Архів
Вівторок,
11 вересня 2018 року

№ 70 (19617)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Тренуймо ноги

Олена Решетник,

сімейний лікар.

Почувши діагноз «варикоз», ми уявляємо ноги в синіх вузлах вен. Проте це вже остання стадія хвороби. А розпочинатися вона може з ураження глибоких вен, яких не видно. Там теж можуть утворюватися тромби, і ризик потрапляння отакого в легені чи серце зростає щодня. А людина про це й не здогадується.

ТО ЯК же дізнатися, що розвивається варикозне розширення вен? Це важкість і біль у ногах, надто в другій половині дня, набряклість, відчуття тепла всередині ніг, пульсивного посмикування, розпирання. Часом навіть можна помітити незначну різницю в товщині ніг через припухлість уздовж венозного русла. Ознаками варикозу глибоких вен можуть бути й нічні судоми в ногах. Це небезпечний стан, адже в таких венах утворюються тромби, які будь-якої миті можуть відірватися та з кров’ю потрапити в легеневу або коронарну артерію. Тому, якщо вас непокоять згадані симптоми, зверніться до флеболога та проведіть УЗД-дослідження вен.

Чому вени розширюються? Через слабкість венозних стінок, які не можуть повноцінно проштовхувати кров догори, у ділянці венозних клапанів кров застоюється, утворюються вузли, а згодом і тромби. Це є наслідком надмірної ваги, сидячого способу життя. У жінок варикоз часто виникає через ходіння на високих підборах. Хвороба уражає як людей «стоячих» професій (перукарів, продавців, охоронців), так і тих, хто змушений піднімати вантажі (вантажники, спортсмени-важкоатлети тощо). Варикоз може розвинутися під час вагітності, коли збільшується маса тіла й стаються гормональні зміни. Врешті, слабкість судини може бути генетична.

Чи можна запобігти розвиткові варикозу? Так. Наші ноги повинні рухатися, не можна непорушно сидіти чи стояти. Тож зранку, ще не встаючи з ліжка, робіть антиварикозну гімнастику: підніміть ноги догори та виконайте вправу «велосипед». Затим, тримаючи ноги у вертикальному положенні, натягуйте пальці ніг на себе — спочатку почергово, потім одночасно. Таку ж гімнастику робіть увечері, коли вкладаєтесь спати. Ці прості вправи зміцнюють стінки вен, допомагають крові піднятися з гомілки, де вона застоюється, призводячи до утворення варикозних вузлів.

Дуже корисна вправа «берізка», коли лежачи піднімаєте ноги та таз угору. Взагалі будь-які «перевернуті» вправи, коли ноги вище за тулуб, вважаються омолоджувальними, а регулярна гімнастика може запобігти хворобі чи навіть зупинити її розвиток.

Загалом, щоб уникнути застійних явищ у ногах, щодня треба проходити пішки не менш як два-три кілометри, розвантажувати вени плаванням, велопрогулянками. Намагайтеся також упродовж дня робити так, щоб ноги були вище за тулуб — наприклад, полежіть, сперши ноги на стіну чи поклавши їх на спинку дивана.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове