Архів
Вівторок,
4 вересня 2018 року

№ 68 (19615)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Принципова позиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що не піде на поступки у питанні Brexit.

Докладніше...
Трамп-миротворець

США. У Вашингтоні пройшли переговори з урегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Докладніше...
Стартувало будівництво

РОСІЯ. У Ленінградській області офіційно стартувало будівництво «Північного потоку-2».

Докладніше...
Ще нільської лихоманки не вистачало

В ЄВРОПІ зростає число випадків захворюваності на лихоманку Західного Нілу.

Докладніше...
Без заворушень не обійшлось

НІМЕЧЧИНА. У Хемніці одночасно відбулися масові акції протесту — за і проти міграційної політики уряду.

Докладніше...
Ділять владу, а мирні люди гинуть

ЛІВІЯ. У Триполі сталися бойові зіткнення збройних угруповань.

Докладніше...
Сезон тайфунів і ураганів

КИТАЙ. Південні регіони накрили потужні зливи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Суд над Манафортом як вирок політичній корупції в Україні

Михайло ГУБАШ.

Колаж Світлани Урбанської.

Нещодавно суд присяжних у місті Александрія штату Вірджінія (США) визнав Пола Манафорта винним за 8 пунктами обвинувачення. Колишнього політтехнолога, який консультував Віктора Януковича і Партію регіонів, звинувачують в ухилянні від сплати податків і фінансових махінаціях.

СЛІДСТВО вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні з 2005-го по 2014 рік Манафорту, використовуючи складну систему офшорних рахунків, передали понад 60 мільйонів доларів незадекларованих коштів. Якщо суддя погодиться з висновками присяжних, обвинувачуваному загрожує 80 років в’язниці.

Українські «клієнти»

ЗГІДНО з даними доказової бази, зібраної офісом спецпрокурора Мюллера, з’ясувалося, що, крім Януковича і ПР, Манафорту в різний час платили колишній віце-прем’єр Сергій Тігіпко, нинішній нардеп «Опозиційного блоку» та екс-голова Адміністрації Віктора Януковича Сергій Льовочкін, бізнесмен-мільярдер Рінат Ахметов, його права рука Борис Колесніков, екс-депутат ВР та бізнесмен Андрій Клюєв. Про це повідомило видання ВВС News Україна.

У списку людей, з якими в різні роки Манафорт співпрацював в Україні на невідомих умовах, виявилися також Президент Петро Порошенко, мер Києва Віталій Кличко та бізнесмен Віктор Пінчук.

Співробітництво з першим підтвердив у своїх свідченнях колишній партнер Манафорта Рік Гейтс, який виступає головним свідком з боку обвинувачення. Але це в Адміністрації українського Президента заперечують. «Вони запропонували, ми відхилили», — поінформував нардеп фракції БПП, а на той час заступник керівника виборчого штабу майбутнього глави держави Ігор Гринів.

Віталій Кличко визнав, що домовлявся з командою Манафорта щодо співпраці, але вона «закінчилася, так і не розпочавшись».

Борис Колесніков відреагував на обвинувачення у США, заявивши, що ніколи не був клієнтом Манафорта і не платив йому «жодної гривні чи долара».

Що саме радив...

ЗА ДАНИМИ американських прокурорів, слідству відомо, кому з українських високопосадовців і що саме радив Пол Манафорт. Ось, наприклад, його рекомендація В. Януковичу щодо дискредитації української опозиції: «Ми маємо активно рекламувати концепцію антисемітизму як частину політики (української) опозиції. Це — наша ключова стратегія у Вашингтоні... Важливо, щоб президент Янукович робив проізраїльські заяви, засуджував антисемітські дії опозиції».

Після виборів до Конгресу США 2012 року політтехнолог, зокрема, радив призначити послом України у Вашингтоні нардепа від ПР Ганну Герман. Мовляв, саме вона зможе нейтралізувати негативне ставлення української діаспори до Януковича. Той не прислухався. Ахметову Манафорт кілька разів пропонував змінити «обличчя» Партії регіонів — Януковича. Проте ці поради були проігноровані.

Серед представлених звинуваченням документів є розклад виступів спікерів Партії регіонів, чернетки промов Ганни Герман, Тараса Чорновола, самого Януковича, а також пам’ятка агітатору партії — про те, як поводити себе з пресою, основи пропаганди, ключові методики агітації тощо.

...Скільки і як отримував

РІК ГЕЙТС повідомив, що за розробку бренда Партії регіонів, створення її платформи, структури, проведення її на виборах Ахметов заплатив Манафорту шляхом переведення грошей з рахунків його компанії на Кіпрі на кіпрські рахунки Манафорта. Так само розплачувалися з політтехнологом й інші фігуранти, зокрема Сергій Тігіпко. «Він мав власну політичну партію, але також підтримував Партію регіонів», — пояснив Гейтс. Тігіпко оплатив послуги із лобіювання себе в США та ЄС таким же методом — переказом із кіпрського рахунка власної компанії на кіпрський рахунок Манафорта. Гейтс пояснив, що знає про це, тому що особисто готував документи, аби ініціювати переказ.

Цікавими є спогади колишнього соратника Януковича, а нині нардепа від Опозиційного блоку Нестора Шуфрича. За його словами, під час парламентської виборчої кампанії 2014 року саме Манафорт порадив ОБ виступати проти НАТО і позиціонуватися як «голос росіян на Сході України». В результаті Опоблок отримав понад 40 місць у парламенті, а пан Манафорт — 1 мільйон доларів. «Інвестиція в Манафорта виправдала себе. Він геній», — цитує Шуфрича сайт Прямого каналу.

У двобої із Системою

ТАКОГО ж штибу комплімент своєму колишньому шефові несподівано зробив і Гейтс: «Манафорт повернув Януковича з політичної смерті… І він є одним із найталановитіших політтехнологів».

Подібну оцінку екс-керівникові свого виборчого штабу дав і Дональд Трамп. «Він чудова людина, і дуже сумно те, що вони зробили Полу Манафорту», — заявив американський президент.

Отака іронія долі — замість безхмарної, матеріально забезпеченої старості (Манафорту 69 років) «хороша людина» проведе решту життя за ґратами. Втім, не виключено, що Д. Трамп його помилує. За умови, що йому самому вдасться уникнути імпічменту.

Загалом із цієї історії можна зробити висновок, що наша сумнозвісна Система чи то ламає, чи «інтегрує» навіть таких хороших людей і талановитих фахівців, як Манафорт. Основний гонорар якому, в традиціях цієї Системи, виплачувався не офіційно, а, образно кажучи, в «конвертах», чи, певно, враховуючи величезні суми, у «мішках». Така-от офшорна історія. За яку в Америці судять, а в Україні...

Журналістка «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе, добре знайома з методами «роботи» Системи, дорікнула колегам з України за слабку увагу до судового процесу над політтехнологом. «Суд над Полом Манафортом у США — це перший серйозний процес над політичною корупцією в Україні часів Януковича. Але українських журналістів тут треба днем з вогнем шукати. Вражає, що на весілля принца Британії цілими командами їдуть, а 60 млн доларів українських мало кого зачіпають», — констатувала вдова вбитого Системою журналіста Георгія Гонгадзе.

Приватно-політичні домовленості?

АМЕРИКАНСЬКИЙ політолог Сем Клігер свого часу зауважив, що колишній радник Януковича володіє багатющою інформацією про оборудки не лише оточення екс-президента-втікача, а й тих, хто нині при владі. А відтак, на його думку, цілком можливо, що з часом і їм можуть бути висунуті обвинувачення як в Україні, так і в США.

Більш предметно в цьому контексті висловився колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак, який обіймав посаду до квітня 2016 р. Саме він у травні 2016-го передав до НАБУ матеріали «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Так от, кажучи про процес над Манафортом, він стверджує, що насправді первинною у ньому є політична корупція в Україні, а звинувачення Манафорту є похідними (вторинними) від неї. Те, що інкримінують Манафорту як політтехнологу Януковича та Партії регіонів, є результатом корупційної діяльності так званої політичної еліти України. Причому це, на думку В. Трепака, стосується не тільки «ключових представників режиму Януковича», а й «багатьох чільних діячів нинішньої влади». Останні, мовляв, вирішили схоронити справу, аби уникнути можливої небезпеки для себе. «Поховання справи щодо матеріалів «чорної бухгалтерії» ПР стало результатом приватно-політичних домовленостей і відбулося в інтересах Банкової та ключових фігурантів вказаних матеріалів», — вважає екс-заступник глави Служби безпеки.

Шанс на очищення влади

ВТІМ, генпрокурор Юрій Луценко ще в травні спростував інформацію щодо блокування розслідування: «Спекуляції навколо так званого заморожування справи Манафорта, які звучали від провідного американського видання (New York Times), а тепер і Британської служби (BBC), повністю не відповідають дійсності».

Він зазначив, що в ГПУ ведуть провадження, в яких фігурує американський політтехнолог, і співпрацюють у цьому питанні зі спецпрокурором ФБР Робертом Мюллером. А вже у серпні генпрокурор поінформував, що в Україні відкрили кримінальне провадження щодо ймовірних правопорушень з боку державних чиновників, котрі фігурують у справі, якою займається ДФС.

Тож є, мабуть, підстави вважати, що спільними зусиллями можна буде добитися позитивного результату. «Належне розслідування справи «чорної бухгалтерії» ПР дає шанс на радикальне очищення влади і усунення першопричин політичної корупції. Ця справа — це шанс правовим шляхом виправити ту небезпечну ситуацію, у якій Україна продовжує перебувати уже багато років», — підсумовує Віктор Трепак.

Час покаже.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чекаємо на держбюджет
Читати
Невідомі жертви війни
Читати
Возять нелегально
Читати
Реєстрація по-новому
Читати
Може, й хороші, та не для нас
Читати
Убито відомого вченого
Читати
Відучують «гризти граніт»
Читати
Курці помолодшали
Читати
Промовиста статистика
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове