П’ятниця, 14 вересня 2018 року № 71 (19618)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19618/print.php?n=40080

  • Продовження теми

Поштовий експеримент: зупинити не можна продовжити

Віталій НАЗАРЕНКО.

На фото автора: поштова реформа в дії — отак тепер розповсюджується преса.

«Сільські вісті» опублікували серію матеріалів із Чернігівщини, три райони якої «Укрпошта» обрала пілотними для запровадження системи «Сільське відділення». Поки що підсумки експерименту такі: селяни, яких фактично позбавили поштових послуг, обурюються, газетярі втрачають передплатників, владі на місцях та обласній до всіх проблем додалася ще й поштова… Днями відбувся черговий «раунд» поштової «війни» — зустріч представників громад із чільницею чернігівської дирекції «Укрпошти» Ольгою Дорошенко.

«Пілотні» проти

НАСАМПЕРЕД заслухали доповіді щодо ситуації у трьох «піддослідних» районах — Куликівському, Чернігівському та Ріпкинському. Заступник куликівського селищного голови Володимир Повозник оприлюднив основні проблеми пересувних відділень: невчасна доставка газет (подекуди пресу взагалі не привозять), що призвело до падіння накладів, проблеми зі здійсненням платежів, затримка пенсій. Наголосив Володимир Леонідович і на негативній тенденції скорочення листонош.

Його підтримали «колеги по нещастю». «Яким чином будуть доставляти періодику, ніхто не знає, оплату «комуналки» поштомашини беруть неохоче, — поскаржився голова Сновської міської ради Олександр Медведьов. — Люди обурені, не знають, чи передплачувати газети та журнали, бо бояться їх не отримати». «Домовленості з пані Дорошенко невиправдані, — приєднався представник Тупичівської громади. — Наших поштарів перекидають з одного району в інший. Графіки не дотримуються, листи лежать тижнями, комунальні вони не приймають».

— Поштовий експеримент треба зупинити! — категоричний у своїх висновках керівник Іванівської ОТГ Чернігівського району Сергій Гарус. — Поштові відділення перетворюють на магазини цукерок і капців. Проблеми газетярів ігноруються. Я вже не кажу про те, що машини взимку просто не доїдуть у віддалені села, треба буде запускати поштовий трактор. Народ не сприймає реформу, вона непродумана.

Такої ж думки і керівник Олишівської ОТГ Сергій Малець.

«Ця реформа недолуга», — дає оцінку голова Бахмацької райради Віктор Міщук. Мешканці району першими почали блокувати поштові офіси. За це місцеві правоохоронці пригрозили людям кримінальними справами. «Пошта — це фактично соціальна установа, — переконаний Віктор Міщук. — Ми це розуміємо, тому готові до співфінансування оплати праці листонош, готові робити ремонти у відділеннях, але нас не чують. Комунікації з «Укрпоштою» немає! Пані Дорошенко в селах району жодного разу не була».

Доведені до краю і в пілотному Ріпкинському районі. Райрада надіслала звернення з вимогою зупинити експеримент.

Проблем упритул не бачать

ЗАСЛУХАВШИ критику представників громад, слово взяла директорка чернігівської «Укрпошти» Олена Дорошенко. Якщо коротко, проблем із доставкою газет вона не бачить, у Куликівському районі в «Укрпошти» «ефективна співпраця» з місцевою владою (щоправда, пані Дорошенко таки визнала, що в малі села пересувні відділення можуть приїздити «невчасно»), звернення депутатів Ріпкинського району вважає надуманим, оскільки має на руках кілька вдячних листів від селян. Ці слова викликали сміх та обурення в залі.

— Ви говорите про п’ять вдячних листів, а я зберу за десять днів кілька тисяч підписів за припинення експерименту над людьми і вашу відставку, — обурився депутат Чернігівської облради Дмитро Блауш. — Ми оголошуємо безстрокову акцію протесту під стінами дирекції «Укрпошти» й ініціюємо скликання позачергової сесії обласної ради, на якій вимагатимемо відставки Дорошенко та скасування реформи.

Редактор однієї з найпопулярніших газет Чернігівщини «Наш край» Наталія Бушай зізналася, що на початку підтримувала поштову реформу. «Тепер я бачу, що її треба негайно зупинити, — змінила свою думку жінка. — Дійшло до того, що генеральний директор Смілянський наказує голові спілки журналістів області «не писати пургу»! Ми, газетярі, керуємось виключно інтересами наших читачів і вимагаємо доставку газет у руки і чіткий графік руху».

— У наші села газети привозять у мішках і кидають їх у відділеннях. Ми прикордонний район. Хто дав вам право знищувати українську пресу? — не стримує емоцій на адресу горе-менеджерів з «Укрпошти» головний редактор «Життя Семенівщини». — Що це за беззуба влада, яка не може нічого вдіяти з поштовиками?

— Складається враження, що цей експеримент затіяли, аби село зовсім відрізати від світу, — звернувся до О. Дорошенко заступник голови обласної ради Арсен Дідур. — Перед початком поштової реформи ми підписали з вами меморандум, у якому закріпили відпрацювання виключно трьох пілотних районів. Документ не виконується з вашої волі. Експеримент вийшов за межі обумовлених районів і викликає суспільну напруженість. Зробіть реформу продуманою, впроваджуйте її покроково, ми готові вам у цьому допомагати.

Попереджують востаннє

ПІСЛЯ бурхливого обговорення виконуюча обов’язки голови ОДА Юлія Свириденко та заступник голови облради Арсен Дідур дали доручення керівництву Чернігівської філії ПАТ «Укрпошта» протягом двох тижнів проаналізувати всі зауваження, привести свою діяльність у відповідність до вже прийнятого меморандуму та припинити звільнення листонош на селі.

Також поштовому відомству було нагадано про домовленість щодо покроковості запровадження реформи.

— Якщо до 17 вересня скарги і пропозиції з кожної ОТГ, з кожного села і від усіх районних газет не будуть вивчені, проаналізовані та виправлені, влада розриває процес переговорів і залишає за собою право вдатися до більш жорстких заходів, — заявив Арсен Дідур.

Наступне засідання робочої групи відбудеться після 17 вересня. Насамкінець представники «Укрпошти» пообіцяли не лізти далі трьох районів. Однак обіцянка, як відомо, цяцянка. Вже за кілька днів пересувні відділення поїхали у Прилуцький район. Оце так домовленості!..