекранах експерти різних рангів розповідають про зростання економіки (мікро- і макро-), ВВП, заробітних плат і пенсій. Забуваючи при цьому згадати про ціни на пальне, газ, воду, електроенергію, проїзд, комуналку. Ні, вони подають ситуацію в країні як чергове досягнення владної команди.

Панове політики — шановні й не дуже! Народ не знається на «мікро- чи макро-», тож усі наукові терміни, які вживають ваші експерти, відробляючи свій гонорар, не мають ніякого значення. Вашу роботу ми оцінюємо не зі слів, а за цінами на товари й послуги. Якщо ціни падають і заробленого вистачає на прожиття і навіть щось зостається на «чорний день» — уряд працює добре. Не сходиться «дебет і кредит» у гаманці — погано. Ось і вся експертиза вашої роботи.

Отож, незважаючи на «переможні реляції» влади, працює вона чи не найгірше за всі попередні. Україна скочується все нижче й нижче за всіма рейтингами. Започатковано 140 реформ і жодна з них не спрямована на поліпшення становища простого люду. Дореформувалися до того, що ООН внесла Україну до списку країн, де недоїдають. Про охорону здоров’я взагалі промовчу. І все це — незалежна країна в центрі Європи?

* * *

Землице праведна,

Полита кров’ю й потом,

Коли вже пощасливиться

тобі

Забути, що таке

печаль-скорбота,

Щоб не хилити голову

в журбі.

Коли народ прокинеться

убогий,

Доведений вождями до межі,

І нами правитимуть послані

від Бога —

Українські старшини, не чужі!

Почуй нас, Господи,

Зніми з нас це прокляття!

Змети цю нечисть

з нашої землі!

Я біля ніг твоїх

Перед святим розп’яттям

Свого народу виплачу жалі!

Я смерть прийму,

Немов святе причастя...

Я все зроблю,

лиш вислухай мене:

Пошли моїй Вкраїні,

Боже, щастя,

А лихо хай народ мій омине!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найбільший у регіоні
Читати
Виграли апеляцію
Читати
Готовий вчасно
Читати
Захисникам — гідне забезпечення
Читати
Субсидії урізають
Читати
Окупанту на права начхати
Читати
Плановий перерахунок
Читати
Знову отруєння
Читати
Зрадників упізнали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове