Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зелена аптека

Трави від зайвих кілограмів

Олексій СИНЯКОВ,

знавець народної медицини.

Зайві кілограми не тільки псують настрій та зовнішній вигляд, а й погіршують здоров’я. Чого тільки не роблять представниці чарівної статі задля схуднення — дієти, голодування, навіть операції! Тим часом для лікування ожиріння та його профілактики можуть бути використані лікарські трави.

ПЕРЕВАЖНО ті з них, які багаті на вітаміни (надто С і В1, що стимулюють окислювальні процеси в жировій тканині), а також йод, конче потрібний для нормального функціонування щитоподібної залози, котра відіграє важливу роль в обмінних процесах.

Використовуються також рослини, що мають здатність виносити з організму надлишки холестерину, перешкоджаючи цим самим розвиткові атеросклерозу, чинять проносну, сечогінну дії, поліпшують травлення і знижують апетит.

Перелік рослин, прийом яких буде корисний за надмірної ваги, досить великий. Ось рецепти, що сприяють схудненню.

Збір №1. Кукурудзяні стовпчики з приймочками — 50 г, крушина ламка, кора, — 20 г, деревій звичайний, трава, — 20 г, ялівець звичайний, плоди, — 10 г. Дві столові ложки збору залити в термосі 0,5 л окропу. Настояти 10-12 годин, відцідити й приймати по 150 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Збір №2. Бузина чорна, квітки, — 20 г, фенхель звичайний, плоди, — 20 г, ромашка аптечна, квітки, — 20 г, липа дрібнолиста, квітки, — 20 г, м’ята перцева, листя, — 20 г. Три столові ложки сухої подрібненої суміші всипати в невелику емальовану каструлю, влити 0,5 літра води, закрити кришкою, помістити у велику каструлю з окропом. Кип’ятити 15 хвилин, періодично помішуючи. Залишити для повільного охолодження на 30-45 хвилин, після чого відцідити. Пити настій по склянці двічі-тричі на день протягом 8-10 тижнів при ожирінні. Стимулює обмін речовин і поліпшує травлення.

Збір №3. Крушина ламка, кора, — 40 г, кульбаба лікарська, коріння, — 15 г, петрушка городня, плоди, — 15 г, фенхель звичайний, плоди, — 15 г, м’ята перцева, листя, — 15 г. Дві столові ложки збору залити двома склянками окропу, настояти й випити увесь настій вранці до їди (для схуднення). Настій має проносну, сечо-, жовчогінну дії, поліпшує травлення і нормалізує обмінні процеси.

Якщо ви вважаєте, що схуднути можна й без занять фізичною культурою, а тільки за рахунок дієтичних обмежень та лікарських зборів, то глибоко помиляєтесь. Для якнайшвидшого досягнення бажаного треба робити фізичні вправи. Не забувати і про розвантажувальні дні. Вони призводять до змін в обміні речовин, стимулюють вихід жиру, сприяють виведенню з організму накопичених продуктів обміну.

Соковий розвантажувальний день.

 На сніданок, обід і вечерю випивайте по склянці (200 мл) будь-якого соку без цукру, на підвечірок (або на ніч) — по одній склянці води. У разі використання морквяного соку калорійність розвантажувального дня становитиме 195 кілокалорій, а томатного — 105 кілокалорій.

Фруктовий розвантажувальний день.

Узяти 1,5 кг фруктів (найдоступніших за сезоном) і з’їсти за 5-6 разів протягом дня. Калорійність яблучного дня — 726 кілокалорій, апельсинового — 554 кілокалорії.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове