Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Затяжна міграційна криза

ФРАНЦІЯ та НІМЕЧЧИНА скликають неформальний саміт лідерів країн ЄС щодо мігрантів.

Докладніше...
Збройні сили як гарант правопорядку

БРАЗИЛІЯ. На кордон із Венесуелою направлено війська через наплив нелегалів із цієї країни.

Докладніше...
Західний політичний вектор

ПОЛЬЩА і БІЛОРУСЬ ведуть перемовини про співпрацю у військовій сфері.

Докладніше...
Тисяча перше іранське попередження

ІРАН пригрозив виходом із ядерної угоди.

Докладніше...
Знову теракт

ІРАК. У західній провінції Анбар учинено потужний теракт.

Докладніше...
Острів стане двомовний

ТАЙВАНЬ. Із наступного року англійська мова отримає статус другої державної.

Докладніше...
Непопулярне переведення стрілок

У ЄВРОСОЮЗІ проголосували за скасування переходу на зимовий час.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Кизил чоловічий

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

САМЕ таку офіційну ботанічну назву має це дерево. Походженням із Криму, воно стало одним із найулюбленіших у приватних колекціях та на дачних ділянках. Кизил починає першим квітувати, позначаючи прихід весни.

З лікувальною метою використовують кору, листя, квіти і плоди, котрі містять до 10 відсотків цукрів, органічні кислоти (бурштинову, лимонну, яблучну, аскорбінову), пектини, дубильні речовини. Приготовлені в домашніх умовах мариновані плоди кизилу успішно замінюють імпортні консервовані оливки, а варення є чудовим зимовим делікатесом.

Анемія. Дві столові ложки сухих плодів кизилу залити 250 мл перевареної холодної води і настоювати півдоби. Настій злити, м’якоть відділити від кісточок, протерти і додати до рідини. Приймати по 60-70 мл суміші тричі на день за півгодини до їди.

Гастрит. Настояти у термосі протягом 4-6 годин столову ложку сухих плодів у 200 мл окропу і пити як чай по склянці щодня.

Геморой. Перемолоти сухі кісточки кизилу у кавомолці чи блендері. Одну столову ложку такої сировини залити склянкою окропу в термосі й настояти протягом 10-12 годин. Просочити настоєм ватний тампон і використати як анальний супозиторій на ніч. Для загоювання кровотеч рекомендують з’їдати за один прийом три-чотири плоди кизилу разом із кісточками три-чотири рази на день, але не більш як півтора десятка протягом доби.

Гепатит. Подрібнити сухі одно-, дворічні пагони разом із листям, залити чотири столові ложки такої сировини двома склянками окропу в термосі на чотири години. Процідити й приймати по 100 мл тричі на день за 30 хвилин до їди.

Діабет. Для зниження рівня цукру в крові пити свіжий сік ягід кизилу, починаючи з чверті склянки і до склянки протягом дня за півгодини до їди.

Жарознижувальна дія. Під час підвищеної температури додавати до чаю чи змішувати з гарячою водою варення з кизилу, котре має боле- та жарознижувальну дії.

Жовчно- та сечогінна дії. Столову ложку сухого листя залити 1,5 склянки окропу, протримати на водяній бані 20-30 хвилин. Приймати по 50-70 мл три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Лихоманка. Чайну ложку сухих квітів залити склянкою окропу, настояти не менше 40 хвилин, процідити і пити по 60-70 мл теплого настою тричі на день.

Малярія (лихоманка). Приготувати відвар коріння за рецептом препарату проти ревматизму і вживати по столовій ложці три-чотири рази на день.

Набряки. Подрібнити сухі молоді пагони кизилу, залити в термосі на три-чотири години, процідити і вживати по 50 мл два-три рази на день.

Невралгія та поперекові болі. Столову ложку подрібненої кори млоїти на малому вогні в 250 мл окропу протягом 20-30 хвилин, залишити для настоювання протягом двох годин. Процідити і пити по дві столові ложки тричі на день.

Отруєння. У разі отруєння важкими металами та токсинами іншого походження включити до раціону свіжі плоди кизилу із розрахунку до склянки щоденно.

Подагра. Столову ложку суміші подрібненого листя і пагонів залити склянкою окропу, настояти в теплому місці чи в термосі протягом 40-60 хвилин, процідити і пити по 50-70 мл три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Ревматизм. Столову ложку подрібненого коріння проварити в 250 мл води на маленькому вогні протягом 10-12 хвилин. Охолодити, процідити і приймати по дві столові ложки тричі на день перед їдою.

Розлад шлунка. При поносах чотири столові ложки свіжого листя чи плодів кизилу або їхню суміш залити 500 мл окропу, проварити на малому вогні 10 хвилин і залишити для настоювання на ніч. Зранку відділити кісточки, а все інше розім’яти й уживати по 100 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Або дві столові ложки кісточок кизилу млоїти на слабкому вогні в 250 мл води протягом 20 хвилин, настояти дві години. Процідити і приймати по чверті склянки три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Туберкульоз. Подрібнити висушене листя і квіти, столову ложку такої суміші залити склянкою окропу в термосі, настояти протягом 40 хвилин. Профільтрувати і випити рівними порціями за три-чотири рази протягом дня. Цей же рецепт помічний і під час застуди.

Шкірні нариви. Приготувати відвар за рецептом засобу проти невралгії і застосовувати теплим для примочок чи протирання. Якщо додати ячмінного чи житнього борошна і перемішати до однорідної консистенції, то можна накладати на фурункули та подібні утворення у вигляді компресів. За бажання для покращання дії додають столову ложку меду.

Шлункові крововиливи. Залити в термосі 30 грамів сухих плодів літром окропу, настояти не менш як 4 години і пити по склянці тричі на день.

Холецистит. Залити чотири столові ложки сухих подрібнених пагонів двома склянками окропу, настояти не менше чотирьох годин, процідити і приймати по 100 мл три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Застереження. Обережно використовувати у разі схильності до закрепів, підвищеної кислотності шлункового соку, при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, підвищеній збудженості нервової системи та порушеннях нічного сну.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Більше першачків
Читати
Скільки коштує асфальт
Читати
Тінь розсіюється?
Читати
Водні магістралі під єдиним керівництвом
Читати
Кіно розвивається
Читати
З прицілом на загарбання
Читати
«Лікуються» пустушками
Читати
«Укрпошта» підвищує ціни
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове