Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Затяжна міграційна криза

ФРАНЦІЯ та НІМЕЧЧИНА скликають неформальний саміт лідерів країн ЄС щодо мігрантів.

Докладніше...
Збройні сили як гарант правопорядку

БРАЗИЛІЯ. На кордон із Венесуелою направлено війська через наплив нелегалів із цієї країни.

Докладніше...
Західний політичний вектор

ПОЛЬЩА і БІЛОРУСЬ ведуть перемовини про співпрацю у військовій сфері.

Докладніше...
Тисяча перше іранське попередження

ІРАН пригрозив виходом із ядерної угоди.

Докладніше...
Знову теракт

ІРАК. У західній провінції Анбар учинено потужний теракт.

Докладніше...
Острів стане двомовний

ТАЙВАНЬ. Із наступного року англійська мова отримає статус другої державної.

Докладніше...
Непопулярне переведення стрілок

У ЄВРОСОЮЗІ проголосували за скасування переходу на зимовий час.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Був Васильович — став Данилович

Ліна ПАСЬКО.

«Мій чоловік усиновив мою дитину від першого шлюбу. Чи можна змінити графу «по батькові» у свідоцтві мого 10-річного сина? Розкажіть, будь ласка, про таку процедуру», — звертається Діана Пономаренко із м. Первомайська Миколаївської області.

НАШИМ законодавством передбачено право фізичної особи на зміну власного імені, прізвища та по батькові. Зокрема, у статті 295-й Цивільного кодексу України закріплено право громадянина на зміну по батькові. У ній передбачено, що фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком власного імені або виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження.

Крім того, по батькові фізичної особи може бути змінено у разі її усиновлення, визнання усиновлення недійсним або його скасування відповідно до закону.

З приводу згоди самої особи на зміну по батькові, то у статті 195-й Сімейного кодексу України йдеться, що у разі, якщо батько змінив своє ім’я, по батькові дитини, яка досягла 14 років, змінюється за її згодою.

Від дітей до 14 років згода на зміну по батькові не вимагається. Однак відповідно до статті 171-ї Сімейного кодексу України дитина має право на те, щоб її вислухали батьки, інші члени сім’ї, посадові особи з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім’ї.

Власне зміна по батькові (а також імені та прізвища) здійснюється відповідно до Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого Постановою Кабміну 11 липня 2007 року. Відповідно до правил, громадяни України, які проживають на території України, подають до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання письмову заяву. А громадяни України, які постійно проживають за кордоном, таку заяву несуть до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

Для зміни по батькові фізичної особи, яка досягла чотирнадцятирічного віку, разом із її заявою подається заява в письмовій формі батьків (одного з батьків — у разі, коли другий помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим тощо) або піклувальника про надання згоди на зміну.

Долучаються ще такі документи: свідоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі); свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано); свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей); свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; фотокартка заявника; квитанція про сплату державного мита (0,3 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — при повторній зміні імені, прізвища, по батькові).

Відповідно до вказаного Порядку заява відділом державної реєстрації актів цивільного стану розглядається у тримісячний строк від дня подання (а консульською установою України — у шестимісячний строк). Однак за наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці.

За результатами розгляду поданих документів відділ реєстрації актів цивільного стану (дипломатичне представництво або консульська установа України) готує висновок про надання дозволу на зміну по батькові або відмову в його наданні (яка може бути оскаржена у суді) та надсилає заявникові.

У разі надання дозволу на зміну по батькові заявник у тримісячний строк може звернутися для її державної реєстрації до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, які складають відповідний актовий запис. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся, дозвіл втрачає чинність.

Під час державної реєстрації зміни імені, прізвища чи по батькові відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України видає заявникові відповідне свідоцтво.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Більше першачків
Читати
Скільки коштує асфальт
Читати
Тінь розсіюється?
Читати
Водні магістралі під єдиним керівництвом
Читати
Кіно розвивається
Читати
З прицілом на загарбання
Читати
«Лікуються» пустушками
Читати
«Укрпошта» підвищує ціни
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове