Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Затяжна міграційна криза

ФРАНЦІЯ та НІМЕЧЧИНА скликають неформальний саміт лідерів країн ЄС щодо мігрантів.

Докладніше...
Збройні сили як гарант правопорядку

БРАЗИЛІЯ. На кордон із Венесуелою направлено війська через наплив нелегалів із цієї країни.

Докладніше...
Західний політичний вектор

ПОЛЬЩА і БІЛОРУСЬ ведуть перемовини про співпрацю у військовій сфері.

Докладніше...
Тисяча перше іранське попередження

ІРАН пригрозив виходом із ядерної угоди.

Докладніше...
Знову теракт

ІРАК. У західній провінції Анбар учинено потужний теракт.

Докладніше...
Острів стане двомовний

ТАЙВАНЬ. Із наступного року англійська мова отримає статус другої державної.

Докладніше...
Непопулярне переведення стрілок

У ЄВРОСОЮЗІ проголосували за скасування переходу на зимовий час.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Штормить. І не тільки Азовське море

Михайло ГУБАШ.

Останнім часом Росія блокує проходження іноземних суден при проході Керченської протоки. Станом на 21 серпня росіяни вже затримали понад 150 іноземних суден, які йшли в українські порти на Азовському морі.

ПРЕЗИДЕНТ Петро Порошенко вважає таку ситуацію категорично неприйнятною і доручив розглянути її на засіданні Ради національної безпеки та оборони України. «Я не збираюся з цим миритися, — заявив він у вівторок, 28 серпня, на нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ, — і прошу Міністерство закордонних справ якнайшвидше внести свої пропозиції, бо протиправні і підступні дії Москви в цьому регіоні не повинні й не будуть залишатися безкарними. Тим більше, і без відповідної міжнародної реакції. І тут мені потрібна ваша допомога».

Таке звернення Глави держави до представників МЗС свідчить (чи має свідчити) про його намір розв’язувати проблему мирним, дипломатичним шляхом, а не військовими діями.

Тим часом у прес-центрі командування ВМС ЗС України повідомили про початок командно-штабного навчання разом з іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами «Шторм-2018». До маневрів під керівництвом Генштабу ЗСУ, окрім ВМС, залучено підрозділи Сухопутних військ, Повітряних сил, Сил спеціальних операцій, Держприкордонслужби, Нацгвардії та Держслужби спецтранспорту Міноборони України. Командувач ВМС ЗСУ адмірал Ігор Воронченко зазначив, що найближчим часом планується збільшення корабельного угруповання, морської піхоти та артилерії на азовському напрямку для надійного захисту всіх рубежів і мирної виробничої діяльності в акваторії Азовського моря.

Вже наступного дня ситуацію ще більше «заштормило» після заяви посла України в США Валерія Чалого. Він повідомив, що Україна подала запит США стосовно придбання систем протиповітряної оборони вартістю $750 млн за одну одиницю за потреби щонайменше трьох відповідних військових комплексів для Української армії. «Наші потреби наступного періоду, на мій погляд, — це морський простір, військово-повітряний простір; це те, без чого ми просто не зможемо забезпечити оборону країни», — зазначив посол. Це при тому, що обсяг допомоги Україні у новому військовому бюджеті США становитиме лише 250 мільйонів доларів, а на фінансування сфери оборони і безпеки у 2019 році, за даними секретаря РНБО В. Турчинова, у нас буде виділено близько 200 мільярдів гривень (приблизно 7 мільярдів доларів). Тобто три американських ракетних комплекси коштуватимуть нам майже третину всього військового бюджету! І це в той час, коли грошей у держскарбниці катастрофічно не вистачає на освіту, медицину, ту ж армію і навіть на виплату пенсій! При тому, що Україна, за словами Прем’єра В. Гройсмана, щороку тільки на обслуговування кредитних боргів викидає по 130 млрд грн.

Розуміючи всю «вибуховість» витоку інформації від В. Чалого, держдеп Сполучених Штатів відреагував миттєво: «Ми не коментуємо потенційних угод щодо продажу або передачі зброї та угоди, які перебувають на стадії узгодження, — до того, як щодо них буде офіційно поінформовано Конгрес США».

Отут, мабуть, і криється розгадка: у коментарі йдеться про «продаж або передачу (! — М. Г.) зброї». Бо у першому випадку й без того напружене соціально-політичне становище в Україні ще більше погіршиться, а в другому це означатиме, що за океаном вирішили де-факто зробити нашу країну «передовим загоном» у протистоянні з Росією.

...До останнього українця?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Більше першачків
Читати
Скільки коштує асфальт
Читати
Тінь розсіюється?
Читати
Водні магістралі під єдиним керівництвом
Читати
Кіно розвивається
Читати
З прицілом на загарбання
Читати
«Лікуються» пустушками
Читати
«Укрпошта» підвищує ціни
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове