П’ятниця, 14 вересня 2018 року № 71 (19618)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19618/print.php?n=40086

  • Корисно знати

Схуднути й поповнішати допоможе гречка

Микола ЮРЧИШИН.

ГРЕЧАНІ крупи й каша містять полісахарид крохмаль, що є джерелом енергії. А також білки, жири, вітаміни групи В, кальцій, фосфор, магній, залізо. Так, у 100 грамах крупів міститься половина добової норми заліза. Тому страви з гречкою корисно вживати людям з анемією, хворим на хронічний панкреатит, дисбактеріоз кишківнику. Дієта на гречці також допоможе зміцнити імунітет.

— Водночас з допомогою гречаної дієти можна поповнішати і… схуднути, — розповідає лікар-дієтолог Київського міського центру здоров’я Борис Скачко. — Залежно від мети, треба вибрати спосіб приготування гречаної каші. Для охочих схуднути гречані крупи промити, залити окропом і зварити. Солі треба класти поменше, а без жирів узагалі можна обійтися. Готову кашу з’їсти протягом 10 хвилин, не більше. Бажано через 30-40 хвилин після цього зайнятися фізичною працею. Хворим на діабет вживати кашу невеликими порціями з жирами й також жувати 10 хвилин. Гречана дієта для схуднення допомагає досягти цього швидко і легко за 7-14 днів.

Для тих, хто хоче поповнішати, Б. Скачко радить промиті крупи залити холодною водою у співвідношенні 1:2 і дати їм настоятися 3-4 години. Коли зерна набухнуть, зварити їх у цій воді до готовності. Вживати кашу з маслом — так гречка найліпше засвоюється. Обов’язково їсти не менш як 15 хвилин. Затим 30 хвилин полежати чи просто спокійно посидіти, відпочити.