Архів
Вівторок,
4 вересня 2018 року

№ 68 (19615)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Принципова позиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що не піде на поступки у питанні Brexit.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. У Вашингтоні пройшли переговори з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Докладніше...
Стартувало будівництво

РОСІЯ. У Ленінградській області офіційно стартувало будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Ще нільської лихоманки не вистачало

В ЄВРОПІ зростає число випадків захворюваності на лихоманку Західного Нілу.

Докладніше...
Без заворушень не обійшлось

НІМЕЧЧИНА. У Хемніці одночасно відбулися масові акції протесту — за і проти міграційної політики уряду.

Докладніше...
Ділять владу, а мирні люди гинуть

ЛІВІЯ. У Триполі сталися бойові зіткнення збройних угруповань.

Докладніше...
Сезон тайфунів і ураганів

КИТАЙ. Південні регіони накрили потужні зливи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Листи шукають адресатів

Олеся Костенко.

На фото: директор музею вручає Борису Єлевову лист від батька.

Днями у Національному музеї історії України у Другій світовій війні у рамках проекту «Непрочитані листи 1941-го» адресата знайшло послання, написане 77 років тому. Лист від батька — техніка-інтенданта 3-го рангу Георгія Єлевова — отримав син Борис.

ОСТАННІЙ не міг стримати хвилювання — стільки емоцій та згадок викликала ця подія. Далекого 41-го йому було тільки сім років, тож батька пам’ятає не дуже добре. Проте 84-літній киянин пригадує, як гуляв із татом, як вони разом ходили на вистави до цирку.

3 липня 1941 року Георгій Єлевов опинився в Кам’янці-Подільському, звідки й написав своїй сім’ї листа, якого рідні не отримали. «Дорога Сонечко, я дуже хвилююсь за вас. Що там відбувається в Києві? Я тепер бачу, що ці звірі здатні на все... Сьогодні я знову був у справах у Кам’янці і знову потрапив під бомбардування. Ти знаєш, дитинко, мені здається, що я повинен жити 100 років після того, що було сьогодні: жах, кров і шматки м’яса... Будьте здорові, мої рідні. Міцно цілую тебе і дитину. Не хвилюйся, дитинко, нерви тримай міцними. Ми цих бандитів все одно знищимо».

Як розпочався проект «Непрочитані листи 1941-го»? У лютому 2010-го Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через Державний кордон України передала до Національного музею історії України у Другій світовій війні 1215 листів, вивезених нацистами з Кам’янця-Подільського. Ця кореспонденція, датована здебільшого червнем-липнем 1941 р., до 2009-го зберігалася в архівних фондах Відня (Республіка Австрія). Після передачі в Україну вся вона була опрацьована науковцями та взята на постійне зберігання до музею.

Здавалося дивним, що приватне листування стало об’єктом пограбувань нацистських окупантів. Що ж такого цінного побачив ворог у цих листах? Відповідь дослідники знайшли у супроводжувальній записці доктора Ольшлегера, який 1942 року переправляв цю поштову кореспонденцію до Австрії. «Листи громадян дають картину настрою радянського народу на початку війни», — пише нацист.

«70 років цей безцінний скарб пролежав у чужих фондах, — каже завідувач наукового відділу Національного музею Жанна Очеретяна. — Читаєш листи, і біль обпікає серце. Скільки у невідправлених посланнях скривджених доль, скільки жахливих трагедій і сліз! Тому наш моральний обов’язок перед пам’яттю авторів, більшість з яких загинули 1941 р., донести до нащадків слова розпачу, суму, туги, любові, прощання, надії. Голоси з минулого мають бути почуті! 643 послання вже вручено адресатам — ми розшукуємо їх із допомогою волонтерів, звертаємося до місцевих архівів. На нашому сайті www.warmuseum.kiev.ua можна знайти, куди писали і військові, і місцеві жителі. Найбільше українських та російських адрес, також є білоруські, естонські, угорські, молдовські, грузинські... До речі, родичам передаємо точні копії листів, адже оригінали — це музейні експонати».

На сьогодні неврученими залишаються ще 572 послання з 1941-го.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекаємо на держбюджет
Читати
Невідомі жертви війни
Читати
Возять нелегально
Читати
Реєстрація по-новому
Читати
Може, й хороші, та не для нас
Читати
Убито відомого вченого
Читати
Відучують «гризти граніт»
Читати
Курці помолодшали
Читати
Промовиста статистика
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове