Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
У своїй хаті своя правда

УГОРЩИНА. Європарламент проголосував за впровадження санкцій проти країни.

Докладніше...
Знову вимагають незалежності

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбулася масова демонстрація з вимогою незалежності.

Докладніше...
Політична перестраховка

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон опублікував документ — на випадок підготовки до Brexit без угоди.

Докладніше...
Екс-президент потрапив за ґрати

САЛЬВАДОР. Колишнього президента країни Антоніо Саку засуджено на 10 років позбавлення волі.

Докладніше...
2700 євро — вже не гроші

НІМЕЧЧИНА. Пілоти і бортпровідники авіакомпанії Ryanair удалися до страйку.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за тер-акт у Кабулі.

Докладніше...
Коли голодний, не до навчання

У ФРАНЦІЇ розробили стратегію боротьби з бідністю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Сучасні людолови

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

ДВА РОКИ тому в селі Біла поблизу Тернополя урочисто відкрили і освятили реабілітаційний психокорекційний центр «Твоя незалежність». Висвітлювати подію були запрошені місцеві ЗМІ.

Новий заклад рекламував, що, крім стаціонарного лікування від наркоманії та алкоголізму, цілодобово надаватиме безкоштовні консультації, навіть на виклик виїздитиме спеціаліст. Серед декларованих принципів роботи центру — «індивідуальний підхід до кожного пацієнта», «суворе дотримання всіх нормативно-правових стандартів». Мотивація стаціонарного лікування мала спиратися на психотерапевтичні методи впливу — переконуванні хворого в необхідності цього.

І ось сенсація — правоохоронці запідозрили центр «Твоя незалежність» у… викраданні людей. Двійко підопічних поскаржилися поліції, що нібито їх примусом забрали з дому на лікування до Великої Березовиці, що на околиці Тернополя (тепер згадуваний заклад перемістивсь у значно більший будинок).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області повідомив, що співробітники відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління вийшли на слід кримінального угруповання, що займалося незаконним позбавленням волі та викраденням людей. Четверо зловмисників організували і широко рекламували так званий психореабілітаційний центр, який давав стабільний і немалий дохід (місяць перебування там коштував від десяти до тридцяти тисяч гривень). До того ж підозрювані навмисно затягували час лікування.

Після такого «курсу» пацієнти нерідко скаржилися на погіршення стану здоров’я. За попередніми даними, із потерпілих робили «зомбі», наколюючи сильнодійними препаратами, а родичів переконували, що реабілітацію треба продовжити. Були випадки, коли людей по дев’ять місяців не випускали на вулицю, тримаючи в душних кімнатах із наглухо забитими вікнами.

— Серед «послуг» психореабілітаціного закладу було й примусове доправлення пацієнтів: людину примусом забирали з дому, садили в автівку і завозили до центру, — розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Малевич. — За цю послугу теж платили ті, хто бажав оздоровлення своїх рідних. Коштувала вона в межах двох—двох із половиною тисяч гривень.

Організаторами злочинного угруповання виявилося подружжя зі столиці. Цікаво, що два роки тому, коли вони помпезно розгортали свою діяльність на Тернопільщині, ніхто чомусь не звернув уваги: як «оздоровлюватимуть» людей, не маючи ні медичної, ні психологічної освіти, ні ліцензії на здійснення лікувальної практики? До того ж за киянином тягнувся сумнівний шлейф — він був раніше судимий за зґвалтування та наркозлочини. За якийсь час до парочки «цілителів» долучились іще двоє.

Злочинному квартету вже оголошено підозру у вчиненні карного правопорушення, передбаченого частиною 3-ю статті 146-ї ККУ (незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки). За це закон карає позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замовник задоволений
Читати
Підтримують в’язня сумління
Читати
Нещепленим заборонено
Читати
Під прикриттям турботи про екологію
Читати
Підозра міністру
Читати
«Стоп» насильству
Читати
Скільки учасників бойових дій
Читати
Ще можемо щось показати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове