Архів
Вівторок,
4 вересня 2018 року

№ 68 (19615)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Принципова позиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що не піде на поступки у питанні Brexit.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. У Вашингтоні пройшли переговори з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Докладніше...
Стартувало будівництво

РОСІЯ. У Ленінградській області офіційно стартувало будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Ще нільської лихоманки не вистачало

В ЄВРОПІ зростає число випадків захворюваності на лихоманку Західного Нілу.

Докладніше...
Без заворушень не обійшлось

НІМЕЧЧИНА. У Хемніці одночасно відбулися масові акції протесту — за і проти міграційної політики уряду.

Докладніше...
Ділять владу, а мирні люди гинуть

ЛІВІЯ. У Триполі сталися бойові зіткнення збройних угруповань.

Докладніше...
Сезон тайфунів і ураганів

КИТАЙ. Південні регіони накрили потужні зливи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Отримую пенсію за інвалідністю на загальних підставах. Водночас маю ІІ групу інвалідності, пов’язану з роботами із ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, працював у зоні відчуження з 23 по 31 липня 1986 року. Як мені можна перерахувати пенсію за Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від часу її призначення?»

Семен Безрукий.

с. Полянівка

Мелітопольського району

Запорізької області.

 

ПЕНСІЮ за інвалідністю за нормами Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за бажанням особи може бути призначено із заробітної плати, отриманої за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

Підставою для обчислення такої пенсії є, зокрема, довідка про заробітну плату за період роботи в зоні відчуження, видана установою, організацією, підприємством, які відрядили особу на ліквідаційні роботи.

Довідку про заробітну плату видають на підставі документів, що підтверджують період роботи в зоні відчуження, населений пункт (об’єкт) зони відчуження, тривалість робочого дня, нарахування підвищеної оплати тощо.

У разі неможливості отримати довідку про заробітну плату за роботу в зоні відчуження пенсію, зокрема за інвалідністю ІІ групи, пов’язаної з роботами з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, встановлюють на рівні мінімальної пенсійної виплати, розмір якої становить 255% прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Для переходу на пенсію за інвалідністю вам потрібно звернутися в орган Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії з відповідною заявою, довідкою про заробітну плату і документами, що підтверджують вашу роботу в зоні відчуження. Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дати подання заяви з усіма необхідними документами.

 

«У районному управлінні праці та соціального захисту я оформив компенсаційну виплату як особі, що доглядає за особою з інвалідністю І групи. Але з пенсії особи з інвалідністю І групи, за якою я доглядаю, зняли надбавку на догляд. Чи правильно це?»

Денис Мекекечко.

с. Матійків

 Барського району

Вінницької області.

 

ЗАКОНОМ України «Про пенсійне забезпечення» передбачено встановлення особі з інвалідністю І групи надбавки до пенсії на догляд за нею, розмір якої визначено постановою Кабінету міністрів України від 16.07.2008 №654.

Відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 29.04.2004 №558 (зі змінами), фізичним особам, що надають соціальні послуги громадянам, яким призначено надбавку на догляд відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», щомісячну компенсаційну виплату не призначають.

Отже, якщо фізичній особі, яка постійно надає соціальні послуги особі з інвалідністю, призначено щомісячну компенсаційну виплату, виплата надбавки до пенсії на догляд особі з інвалідністю І групи припиняється.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекаємо на держбюджет
Читати
Невідомі жертви війни
Читати
Возять нелегально
Читати
Реєстрація по-новому
Читати
Може, й хороші, та не для нас
Читати
Убито відомого вченого
Читати
Відучують «гризти граніт»
Читати
Курці помолодшали
Читати
Промовиста статистика
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове