Архів
Вівторок,
18 вересня 2018 року

№ 72 (19619)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 741

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Це цікаво

У пошуках скарбiв

Існує чимало легенд про заховані по всьому світу дивовижні скарби. Знайти їх — велика удача. Така подія відразу ж стає міжнародною сенсацією, адже разом зі скарбом людству відкривається ще і якась досі не відома сторінка історії людства…

Коли і де були знайдені найбільші скарби на планеті?

МОЖНА сміливо стверджувати, що ХХІ століття є ерою чудових знахідок. Цьому великою мірою посприяли сучасні технології.

Так, у грудні 2015-го поблизу берегів Колумбії на глибині понад 600 метрів археологи знайшли рештки знаменитого іспанського галіона «Сан-Хосе». Це судно прозвали «Священним Граалем затонулих кораблів», адже на його борту були справді незліченні багатства. Навантажений золотом, сріблом та коштовними каменями, зібраними з латиноамериканських колоній, у червні 1708 року «Сан-Хосе» відплив до берегів Європи, щоби доставити багатства іспанському королю для фінансування війни проти Британії. Проте судно атакували британці, воно затонуло поблизу берегів колумбійської Картахени. З галеона підняли добра на… (аж дух перехоплює) 17 мільярдів доларів. Ця знахідка вважається найбільшою з будь-коли розшуканих скарбів в історії людства.

У 2005 році на острові архіпелагу Хуан-Фернандес поблизу берегів Чилі з допомогою робота, здатного сканувати молекулярний склад ґрунту на глибині до 50 метрів, знайшли 600 бочок із більш ніж 800 тоннами золота. Вважається, що належали вони іспанському мореплавцю Хуану Убіллу, який закопав їх тут ще 1715 року.

Через чотири роки в Атлантичному океані, поблизу берегів південноамериканської країни Гайана, знайшли торпедований під час Другої світової війни німецькою субмариною британський корабель «Блакитний барон», який перевозив скрині з золотом, платиною та діамантами. 1942-го «Блакитний барон» відчалив з одного з європейських портів у напрямку США. Коштовності з його борту призначалися одному нью-йоркському банку як плата за земельну позику. Нині їх оцінили у 4 мільярди доларів…

Щоби знайти всі ці скарби, потужними дослідницькими фірмами було споряджено високотехнологічно оснащені експедиції, яким передували роки архівних документальних розвідок по всьому світу. Тим часом фермер Дейв Крипт з англійського графства Сомерсет ніколи не марив пошуками скарбів. 2010 року він купив звичайнісінький металошукач із наміром розчистити ґрунт від брухту на своєму полі. Одного разу, прочісуючи земельну ділянку, аграрій надибав здоровенний жбан зі старовинними монетами. Їх виявилося понад 52 тисячі штук! Деякі з них датуються ІІІ століттям.

До речі, й на теренах України давно існує обросла легендами «скарбопошукова епопея», що бере початок у глибинах історії нашої країни. Вже сотні років серед народу ходять перекази про скелі зі сховками золота-срібла Олекси Довбуша, карпатського Робін Гуда, дивовижну колекцію ікон, зброї та коштовностей Павла Полуботка, зниклі з резиденції у Суботові скарби Богдана Хмельницького. А також — незнайдені багатства Павла Сагайдачного, колекцію дорогоцінностей Івана Мазепи, у якій був і алмаз вагою майже 90 каратів, розкидані по Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях сховки батька Нестора Махна. У селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині, за легендами, десь укриті діжки із золотом-сріблом останнього гетьмана України Данила Апостола, на Черкащині лежить у тайниках золото Війська Запорозького, а на Київщині — безслідно зниклі 1941-го вантажівки з тоннами золота київського Держбанку…

Загалом існує багато незнайдених скарбів із коштовностями, монетами, зброєю і золотом, котрі надійно заховані в українській землі. Вони досі продовжують манити до себе. Пошук їх починається саме з глибокого і прискіпливого вивчення історії. Той, хто знайде ці знамениті скарби, закриє і чимало білих плям вітчизняного національного літопису.

Версія для друку          До списку статтей

Ребус

 

Загадки

Сопе, хропе, часом чхає,

Сюди-туди зазирає.

На морозі замерзає,

Бо одежини не має...

* * *

Вузлувата, листата, росте головата, на одній нозі стоїть, сто сорочок на ній. Що це?

 

  • Криптограма

Добери ключі

Хто прочитає давнє народне прислів’я? Замість цифр слід так підставити букви, щоб утворилися слова. Певній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове