Архів
П’ятниця,
14 вересня 2018 року

№ 71 (19618)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Догляд та утримання перепілок

УТРИМАННЯ перепелів і догляд за ними не вирізняється якимись труднощами в порівнянні з іншими видами домашньої птиці. Однак переваг перепілки мають значно більше, ніж, наприклад, кури або качки.

Сьогодні розведення перепелів включає в себе дві основні мети — отримання яєць і м’яса. При цьому на відміну від курей домашніх перепелів практично не поділяють на групи (яєчні і м’ясні). Спочатку птахів використовують для одержання яєць, а після інтенсивного періоду яйце­кладки починають відгодовувати на забій.

Яйцекладка починається у віці 35-40 днів і триває рік. За цей період одна особина може знести 250-300 яєць. Якщо птицю спочатку вирощують для одержання м’яса, то на забій її пускають у віці 55-60 днів, коли має вагу близько 120 грамів. Розведення здійснюється в основному тільки при утриманні пташок у клітках. Як показує практика, це і зручніше, й вигідніше.

У віці 30 днів перепелята поділяються за статтю. Самців відрізняють від самок за кольором оперення. Зазвичай у цей період їх розсаджують по різних клітках: вибракуваних самок і самців садять на відгодівлю, інших самок — для отримання яєць і подальшого потомства. Для спаровування самичок садять у клітку до самців один раз на три дні на 15-20 хвилин.

Перепели хоч і не дуже вибагливі в утриманні, проте все ж вимагають до себе належної уваги і дотримання деяких умов. Приміщення для птахів повинно обов’язково мати штучне освітлення, гарну систему вентиляції та обігрів.

Якщо нема змоги зробити стаціонарну систему опалення приміщення, слід встановити переносні обігрівачі. Температура повітря має найбільше значення для вирощування перепелів. Оптимальна — плюс 10-18ОС. Неприпустимо, щоб вона опускалася нижче.

Освітлення в приміщенні з перепелами має бути не сильно яскравим, щоб птахи не були нервозними. Перепели у природі мешкають у лісових хащах і високих заростях, тому яскравого світла не терплять — приглушене, але не менше 15 годин для збереження гарної продуктивності. Ідеальна несучість досягається при 20-годинному дні: 18 годин світла, потім 2 години темряви, потім ще дві години світла і дві години темряви. Саме такого режиму освітлення приміщень для розведення перепілок дотримуються сучасні птахофабрики.

Вологість слід підтримувати на рівні 60-70%. Для забезпечення таких оптимальних умов фахівці рекомендують застосовувати пульверизатор для зрошення повітря, а взимку в теплому приміщенні треба поливати підлогу водою.

Також має бути хороша вентиляція, але без протягів, адже в задушливих клітках перепілки починають хворіти. Розраховуйте, що на 1 кілограм живої ваги птиці потрібно 1,5 кубометра повітрообміну на годину (влітку — 5). Це пояснюється підвищеним обміном речовин в організмі цих пернатих. Якщо навіть у домашніх умовах будете розводити близько 200 голів, то вам потрібно буде навідуватися до птахів двічі на день. Утім, це при правильно організованій годівлі та забезпеченні водою.

Вирощування перепелів у домашніх умовах дуже вигідне, оскільки птахів можна утримувати на малій території. Скажімо, в маленькій кімнаті на площі 2х2 метри і з висотою 1,8 метра можна успішно вирощувати близько 400 голів. До того ж таке невелике приміщення легко опалювати і провітрювати.

Отже, підсумуємо. Тепло, хороша вентиляція, повітрообмін у потрібному об’ємі, відсутність протягів, висока вологість, доступ до чистого корму і повноцінна доброякісна годівля — ось головні чинники вашого успішного птахівництва. Відтак перепілки порадують вас і хорошою продуктивністю, і хорошим здоров’ям.

Версія для друку          До списку статтей

ТІ, У КОГО була змога порівнювати, обома руками проголосують за, скажімо, картоплю домашню, з дбайливо пораного і удобрюваного поля, ніж ту, що вирощена із застосуванням «хімії». Остання тверда, несмачна, не розварюється нормально. Тому основною турботою городника, після того як зібрано врожай, є підтримання родючості ґрунту. Нелегко це робити в сьогоднішніх умовах, але як саме — поговоримо в наступному випуску.

Де в Україні хазяйнують «просунуті» молоді господарі, там з’являються великі плантації ягідних кущів, що дають чималий зиск. Утім, ми зараз не про великі гроші, а про бодай невеликий зиск, який може дати малинник власнику присадибної ділянки. Адже настає найсприятливіша пора для його садіння. Між іншим, фахівці рекомендують вибирати для осінньої посадки цієї культури не великі й дорогі кущі з десятком пагонів, а середні й навіть тонкі саджанці. Розповімо про агротехніку, за дотримання якої малина щедро віддячить ягодами, яких вистачить і для себе, і на продаж.

Як вибрати місце під теплицю — це тема ще одного матеріалу. Ідеальна ділянка зробить півділа, бо споруда буде добре освітлюватись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове