Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Камфора для саджанця

ДОСВІДЧЕНІ садівники радять садити дерева восени.

Нині дуже популярні інтернет-магазини, послугами яких користуються господарі, які вирішили посадити якусь новинку на своїй ділянці. Це зручно. Та чи надійно — ще питання. Про сортову відповідність можна лише мріяти. І дізнаєтесь про це тільки через кілька років, коли дерево почне родити.

А ось у випадку, коли деревце з упаковки виймаєте з підсушеним корінням, рослині ще можна допомогти. Варто лише пам’ятати рецепт приготування камфорного еліксиру.

Треба вкинути в пляшечку з камфорним спиртом кілька шматочків камфори в такій кількості, щоб після неодноразового збовтування і перемішування частина камфори на дні пляшечки залишалася нерозчиненою. Потім кілька крапель цього розчину (не більше десяти) слід додати в ємність із водою, куди має поміщатися коріння рослини. Спочатку поверхня води вкривається білим нальотом, який швидко зникає. Після цього коріння саджанця слід занурити в ємність, а стовбур змочити тією рідиною. Через дві-три години деревце можна садити, відтак добре полити.

Живлющим розчином доцільно кілька разів змочити стовбур та гілки.

Таким же способом «надихають до життя» живці для щеплень. Перед їх зануренням лише потрібно оновити зрізи живців, аби вони якнайповніше просочилися рідиною.

Версія для друку          До списку статтей

ТІ, У КОГО була змога порівнювати, обома руками проголосують за, скажімо, картоплю домашню, з дбайливо пораного і удобрюваного поля, ніж ту, що вирощена із застосуванням «хімії». Остання тверда, несмачна, не розварюється нормально. Тому основною турботою городника, після того як зібрано врожай, є підтримання родючості ґрунту. Нелегко це робити в сьогоднішніх умовах, але як саме — поговоримо в наступному випуску.

Де в Україні хазяйнують «просунуті» молоді господарі, там з’являються великі плантації ягідних кущів, що дають чималий зиск. Утім, ми зараз не про великі гроші, а про бодай невеликий зиск, який може дати малинник власнику присадибної ділянки. Адже настає найсприятливіша пора для його садіння. Між іншим, фахівці рекомендують вибирати для осінньої посадки цієї культури не великі й дорогі кущі з десятком пагонів, а середні й навіть тонкі саджанці. Розповімо про агротехніку, за дотримання якої малина щедро віддячить ягодами, яких вистачить і для себе, і на продаж.

Як вибрати місце під теплицю — це тема ще одного матеріалу. Ідеальна ділянка зробить півділа, бо споруда буде добре освітлюватись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове