|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Руки мили? Світлана Зяткевич, епідеміолог. Понад 120 дітей захворіли на дизентерію нинішнього року у дитячих таборах України. Після численних перевірок з’ясувалося, що їх заразили працівники кухні, котрі були носіями недуги і, вочевидь, «забували» мити руки з милом перед приготуванням їжі. НИНІ з початком нового навчального року запрацювали шкільні їдальні. Тож варто зайвий раз нагадати шановним кухарям про дотримання гігієнічних правил. Адже йдеться про гостру кишкову інфекційну хворобу, збудником якої є бактерія, що передається фекально-оральним шляхом. Іншими словами, збудник потрапляє в організм через брудні руки, при вживанні немитих овочів та фруктів, через воду чи предмети, якими користувався недужий. Украй небезпечно, якщо хворий на дизентерію (чи носій) є працівником закладу громадського харчування, тоді збудник може потрапити в страву, а відтак і в організм інших людей. Як же проявляється патологія? Симптоми дизентерії розвиваються через декілька годин після інфікування. У хворого різко підвищується температура (до 39 градусів), турбують слабкість, нападоподібні болі в животі, діарея (з появою крові в калі), нудота. Діти часто потерпають від блювоти. Це небезпечний стан, зокрема, через зневоднення. Оскільки інфекція дуже заразна, хворі потребують лікування в стаціонарі інфекційного відділення. Трапляються випадки, коли людина не звертається за медичною допомогою чи не проходить належного лікування. Симптоми можуть минути, але хвороба перейде в хронічну форму. Відтак періодично заявлятиме про себе кишковими розладами. Тож не забувайте мити руки! Версія для друку До списку статтей |