Архів
Вівторок,
4 вересня 2018 року

№ 68 (19615)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Принципова позиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що не піде на поступки у питанні Brexit.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. У Вашингтоні пройшли переговори з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Докладніше...
Стартувало будівництво

РОСІЯ. У Ленінградській області офіційно стартувало будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Ще нільської лихоманки не вистачало

В ЄВРОПІ зростає число випадків захворюваності на лихоманку Західного Нілу.

Докладніше...
Без заворушень не обійшлось

НІМЕЧЧИНА. У Хемніці одночасно відбулися масові акції протесту — за і проти міграційної політики уряду.

Докладніше...
Ділять владу, а мирні люди гинуть

ЛІВІЯ. У Триполі сталися бойові зіткнення збройних угруповань.

Докладніше...
Сезон тайфунів і ураганів

КИТАЙ. Південні регіони накрили потужні зливи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Діти Донбасу

Олена БЕГМА.

ВІД початку бойових дій на Донбасі зазнали поранень понад двісті дітей. Вони не лише підривались на мінних розтяжках у «сірій» зоні, у них влучали кулі ворожих снайперів, рикошетили осколки артснарядів під час обстрілів шкіл і житлових будинків… При цьому кожна четверта поранена дитина потребувала тривалого відновлення. Тілесну рану лікарі, може, й загоїли. А от душевну… Пережите накладає на дитячу психіку незворотний відбиток. А заліковувати душевні рани не менш складно.

До речі, цього навчального року лише на Донеччині через близькість зони бойових дій призупинили роботу десять шкіл: три у Вoлнoвaськoму, пo дві — в Aвдіївці, Мaр’їнськoму, Ясинувaтськoму рaйoнaх, a тaкoж Мaр’їнськa обласна шкoлa-інтернaт. Загалом же уздoвж лінії рoзмежувaння, у тaк звaній сірій зoні, рoзтaшoвaні 113 зaклaдів oсвіти — це 53 дитсaдки, 54 шкoли, шість училищ тa шкoлa-інтернaт. У них нaвчaється 15 тисяч 303 дитини.

I татусь може побути «мамою»

НЕЗАБАРОМ і на чоловіків-батьків поширюватиметься право на скорочений робочий день для догляду за своїми малолітніми дітьми. І воно надаватиметься за рахунок роботодавця. Уряд на засіданні 29 серпня схвалив нормативний акт про внесення відповідних змін до Кодексу законів про працю та Закону України «Про відпустки». Як повідомило Мінсоцполітики, нововведення спрямоване «на забезпечення соціальних гарантій для всіх працівників без дискримінації за статевою ознакою».

Нова пільга для сільських учителів

ПЕДАГОГИ загальноосвітніх навчальних закладів у селах та селищах отримали додаткову пільгу від держави — на придбання твердого палива для опалення власних осель. Згідно з урядовою постановою №657, цей соціальний привілей їм буде надано у вигляді фінансової допомоги із розрахунку необхідної кількості палива на весь опалювальний сезон, що наближається. У документі сказано, що таким чином в уряді хочуть зацікавити вчителів продовжити працювати у сільській місцевості. Адже у глибинках сьогодні спостерігається гостра нестача фахових педагогів. Більшість працівників цієї сфери намагаються влаштуватись на роботу у найближчих містах.

Вони напозичались, а ми тепер боржники

КОЖНИЙ українець, від немовляти до старого, сьогодні опосередковано винен іноземним кредиторам держави Україна 1725 доларів. За нинішнім курсом це 49 тисяч гривень. Як Кабмін думає повертати зовнішні борги?

Відомо, що від 2005 року по сьогодні сума українських зобов’язань зросла з 12,5 до 72,6 мільярда доларів. Лише на виплату відсотків (!) за всім позиченим по світах держава витрачає щорічно 130 мільярдів доларів. Нещодавно Кабмін ухвалив стратегію управління держборгом до 2020 року, підґрунтям якої має стати «покращання економічного клімату в країні». Тобто — зростання національної економіки. Схоже, зубожілому народу знову наобіцяли-намалювали чергове «покращання». Тоді як уже котрий рік відсотки за зовнішніми кредитами виплачуються не інакше, як шляхом… узятих нових кабальних позичок від МВФ, Всесвітнього банку та інших міжнародних фінансових інституцій.

Цілитель лікарю не заміна

УРЯД скасував спеціальний дозвіл на діяльність у сфері народної медицини. Його постанова щодо законопроекту МОЗ України «Про внесення змін до деяких законів України» виключає із законодавства про охорону здоров’я статтю, що регламентувала право займатися народною медициною (цілительством) і зобов’язувала МОЗ видавати відповідні дозвільні документи. Зміни набудуть чинності після ухвалення законопроекту Верховною Радою.

Це на часі, адже останніми роками у країні з’явилось особливо багато цілителів. Вони рекламують свої послуги, нерідко обіцяючи зцілення від онкології та інших тяжких недуг. Деякі люди схильні їм вірити і часом звертаються по допомогу до лікарів-спеціалістів уже тоді, коли недуга в запущеній стадії. Тож цьому вирішили покласти край. Отже, цілительство як таке не визнаватиметься професійною медичною допомогою. А народні засоби не трактуватимуться як методи профілактики, діагностики чи лікування. «МОЗ не регламентуватиме роботу цілителів, що практикують народну чи альтернативну медицину, оскільки не може гарантувати професіоналізму людей без спеціальної медичної освіти. Лікувати може лише лікар з відповідною освітою методами доказової медицини», — сказано у повідомленні.

Водночас, запевняють у МОЗ, не йдеться про заборону народної медицини як такої. Люди, які практикують такі методи, зможуть продовжити свою діяльність, але народні методики будуть офіційно відділені від медицини, і пацієнти повинні усвідомлювати, що, звертаючись по допомогу до народних цілителів, вони навряд чи отримають належну медичну допомогу.

Не став на облік як безробітний? У субсидії відмовлять

ІЗ ПОЧАТКОМ нового опалювального сезону вже далеко не всі українці працездатного віку, які заявили, що не мають роботи і при цьому офіційно не стали на облік у регіональному центрі зайнятості, зможуть одержати субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. З’явився новий нормативний акт, згідно з яким віднині, якщо безробітний проживає у місцевості, де є хоч якась нестача робочої сили (у тому числі й некваліфікованої) і при цьому він не бажає її виконувати, то йому, навіть не зважаючи на відсутність доходів, у субсидії можуть відмовити.

Тим часом, скажімо, коли йдеться про сільську місцевість, де, навпаки, найбільшою проблемою є брак робочих місць, то, як сказано у документі, «прийматимуться індивідуальні рішення після вивчення ситуації спеціальними комісіями при РДА».

Хлібна столиця

ДЕРЖСТАТ інформує: середня номінальна зар­плата штатного працівника підприємств, установ та організацій склала 9170 гривень, тоді як законодавчо установлена мінімальна по країні — 3723 гривні. При цьому найбільш хлібним щодо зарплат традиційно залишається Київ, де пересічно отримують майже 14 тисяч гривень на місяць. Тоді як найнижче оплачується праця у Чернівецькій області — 7168 гривень. Утім… Це ще як рахувати доходи. Адже та ж Буковина сьогодні в лідерах за тіньовою зайнятістю населення та кількістю заробітчан за кордоном.

Звинуватив журналістів

МІНІСТР соціальної політики Андрій Рева «відхрестився» від свого висловлювання про те, що українці багато їдять, зокрема істотно більше за економних німців. А в тому, що співвітчизники його «не так зрозуміли», він звинуватив журналістів. «Коли є бажання, можна перекрутити будь-яку фразу. Багато чи мало їдять українці, потрібно питати у тих, хто вихопив ці слова із контексту», — пояснив міністр. За його словами, він говорив про інше — низькі доходи людей, проблеми дитячого харчування в школах, різну культуру харчування в різних країнах. Ну і для прикладу згадав «економних німців».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекаємо на держбюджет
Читати
Невідомі жертви війни
Читати
Возять нелегально
Читати
Реєстрація по-новому
Читати
Може, й хороші, та не для нас
Читати
Убито відомого вченого
Читати
Відучують «гризти граніт»
Читати
Курці помолодшали
Читати
Промовиста статистика
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове