Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нагадування

Руки мили?

Світлана Зяткевич,

епідеміолог.

Понад 120 дітей захворіли на дизентерію нинішнього року у дитячих таборах України. Після численних перевірок з’ясувалося, що їх заразили працівники кухні, котрі були носіями недуги і, вочевидь, «забували» мити руки з милом перед приготуванням їжі.

НИНІ з початком нового навчального року запрацювали шкільні їдальні. Тож варто зайвий раз нагадати шановним кухарям про дотримання гігієнічних правил. Адже йдеться про гостру кишкову інфекційну хворобу, збудником якої є бактерія, що передається фекально-оральним шляхом. Іншими словами, збудник потрапляє в організм через брудні руки, при вживанні немитих овочів та фруктів, через воду чи предмети, якими користувався недужий. Украй небезпечно, якщо хворий на дизентерію (чи носій) є працівником закладу громадського харчування, тоді збудник може потрапити в страву, а відтак і в організм інших людей.

Як же проявляється патологія? Симптоми дизентерії розвиваються через декілька годин після інфікування. У хворого різко підвищується температура (до 39 градусів), турбують слабкість, нападоподібні болі в животі, діарея (з появою крові в калі), нудота. Діти часто потерпають від блювоти. Це небезпечний стан, зокрема, через зневоднення. Оскільки інфекція дуже заразна, хворі потребують лікування в стаціонарі інфекційного відділення.

Трапляються випадки, коли людина не звертається за медичною допомогою чи не проходить належного лікування. Симптоми можуть минути, але хвороба перейде в хронічну форму. Відтак періодично заявлятиме про себе кишковими розладами. Тож не забувайте мити руки!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове