Архів
Вівторок,
4 вересня 2018 року

№ 68 (19615)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Принципова позиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що не піде на поступки у питанні Brexit.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. У Вашингтоні пройшли переговори з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Докладніше...
Стартувало будівництво

РОСІЯ. У Ленінградській області офіційно стартувало будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Ще нільської лихоманки не вистачало

В ЄВРОПІ зростає число випадків захворюваності на лихоманку Західного Нілу.

Докладніше...
Без заворушень не обійшлось

НІМЕЧЧИНА. У Хемніці одночасно відбулися масові акції протесту — за і проти міграційної політики уряду.

Докладніше...
Ділять владу, а мирні люди гинуть

ЛІВІЯ. У Триполі сталися бойові зіткнення збройних угруповань.

Докладніше...
Сезон тайфунів і ураганів

КИТАЙ. Південні регіони накрили потужні зливи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Фермерський елеватор

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЗАТИШАНСЬКА селищна рада Захарівського району замовила план відведення території площею 4 га землі під будівництво елеватора пропускною спроможністю 100 т/год. Цікаво, що за статусом це буде фермерське господарство з приймання зернових, олійних культур і мінеральних добрив. Постачання та відправка продукції передбачається автомобільним та залізничним транспортом.

Власне виробництво трамваїв

НА БАЗІ вагоноремонтних майстерень КП «Одесміськелектротранс» розпочато виробництво сучасних трамваїв. У ході діалогу з участю представників чеського і українського бізнесу досягнуто домовленості щодо спільного інвестування проекту, який уведено до протоколу міжурядової комісії. До кінця поточного року планується випустити на маршрути міста два перших засоби електротранспорту. З наступного року планується складання модернізованих багатосекційних вагонів та вагонів з низькою підлогою, яким на сьогодні немає аналогів в Україні.

А що із зарплатнею?

ЗАРОБІТНА плата 52,6% всіх офіційно працевлаштованих жителів області є нижчою від 6 тис. грн на місяць. А ось 25,9% працівників узагалі отримують до 4 тис. грн. Із останніх у торгівлі зайнято 47,4%, а в готельно-ресторанній сфері — 42,6%. Понад 15 тисяч гривень на місяць пощастило заробляти лише десятій частині всіх праце­здатних в області. Із них чверть задіяні у фінансовій і страховій галузях, ще майже стільки ж — у державному управлінні.

Фундук — культура перспективна

У СЕЛІ Холодна Балка, що у Біляївському районі, опанували агротехніку нової культури — італійські сорти ліщини. Вирощувати фундук тут почали три роки тому із 50 га, сьогодні ним засаджено 500 га, а найближчим часом планують розширитися ще на 350 га. «Це непросто. Все має відповідати європейським стандартам: діаметр ядра, смакові якості, олійність. Таку продукцію беруть кондитери України та Європи», — каже директор ферми Максим Шейко. Сад устаткований поливальною установкою, яка живиться від насосної станції. Разом із водою подаються рідкі добрива. Сезонно на роботі задіяно близько 150 чоловік.

Обирають українську

83% БАТЬКІВ написали заяву, що хочуть, аби їхні діти навчались українською мовою в Одесі. Таке стало можливим завдяки змінам у законодавстві про освіту, адже саме батьки відтепер обирають мову навчання своїх дітей у початковій школі. Змінюється, очевидно, й менталітет населення міста, яке ще чотири роки тому дехто називав «рускім городом» і де тоді лише половина дітей починала навчання в школі державною мовою.

Педагогів не вистачає

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ директора обласного департаменту освіти і науки Олександра Лончака, в області вільні 597 вакансій для педагогічного складу — в основному, в сільській місцевості. Найбільше не вистачає вчителів англійської мови, фізики та математики. У зв’язку з цим ОДА розпочала переговори з низкою одеських вишів, які готують педагогічних працівників, щоб виправити ситуацію. Йдеться про направлення молодих фахівців на роботу в сільські школи.

Новий садок у Старих Шомполах

ДОШКІЛЬНИЙ навчальний заклад «Лелечатко» на 45 місць коштом районного та місцевого бюджетів відкрито в селі Старі Шомполи Лиманського району. В дитсадку обладнані групові та спальні кімнати, зали для музичних занять і занять фізичною культурою, а також для проведення свят і розваг. Загалом по області цього року відкрито п’ять дитячих садків, відновлено діяльність семи навчально-виховних комплексів та дев’яти дитсадків, видані ліцензії восьми садкам приватної власності й відкрито 27 нових груп у раніше діючих садках. Однак цього замало: на 100 місць нині претендують 122 дитини.

Добрива з Азербайджану

В ОДЕСІ обговорено план поставок великих контейнерних партій мінеральних добрив по транспортному коридору «Азербайджан — Україна» через Одеський порт. Як відомо, цієї осені відкривається карбамідний завод SOCAR у Сумгаїті. Значну частину продукції наміряються постачати на експорт, зокрема на ринки Чорноморського та Середземноморського регіонів, у т. ч. в Україні.

Ціна життя

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ прес-служби прокуратури в Одеській області, раніше судимий 38-річний житель Білгорода-Дністровського, щоб нажитися, вирішив пограбувати літню сусідку, яка самотньо жила в приватному будинку. Він залучив до справи свого родича та його неповнолітнього знайомого. Серед білого дня всі троє проникли до будинку жертви. В цей момент 69-річна господиня була вдома і вчинила спротив. Зловмисники спочатку жорстоко побили жінку, а потім задушили її рушником. Ціною людського життя стали срібний ланцюжок, 174 гривні та кілька іконок…

Замість велосипеда зброя

СПІВРОБІТНИКИ Біляївського відділу поліції виявили у жителя с. Усатове арсенал нелегальної зброї. При цьому поліцейські прибули для того, щоб перевірити інформацію про крадіжку велосипеда за сигналом від потерпілих. Під час огляду поліцейські виявили укриття, в якому 40-річний господар будинку зберігав карабін, рушницю, перероблений пістолет, більше сотні патронів, ніж і тактичну сокиру. Зброю вилучено і відправлено на експертизу. Відкрито два кримінальних провадження — за фактом крадіжки велосипеда і за фактом незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекаємо на держбюджет
Читати
Невідомі жертви війни
Читати
Возять нелегально
Читати
Реєстрація по-новому
Читати
Може, й хороші, та не для нас
Читати
Убито відомого вченого
Читати
Відучують «гризти граніт»
Читати
Курці помолодшали
Читати
Промовиста статистика
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове