Архів
Вівторок,
18 вересня 2018 року

№ 72 (19619)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Досі сперечаються

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мер Лондона закликав до проведення другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Партнерство з далеким прицілом

ПОЛЬЩА і ЛИТВА налагоджують тісніші відносини.

Докладніше...
Вибирають місцеву владу

СИРІЯ. В контрольованих урядом районах тривають перші за понад шість років місцеві вибори.

Докладніше...
Двадцять років воювали

ЕРИТРЕЯ та ЕФІОПІЯ підписали договір про мир під егідою саудівського короля.

Докладніше...
Євроскептики набирають голосів

НІМЕЧЧИНА. Партія «Альтернатива для Німеччини» («AдН») стала найпопулярнішою політичною силою на сході країни.

Докладніше...
Кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сьогодні у Пхеньяні відкривається саміт Північної та Південної Кореї за участі лідерів країн.

Докладніше...
Мирний атом і клімат

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 62-га сесія Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Оборонний бюджет України

Михайло СЕРДЮК.

НА НАСТУПНИЙ рік на зміцнення сектору безпеки та оборони заплановано близько 200 млрд грн. Ця сума становить 5% ВВП на 2019 рік, який оцінюється у майже 4 тис. млрд грн. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, серед пріоритетних напрямів фінансування — розробка та закупівля сучасного високоточного ракетного озброєння, зокрема і крилатих ракет, артилерії, бронетанкової техніки, високоточних засобів ураження, боєприпасів, посилення системи протиповітряної оборони та можливостей авіації Повітряних сил ЗСУ; реалізація державної політики у сфері кібербезпеки, виконання заходів із розвитку та модернізації спецзв’язку і захисту інформації; сучасне облаштування дослідно-випробувальних полігонів для проведення випробувань ракет, боєприпасів тощо. Одним із найважливіших завдань є також реалізація соціальних гарантій військовослужбовців, насамперед підвищення їх грошового забезпечення, що необхідно для збереження професійного ядра Збройних сил, Національної гвардії та інших силових структур.

Америку нам не наздогнати

ЗГІДНО з повідомленням прес-служби Білого дому, президент США Дональд Трамп підписав закон, який передбачає витрати на національну оборону в розмірі 716 млрд доларів. «Закон допоможе сформувати більш смертоносні й стійкі сили, збільшує розмір сухопутних військ, ВМС, ВПС і корпус морської піхоти на 15 600 осіб», — йдеться у повідомленні. Згадується у документі й Україна, якій у сфері безпеки заплановано надання допомоги в розмірі 250 млн доларів. Нагадаємо: раніше Державний департамент Сполучених Штатів ухвалив рішення про продаж Україні протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

Снарядів вистачатиме

ЗАВЕРШЕНО випробування 152-міліметрових снарядів для артилерійської системи «Гіацинт». На київському підприємстві «Артем» розпочалося їх серійне виробництво. Вже найближчим часом вони надійдуть до Української армії. Наступний крок — у короткий термін перейти до виробництва боєприпасів і для інших артилерійських систем у калібрах від 100 мм до натівського стандарту 155 мм.

Азов захищатимуть із суші...

ЧЕРЕЗ агресивні дії Росії в Азовському морі Україна посилила угруповання своїх Збройних сил, зокрема Сухопутних військ, на цьому напрямку. «Організуємо постійну присутність і контроль району силами загальновійськових бригад та бригад територіальної оборони, підрозділів ракетних військ і артилерії, підрозділів армійської авіації», — поінформував командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Сергій Попко.

...та з моря

ДВА із шести броньованих артилерійських катерів — «Кременчук» та «Лубни», що базувались у військовій гавані Одеси, передислоковані командуванням ВМС до Бердянського порту і спущені на воду. Найближчим часом на бортах встановлять військове обладнання, яке демонтували перед транспортуванням трейлерами до нового місця базування. Про це з посиланням на джерело у ВМС ЗСУ повідомив «Укрінформ». Питання про перекидання на Азовське море решти бронекатерів типу «Гюрза» вирішується військово-морським командуванням. Станом на 11 вересня більшість катерів базується в Одесі.

Тим часом Кабінет міністрів погодив документи щодо передачі Україні Сполученими Штатами Америки двох патрульних катерів класу «Island». Ці швидкохідні судна Берегової охорони США призначені для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій у прибережних водах. На озброєнні катера — 25-міліметрова автоматична артилерійська установка і два кулемети калібру 12,7 мм.

За стандартами НАТО

САМОХІДНА гаубиця «Богдана» — новітня розробка українського оборонно-промислового комплексу. Артилерійська система має калібр 155 мм — загальноприйнятий у країнах НАТО для польової артилерії дивізійної ланки. Незабаром, після польових випробувань, її приймуть на озброєння. Артилерійську установку побудовано на шасі КрАЗ-63221. Бойова обслуга з п’яти чоловік розміщується у броньованій кабіні. Гаубиця має автоматизовану систему наведення та автоматичної подачі боєприпасів. Нова САУ здатна здійснювати шість пострілів за хвилину, а дальність стрільби уламково-фугасним зарядом становить понад 40 кілометрів, активно-реактивним — до 60.

У Польщі зробили висновки

МІНІСТР оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив про збільшення військової присутності на сході країни. Для цього буде сформований новий підрозділ польської армії — 18-та механізована дивізія. «Цього року ми концентруємо зусилля на створенні чисельнішої армії, оснащеної сучаснішим обладнанням і більше вбудованої в структури НАТО. Звідси і процес модернізації, і підписання контракту на купівлю комплексів «Patriot» і переговори щодо дуже великого контракту для армії», — сказав глава Міноборони. Раніше Варшава підготувала документ під назвою «Пропозиція про постійну американську присутність у Польщі», який був направлений Конгресу США і адміністрації президента Д. Трампа. Згідно з ним, республіка зобов’язується виділити від 1,5 до 2 млрд доларів на покриття витрат з розміщення на своїй території однієї американської бронетанкової дивізії або рівноцінного з’єднання і готова побудувати всю необхідну для постійної бази інфраструктуру, включаючи полігони, казарми і будинки для сімей військовослужбовців, школи для їхніх дітей і лікарні. Таким чином країна хоче підстрахуватися від імовірної військової агресії РФ, яка в разі нападу напряму зіткнеться з американськими військами. Прикметно, що прем’єр-міністри Естонії, Латвії та Литви висловили підтримку бажанням Польщі мати на своїй території постійну військову базу США.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найбільший у регіоні
Читати
Виграли апеляцію
Читати
Готовий вчасно
Читати
Захисникам — гідне забезпечення
Читати
Субсидії урізають
Читати
Окупанту на права начхати
Читати
Плановий перерахунок
Читати
Знову отруєння
Читати
Зрадників упізнали
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове