П’ятниця, 14 вересня 2018 року № 71 (19618)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19618/print.php?n=40085

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Виноград

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЗДАВНА склалася традиція вважати виноград десертом або ж постачальником соків і вина. Але не менш важливими є лікарські властивості цієї рослини. І мову потрібно вести не тільки про листя і ягоди, а й про продукти переробки. Отже…

Ягоди в дозрілому стані містять до 25 % цукрів, аміно- та органічні кислоти, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, С, К, РР, сполуки калію, натрію, кальцію, йоду, фосфору, заліза, марганцю, фтору, міді, цинку, молібдену, кобальту, дубильні речовини, клітковину, білки, жири, пектини.

Ангіна. Настояти листя винограду в окропі протягом години, процідити і використовувати теплим для полоскання горла.

До 20 грамів сухих квітів нагідок додати 500 мл виноградного червоного міцного вина. Довести до кипіння, процідити. Приймати по 100 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди. В літній період квіти нагідок можна замінити соком із півкілограма подорожника, додавши до нього півтори склянки підігрітого до 60 градусів Цельсія червоного вина. Пити по півсклянки кожні 2-3 години.

Астма. Залити в термосі листя підбілу звичайного (мати-й-мачухи) окропом у співвідношенні 1 до 10, настояти не менше години. Процідити й змішати з підігрітим сухим виноградним вином. Уживати підігрітим до 50-60 градусів по півсклянки тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Безсоння. До 20 грамів сухих суцвіть материнки звичайної додати склянку окропу і настояти в термосі 30-40 хвилин. Процідити і змішати з 0,5 літра червоного вина. Приймати по 50 мл перед сном. Материнку можна замінити сумішшю листя м’яти перцевої та кореня валеріани з додаванням однієї-двох столових ложок меду. Все це залити 0,5 літра гарячого вина, настояти до 20 хвилин і пити по 40-50 мл перед сном.

Бронхіт. Змішати сухе листя подорожника великого з сухим виноградним вином, довести до кипіння, витримати гарячим півгодини і споживати по півсклянки двічі на день.

Кашель та болі в горлі. 100 грамів родзинок залити склянкою окропу, довести до кипіння та млоїти на маленькому вогні 10-12 хвилин. Процідити і віджати відвар. Приймати по третині склянки тричі на день. Для ефективнішої дії додати до відвару одну-дві столові ложки соку цибулі, пити по 60-70 мл тричі на день.

Кровотечі. Перетерте на порошок сухе виноградне листя нюхають для зупинення кровотеч із носа. Цей же порошок приймають по 1-2 грами тричі на день при маткових кровотечах.

Неврози. Подрібнити 100 грамів сухої трави собачої кропиви і залити 0,5 літра підігрітого червоного міцного вина, повільно довести до кипіння, але не кип’ятити. Дати охолонути і процідити крізь кілька шарів марлі. Вживати по півсклянки зранку і ввечері.

Пневмонія. Подрібнити 300 грамів листя алое, засипати цукром (150-200 грамів). Витримати три дні, потім залити солодким виноградним вином і настояти тиждень. Процідити настоянку крізь кілька шарів марлі. Приймати по столовій ложці три-чотири рази на день після їди.

Подагра. До 50 мл виноградного вина додати сік одного апельсина, грейпфрута й лимона. Настояти 20 хвилин і пити за умови відсутності протипоказань.

Серцевий м’яз можна зміцнити з допомогою такого рецепта: столову ложку конюшини лучної змішати з двома чайними ложками подрібнених плодів горобини звичайної. Залити суміш у термосі двома склянками окропу, настояти не менше 40 хвилин. Затим додати 100 мл червоного вина і витримати ще 20 хвилин. Процідити і приймати по півсклянки два-три рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Шкіра. Посічене свіже листя винограду накладати на гнійники і виразки. Листя ошпарити окропом і у вигляді теплих компресів накласти на уражені ділянки шкіри. Концентрованіший проціджений настій свіжого листя використовувати для компресів. Перетерте на порошок сухе листя нанести на уражені місця шкіри.

Екзему лікують настоєм у термосі двох столових ложок багна болотного, 150 грамів кори сосни звичайної, залитих літром окропу. Настоюють дві години, проціджують, додають 100 мл білого вино­градного вина і п’ють по 60-70 мл двічі на день. Зовнішньо можна застосовувати перетерту суміш склянки суниці зі склянкою чорниці з додаванням 50 мл білого вина. Наносять цю суміш на вражені місця, витримують до 20 хвилин і змивають теплою перевареною водою.

Лишай. Сухі ягоди (родзинки) розрізати навпіл та натерти ними вражені ділянки.

Псоріаз лікують сумішшю соку з 300 грамів чистотілу та 50 мл червоного вина. Накладають у вигляді компресів чи промивають уражені ділянки шкіри.

Фурункули обробляють відваром 100 грамів ягід бузини чорної в 0,5 л червоного вина. Проціджують і протирають шкіру або накладають теплі компреси.

Шлунково-кишковий тракт. У разі захворювання зробити відвар із суміші по півсклянки родзинок і журавлини, 250 грамів вівса і 1,5 літра води. Відварену суміш залишити на годину-дві для настоювання, процідити і додати одну-дві столові ложки меду. Приймати по половині — цілій склянці тричі на день.

Протипоказання. Не рекомендують уживати виноград людям із цукровим діабетом, надмірною вагою, з гіпертонією, серцевою недостатністю, хронічними гнійниками і виразками, з карієсом, із усіма формами туберкульозу, виразками шлунка і дванадцятипалої кишки. Застосування рецептів на основі вина повинно погоджуватися з лікарем.