Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
За толерантність, проти дискримінації

ПОЛЬЩА. У Варшаві стартувала двотижнева нарада ОБСЄ із ситуації з дотриманням прав людини.

Докладніше...
Уривається терпець

НІМЕЧЧИНА. Уряд розглядає можливість приєднання до військового альянсу США, Франції і Великої Британії у Сирії.

Докладніше...
Напруженість наростає

ТУРЕЧЧИНА перекинула бронетехніку до кордону з Сирією.

Докладніше...
Відбудували через 17 років

У США 11 вересня відбуваються пам’ятні заходи за загиблими у баштах-близнюках внаслідок теракту.

Докладніше...
Відмовляються від шокової терапії

БІЛОРУСЬ відмовилася від кредитної програми МВФ.

Докладніше...
Антимігрантські настрої посилюються

У ШВЕЦІЇ відбулися парламентські вибори.

Докладніше...
Пенсійні протести

РОСІЯ. У 59 містах відбулись акції протесту проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Жертв дедалі більше

ЯПОНІЯ оговтується від потужного землетрусу на острові Хоккайдо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Хліб України

Рекорд, що не радує

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Фото автора.

У двох районах Харківської області — Коломацькому та Великобурлуцькому — серпневе небо наплакало принаймні 0,8 мм дощів, а в решті 27 — і не капнуло. За словами завідувачки сектору метеопрогнозів регіонального Гідрометцентру Євгенії Ляшенко, подібний рекорд фіксувався на Слобожанщині 172 роки тому, в 1846 році. Чи позначиться посуха на осінньому полі?

— НЕ ПАМ’ЯТАЮ, щоб у серпні не випало жодної краплі дощу,— каже директор СТОВ «Гусарівське» Віктор Вовченко з Балаклійського району, який майже півстоліття присвятив землеробству.— Цей рік був небагатий на вологу. Я всі цифри пам’ятаю: у січні випало 76 мм, лютому — 35, березні — 101, квітні — 17,5, травні — 16,9, червні — 35, липні — 21 мм. А у серпні — нуль.

Голова Великобурлуцької РДА Віктор Слиш каже, що у цій ситуації залишається тішитися хоча б тим, що час посухи припав на серпень, коли погода особливо не впливає на урожай соняшнику та кукурудзи. У деяких районах області їх уже почали збирати.

Подекуди закладають корми для худоби. Посуха, звісно, дуже шкодить особистим селянським господарствам, які випасають корів на пасовищах. Однак економічна політика останніх років призвела до того, що худобу в селах майже вирізали і тенденція до зменшення приватного стада зберігається. У великих господарствах, на фермах яких упроваджують сучасні технології, серпнева посуха майже не позначиться на тваринництві. Керівник одного з найсучасніших господарств у Вовчанському районі Віктор Звєрєв хвалиться, що нинішнього року вони заготували кормів для худоби на два роки наперед.

— Катастрофи із заготівлею кормів немає, — каже керівник СК «Восток» Герой України Андрій Ровчак з Ізюмського району, — хоча все-таки ситуація, звісно, гірша, ніж торік.

Його сусід Віктор Вовченко вважає, що стан з кормами складний. Отож, щоб худобу повноцінно годувати взимку і навесні, можливо, доведеться стадо на фермі скорочувати.

Щоправда, за словами фермера, він згоден із тими, хто називає причиною зменшення череди не стільки посуху, скільки аграрну політику в державі. В усьому світі тваринництво, мовляв, розвивається завдяки державній підтримці, а у нас останнім часом аграріїв позбавили навіть тих пільг, які вони мали. Тепер же, коли держава зобов’язала сплачувати селян ПДВ, «Гусарівське» віддає у скарбницю п’яту частину того, що вони за рік виручають на м’ясі й молоці, — 5 млн грн. У той же час Україна витратила 2 млрд дол. на закупівлю свинини в Данії, Голландії, Німеччині, інших країнах. Хіба не могли виростити її в себе?

З тривогою Віктор Вовченко дивиться й на бурякове поле. Особливо нинішнього року. Якщо не підуть дощі, то також доведеться виколупувати цукристі з сухого груддя. Щоправда, синоптики обіцяють, що ось-ось небесна канцелярія змилостивиться. Волога потрібна не тільки для того, щоб розм’якшити поле з цукристими, а й для сівби озимини.

Поки що в області посівна не почалась. Якщо дощі не підуть, то сіятимуть, як і торік, у суху ріллю. А потім чекатимуть, поки небо прорве. Минулого року дощі пішли аж в листопаді.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На інформаційному фронті
Читати
Новий, 5779-й
Читати
Триває робота над автокефалією
Читати
Пошта підвищує тарифи
Читати
Черга скоротилася
Читати
У пріоритеті — оборонка
Читати
Бити майже перестали
Читати
Увага: незабаром відкриття сезону
Читати
Українці в Канаді
Читати
Заробітчани гарують
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове