Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
У своїй хаті своя правда

УГОРЩИНА. Європарламент проголосував за впровадження санкцій проти країни.

Докладніше...
Знову вимагають незалежності

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбулася масова демонстрація з вимогою незалежності.

Докладніше...
Політична перестраховка

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон опублікував документ — на випадок підготовки до Brexit без угоди.

Докладніше...
Екс-президент потрапив за ґрати

САЛЬВАДОР. Колишнього президента країни Антоніо Саку засуджено на 10 років позбавлення волі.

Докладніше...
2700 євро — вже не гроші

НІМЕЧЧИНА. Пілоти і бортпровідники авіакомпанії Ryanair удалися до страйку.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за тер-акт у Кабулі.

Докладніше...
Коли голодний, не до навчання

У ФРАНЦІЇ розробили стратегію боротьби з бідністю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

У другий тур президентських виборів проходять Порошенко і Тимошенко

Серед потенційних кандидатів на посаду Президента України лідирують два прізвища: Юлія Тимошенко з 15,7% голосів опитаних та Петро Порошенко з 12,3%.

ПРО це свідчить дослідження, проведене Соціологічним центром імені Михайла Драгоманова, підсумки якого репрезентували на прес-конференції 7 вересня соціолог, професор Сергій Штепа та політичний експерт Ростислав Балабан, повідомляє УНІАН.

«Як показують результати опитування, серед потенційних кандидатів на посаду президента лідирують два прізвища: Юлія Тимошенко (15,7% опитаних, які планують брати участь у виборах) та Петро Порошенко (12,3% опитаних). Саме ці два кандидати, відповідно до результатів опитування, виходять у другий тур», — повідомив Штепа.

За його словами, третє місце в президентському рейтингу посів Анатолій Гриценко (8,3%), який найбільшу підтримку дістав у Західній Україні.

Далі йде Юрій Бойко (6,2%) з найбільшою підтримкою на Харківщині, Олег Ляшко (5,6%) — на півночі України, Володимир Зеленський (5,4%), Вадим Рабинович (5,1%) — на Одещині, Святослав Вакарчук (4,7%) — в Західній Україні, Андрій Садовий (2,7%) та Олександр Шевченко (2,6%).

«Наше дослідження демонструє, що в українського суспільства є запит на нові для політики обличчя. Це говорить про те, що два основних лідери перегонів, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко, у своїх кампаніях однозначно будуть використовувати інноваційні пропозиції, тобто вони будуть пов'язувати себе з новим і пропонувати якісь модерні проекти», — зазначив Балабан.

Він додав, що підтримка у Тимошенко найбільша серед мешканців невеликих містечок та селищ. Високі відсотки її підтримки, за словами експерта, є перш за все результатом активної експлуатації лідером «Батьківщини» соціальної проблематики, найболючіших для респондентів тем, пов’язаних із рівнем життя. Ще одним фактором високого рейтингу Тимошенко експерт називає те, що її кампанія стартувала раніше, ніж у всіх інших.

«Її кампанія відрізняється інтенсивністю, але наразі ще не всі агенти вступили до фази виборів. Першому завжди найлегше, але коли з’являться інші кандидати, буде складніше утримати рейтинг, тому що вся увага виборців буде прикута до інших», — роз’яснив експерт.

Він повідомив, що зараз спостерігається тенденція зросту рейтингу чинного Президента. «Ми пов’язуємо це з тим, що ще не почалася виборча кампанія, але він уже почав оголошувати основні меседжі: зміцнення незалежності, розбудова Збройних сил України, закріплення у Конституції європейського та євроатлантичного курсу країни, а також перспективи отримання томосу про автокефалію Української православної церкви», — сказав Балабан.

«На сьогодні ми ще не знаємо, хто буде в списку кандидатів на посаду президента, тому під час опитування включили у список дуже багато політиків. Якщо робити заміри і включити у список ще, наприклад, Гройсмана, Яценюка чи Кличка, то у Порошенка буде нижчий рейтинг. А, наприклад, на Харківщині серед представників партії «За життя» вищі показники у Євгена Мураєва, якщо включати його, то він забере половину рейтингу Рабиновича. Це називається соціологічна архітектура», — додав експерт.

Згідно з результатами опитування, досі залишається значний відсоток виборців, які не визначилися зі своїм вибором (21,9% серед тих, хто планує брати участь у виборах). «Тому ситуація ближче до дня виборів може суттєво змінитися на користь будь-кого з кандидатів. Крім того, та частина респондентів, яка вже визначилась із вибором, часто змінює свою думку саме в день виборів. Такий механізм ми спостерігаємо часто», — резюмував Балабан.

Щодо питання геополітичного вибору України, то, за оцінкою фахівців, переважна більшість підтримує зближення з Євросоюзом (53,2%) та вступ України до Північноатлантичного альянсу (44,7%).

Опитування проводилося 25 серпня — 2 вересня 2018 р. серед дорослого населення України. Методом особистого інтерв'ю опитано 1800 респондентів, які мешкають в усіх областях України (окрім окупованих АР Крим та Сходу України). Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замовник задоволений
Читати
Підтримують в’язня сумління
Читати
Нещепленим заборонено
Читати
Під прикриттям турботи про екологію
Читати
Підозра міністру
Читати
«Стоп» насильству
Читати
Скільки учасників бойових дій
Читати
Ще можемо щось показати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове