Архів
Вівторок,
4 вересня 2018 року

№ 68 (19615)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Принципова позиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що не піде на поступки у питанні Brexit.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. У Вашингтоні пройшли переговори з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Докладніше...
Стартувало будівництво

РОСІЯ. У Ленінградській області офіційно стартувало будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Ще нільської лихоманки не вистачало

В ЄВРОПІ зростає число випадків захворюваності на лихоманку Західного Нілу.

Докладніше...
Без заворушень не обійшлось

НІМЕЧЧИНА. У Хемніці одночасно відбулися масові акції протесту — за і проти міграційної політики уряду.

Докладніше...
Ділять владу, а мирні люди гинуть

ЛІВІЯ. У Триполі сталися бойові зіткнення збройних угруповань.

Докладніше...
Сезон тайфунів і ураганів

КИТАЙ. Південні регіони накрили потужні зливи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

В роботі — сім блоків

Марина ТІШКОВА.

Сьогодні стартував черговий політичний сезон — розпочала роботу дев’ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Із яким багажем підійшли до нього депутати і що очікується у новому?

ПІСЛЯ перетину політичного екватора добре помітно, що пристрасті та емоції у сесійній залі значно знизили градус. Уже немає ні запалу, ані ентузіазму, які панували під час перших сесій, гарячі конфлікти також «охолодилися». Законотворчий процес, ставши на «рутинну» колію, прямує собі поволеньки, іноді, звичайно, набираючи швидкість, чи, навпаки, пригальмовуючи. Що, втім, закономірно.

Громадянська мережа «ОПОРА», систематично відстежуючи роботу парламенту, «оцифрувала» підсумки роботи дев’ятої сесії. Отже, за цей період було ухвалено 65 законів, із яких 35 ініціювали депутати, по 15 — уряд та Президент. За тематикою переважають ті, що стосуються галузевого розвитку, економічної політики, міжнародного співробітництва, дещо відстали сфери права, безпеки і оборони, соціальної, гуманітарної політики та державного будівництва. Найактивнішими були фракції напівживої коаліції — Блок Петра Порошенка та «Народний фронт», часто їх підтримували колеги із «Самопомочі», яскравими виступами відзначилися «радикали». «Опоблок» за звичкою фрондував усім, щоправда, ситуативно підтримував БПП, як і його «дочірні» групи «Воля народу» та «Партія «Відродження». Фракція «Батьківщини» переважно утримувалася від голосувань.

Отже, що вдалося за понад півроку роботи? Мабуть, найважливішим досягненням, принаймні для політикуму, стало створення Вищого антикорупційного суду, від чого залежало отримання п’ятого траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду. Підготовка та розгляд законопроекту відбувалися дуже напружено, але, зрештою, вдалося більш-менш згладити гострі кути, й він «благословився» як закон наприкінці сесії.

Ще один знаковий документ — про національну безпеку. Він вважається рамковим і встановлює курс на зближення України з НАТО. Закон визначає повноваження й обов’язки силових відомств та передбачає цивільний контроль над ними й закупівлями Збройних сил. Так, із 1 січня наступного року Міністерство оборони має очолити цивільний посадовець.

Було зроблено необхідний крок до подолання церковного розколу — направлено листа до Вселенського патріарха з проханням про Томос для Української церкви. Константинополь саме в ці дні розглядає українське питання.

Важливим рішенням став закон про трансплантацію, який має запустити систему пересадки органів. Відповідно до нього громадянин має право за життя дати письмову згоду чи незгоду на забір органів у разі раптової смерті. Якщо цього не зроблено, рішення приймають родичі.

Чільне місце серед досягнень цієї сесії посів так званий «кадровий прорив» (точніше, ухвалення рішень, які постійно відкладалися). Отже, обрано голову Національного банку — ним став Я. Смолій. Оновлено й склад Рахункової палати (орган фінансово-бюджетного контролю, який утворюється Верховною Радою, підпорядкований і підзвітний їй — так би мовити, внутнішня бухгалтерія парламенту), очолив її член фракції БПП В. Пацкан.

Було призначено нарешті аудитора НАБУ за квотою парламенту — ним став екс-представник України в Раді ООН з прав людини 81-річний юрист Микола Василенко. Тепер дано старт перевірці ефективності роботи бюро.

Однак і «хвостів» чимало, зокрема й кадрових. Ситуація з Центрвиборчкомом дуже й дуже напружена: повноваження членів та голови комісії закінчилися досить давно, а «торги» за оновлення складу все йдуть. А вибори, можна сказати, вже незабаром... Не оновлено й Виборчого кодексу, який передбачає скасування «мажоритарки» та запровадження відкритих списків.

Не ухвалено й усього пакета законів, необхідних для повноцінної діяльності Державного бюро розслідувань (новий правоохоронний орган, який повинен розслідувати злочини правоохоронців та посадовців, не пов’язаних із корупцією). Не було вирішено й мовне питання. Словом, проблем, як завжди, хоч греблю гати...

План роботи на осінь—зиму вже оприлюднив Голова ВР А. Парубій. Отже, слід упоратися з сімома блоками. У рамках посилення національної безпеки слід ухвалити закони про Службу безпеки, про розвідувальні органи, про державне оборонне замовлення й утворити окремий парламентський комітет, який би їх контролював.

Далі йде розгляд та ухвалення проекту держбюджету-2019. Наступні за пріоритетністю — пакет виборчих законопроектів, проекти законів про мову, євроінтеграційний блок (понад 50 законопроектів). Приділять увагу депутати й економіці. І на «закуску» планується розгляд питання про скасування депутатської недоторканності. Нагадаємо, Конституційний суд дав добро на обидва варіанти — депутатський та президентський. Згідно з першим, імунітет в обранців припиняється відразу після набуття законом чинності, а другий передбачає позбавити привілею депутатів уже наступного скликання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекаємо на держбюджет
Читати
Невідомі жертви війни
Читати
Возять нелегально
Читати
Реєстрація по-новому
Читати
Може, й хороші, та не для нас
Читати
Убито відомого вченого
Читати
Відучують «гризти граніт»
Читати
Курці помолодшали
Читати
Промовиста статистика
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове