Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Алергія на... булочки

Андрій Маковецький,

біолог.

На полицях магазинів нерідко можна бачити крупи та печиво з позначкою «без глютену». Такі продукти коштують на декілька гривень дорожче. Що ж таке глютен і кому його слід уникати?

ГЛЮТЕН, або клейковина, — це група білків, що міститься в зернових і деяких бобових. Найбільше його у виробах із пшениці, вівса та ячменю, зокрема у вівсяних пластівцях, перловій, манній та пшеничній кашах. А от у гречці, пшоні, рисі, кукурудзі, овочах, фруктах, м’ясі глютену немає.

Буває, що організм не сприймає глютену. Це через хворобу, яка називається целіакія. За даними МОЗ, станом на 2018 рік в Україні є приблизно тисяча таких хворих. Несприйняття організмом глютену виявляється в алергічній реакції — шкіра вкривається плямами, як при алергії на цитрусові, виникають проблеми з травленням, оскільки погіршується робота кишківнику.

Часом після вживання продуктів, багатих на глютен, приміром, спагеті чи булочки, виникає важкість, поколювання у шлунку. Однак це не свідчить про непереносимість цих продуктів. Можливо, організму просто бракує ферментів для їх перетравлення. Точний діагноз на основі аналізів може встановити лише гастроентеролог.

Безглютенову дієту рекомендують людям із хворою нервовою системою. Це пов’язано із тим, що продукти, багаті на глютен, містять велику кількість вітамінів групи В. Із раціону вилучають також яйця, курячу й телячу печінку.

Втім, якщо людина здорова, глютен тільки поліпшує й урівноважує нервову систему. До того ж, дотримання безглютенової дієти допомагає схуднути.

Однак після 50 років усім варто вживати менше продуктів із глютеном, адже у цьому віці він засвоюється повільніше.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове