Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
За толерантність, проти дискримінації

ПОЛЬЩА. У Варшаві стартувала двотижнева нарада ОБСЄ із ситуації з дотриманням прав людини.

Докладніше...
Уривається терпець

НІМЕЧЧИНА. Уряд розглядає можливість приєднання до військового альянсу США, Франції і Великої Британії у Сирії.

Докладніше...
Напруженість наростає

ТУРЕЧЧИНА перекинула бронетехніку до кордону з Сирією.

Докладніше...
Відбудували через 17 років

У США 11 вересня відбуваються пам’ятні заходи за загиблими у баштах-близнюках внаслідок теракту.

Докладніше...
Відмовляються від шокової терапії

БІЛОРУСЬ відмовилася від кредитної програми МВФ.

Докладніше...
Антимігрантські настрої посилюються

У ШВЕЦІЇ відбулися парламентські вибори.

Докладніше...
Пенсійні протести

РОСІЯ. У 59 містах відбулись акції протесту проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Жертв дедалі більше

ЯПОНІЯ оговтується від потужного землетрусу на острові Хоккайдо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Кипить у полі робота

Ганна Кліковка.

АГРАРІЇ області продовжують збирання сільськогосподарських культур. Середня врожайність гречки становить 1,6 центнера з гектара, проса — 7,8, кукурудзи — 18,3, соняшнику — 11,3. Паралельно зі збиранням аграрії готують ґрунт для сівби озимих зернових. За даними фахівців, планується посіяти озимину на площі понад 631 тисяча гектарів, у тому числі пшеницю — на 585,6 тисячі, жито — на 1,2 тисячі, ячмінь — на 45 тисячах гектарів. Крім цього, заплановано 32,2 тисячі гектарів під озимий ріпак, цією культурою вже зайнято більш як 21,5 тисячі гектарів.

У сільськогосподарських підприємствах області поповнюють запаси насіння, купують мінеральні добрива та протруйники під урожай наступного року.

У родині краще

У ЗАПОРІЖЖІ ще три сім’ї, які створили дитячі будинки сімейного типу, отримали власне житло. Для них переобладнали приміщення, які багато років стояли пустками. Тепер у новоствореному комплексі розташувалися чотири таких дитячих будинки. Два з них — родини вимушених переселенців.

Для сім’ї Зарецьких житло тут було облаштоване кілька років тому. Тепер у результаті реконструкції додаткових приміщень квартиру для цієї родини розширили. Своє житло одержали ще три сім’ї, які створили дитячі будинки сімейного типу: родини Циганенків, Дмитрієвих і Джосс. Вони вже справили вхідчини в нових помешканнях, які їм дуже потрібні. Наприклад, у родині Джосс тепер вісім дітей, нещодавно сім’я поповнилася трьома прийомними.

Новосели отримали подарунки від міської влади — телевізори, пилососи, праски, набори посуду. Помешкання вмебльовані. Все придбано коштом міського бюджету.

Загалом у Запоріжжі проживає 1075 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість із них виховуються в сім’ях. Однак ще 132 дитини мешкають в інтернатах і потребують власної родини. У перспективі йдеться про облаштування житла для іще трьох дитячих будинків сімейного типу, які б прийняли 30 дітей. Також триває реалізація проекту з будівництва житла в селищі Тепличне для організації дитячого будинку сімейного типу для 10 дітей.

Не від добра

СПІВРОБІТНИКИ Запорізької інженерної академії на конференції трудового колективу обрали подальшу долю свого закладу вищої освіти, проголосувавши за об’єднання академії із Запорізьким національним університетом.

Такий шлях академії визначено не від доброго життя — виш на перше вересня має тримільйонний борг, а на державну підтримку сподівання нема. Звичайно, частина викладачів не може без болю сприймати злиття свого технічного закладу вищої освіти з понад 60-річною історією із гуманітарним національним університетом, адже він втратить свою унікальність. Але реалії сильніші й сумніші. На думку ректора Запорізького національного технічного університету Сергія Бєлікова, доцільніше створити в регіоні потужну політехніку, об’єднавши академію з технічним університетом, адже у них багато спільного. Але така пропозиція офіційно не розглядалася.

Лиман порятували, та чи надовго?

НАРЕШТІ зроблено крок для порятунку багатостраждального Молочного лиману: завершено розчищення промоїни, що сполучає Молочний лиман з Азовським морем. Так склалося, що саме Молочний лиман є природним місцем нересту пеленгаса. З року в рік повторюється одна й та ж картина, що промивину заносить піском, особливо критичною є ситуація за спеки, коли солоність води сягає небезпечної для риби позначки. На цей раз допомогли сусіди — з Миколаївської області доправили земснаряд, робітники ТОВ СП «Нібулон» розчистили за кілька тижнів 700 метрів промоїни. За підрахунками працівників Приазовського національного природного парку, наразі з Молочного лиману вийшло дві тисячі тонн малька пеленгаса. Крім цього, у теплих водах лиману мешкає багато різновидностей кефалевих. Гріх губити таке природне багатство, тому Молочному потрібна надійна програма захисту й реанімації від постійних стресів.

Більмак нуртує

МЕШКАНЦІ райцентру Більмак (колишнє Куйбишеве) не полишають боротися за перейменування свого селища. Вони продовжують писати петиції в різні інстанції, телефонують чиновникам на прямі лінії, шукають підтримки в усіх гілок влади. Упродовж двох років до обласного контактного центру обл­ради надійшло понад 100 звернень, які стосувалися саме цього питання. Депутати Запорізької обласної ради підтримали позицію громадян щодо перейменування смт Більмак та Більмацького району, направивши до Верховної Ради України відповідне клопотання. Люди переконані, що зміна назви селища з Більмака на Кам’янку знизить громадську напругу з цього приводу.

До матерів війни

У ЗАПОРІЖЖІ побували члени Союзу українок Австралії Любов Пришляк і Стефанія Тесоріро. Цікава передісторія їхнього приїзду в козацький край. Торік журналіст і режисер із Мельбурна Стефан Бугрин зняв у Запоріжжі фільм «Матері війни». Стрічка побувала на численних кінофестивалях, розповідаючи про Україну, бійців і волонтерів, про долі жінок, які втратили на війні найдорожче — синів. Минулої осені автор особисто репрезентував кінофільм у Запоріжжі. А в далекій Австралії його подивилися Любов і Стефанія, українки із походження, серця яких назавжди прикипіли до історичної батьківщини. І вирішили вони навіч познайомитись з героїнями фільму. Ця зустріч виявилася надзвичайно щирою і теплою. Їх привітали жінки з обласного відділення Союзу українок. Гості побували у «Солдатському привалі» (його очолює Галина Гончаренко, мати загиблого в АТО сина Михайла), на славетній Хортиці. Ліпили вареники разом із волонтерською групою Надії Мороз «Волонтерські вареники ZP», співали з ними українських пісень, плели маскувальні сітки для бійців. І повезли за океан у серцях тепло рідної України.

Привіт, амазонко!

АРХЕОЛОГІЧНА експедиція на Мамай-горі, це територія Кам’янсько-Дніпровського району, виявила поховання жінки-воїна. Знайденим останкам, імовірно, понад дві тисячі років. Скіф’янка була справжньою жінкою: її в останню дорогу спорядили, окрім зброї, бронзових наконечників стріл, ще й мініатюрною посудиною для ароматичних олій, вишуканим дзеркальцем. Археологи констатують, що за кількістю досліджених комплексів на Мамай-горі переважають жіночі. З них більше двох десятків належать жінкам-воїнам, амазонкам. Кожна десята представниця прекрасної статі у тогочасному суспільстві, а це IV ст. до н.е., була воїном, носила зброю й відбувала військову повинність поряд із чоловіками.

Замість аналогового — російські канали

ПІСЛЯ відключення аналогового телебачення люди масово почали використовувати різні приставки, щоб отримати «цифру». На багатьох територіях регіону на глядачів чекав неприємний сюрприз — нове оснащення чудово ловить російські канали, серед них і пропагандистські! Така «телевізія» відтепер доступна, зокрема, в курортних Кирилівці й Примпосаді, у прифронтових Розівському, Більмацькому, інших районах. Від чого тікали, те й наздогнало на п’ятому році війни?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На інформаційному фронті
Читати
Новий, 5779-й
Читати
Триває робота над автокефалією
Читати
Пошта підвищує тарифи
Читати
Черга скоротилася
Читати
У пріоритеті — оборонка
Читати
Бити майже перестали
Читати
Увага: незабаром відкриття сезону
Читати
Українці в Канаді
Читати
Заробітчани гарують
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове