Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чому білі гриби вважаються найкращими

ЗНАЙТИ в лісі білий гриб вважається великою удачею.

Білі гриби часто називають боровиками. Вони можуть сягати величезних розмірів — шапки боровиків у діаметрі доходять до 50 см, а довжина ніжок — до 25 см.

А білим грибом боровик називають за те, що на відміну від інших видів він не змінює свого кольору в процесі термообробки. Решта грибів при розрізанні, приготуванні й сушінні набувають темного, бурого або навіть чорного кольору.

Білі гриби зустрічаються в березових, соснових, дубових і грабових лісах, часто — на піщаному ґрунті в соснових борах. Рости вони можуть як групами, так і поодинці. Хоча з вигляду білі гриби важко сплутати з будь-якими іншими, вони поділяються на кілька різновидів.

Наприклад, березовий білий гриб вирізняється світлим, часом майже білим капелюшком і товстою короткою ніжкою. Оскільки ці гриби з’являються, коли починає колоситися жито, їх ще звуть колосовиками.

Соснові білі гриби (саме їх насамперед прийнято називати загальною назвою боровики, хоча є ще одна — сосновики) ростуть відповідно під соснами. Збирають їх у червні й восени.

Ялинові білі гриби — мешканці ялинових і змішаних лісів. У них невеликі капелюшки, зазвичай бурого або коричнево-бурого кольору з порівняно довгими ніжками. Збирають їх з липня по жовтень.

Дубові білі гриби ростуть у листяних лісах, дібровах, люблять теплий клімат, гористу або горбкувату місцевість. Мають бархатистий капелюшок, який упродовж росту гриба змінює колір із сірого на світло-коричневий. Збирати їх можна з травня по жовтень.

У сітчастих білих грибів невеликий опуклий світло-коричневий капелюшок, який з віком може покриватися сіткою тріщин, товста м’ясиста ніжка коричневого або бурого кольору, покрита великим сітчастим малюнком зі світліших прожилків. Ростуть у букових і грабових лісах. Сезон збору — з червня по вересень.

Цінують білі гриби за чудовий смак і поживні властивості. Вони належать до грибів першої категорії. Це означає, що вони краще від решти грибів засвоюються людським організмом. У білих грибах міститься велика кількість рибофлавіну — вітаміну, що відповідає за здоров’я і ріст волосся, нігтів і шкіри, роботу щитоподібної залози, а також за здоров’я організму в цілому. Сушені білі гриби містять алкалоїд герцедін, який використовується при лікуванні стенокардії.

Білі гриби активно використовують у кулінарії як у вареному або смаженому вигляді, так і в сушеному, соленому і маринованому. Оскільки боровики є справжнім делікатесом, з них можна приготувати чимало смачних і корисних страв.

Версія для друку          До списку статтей

КОЖНИЙ день вегетації в цю пору додає близько 5 кг бульб на сотку. Тому, певно, не варто поспішати з копанням продовольчої картоплі. Але все ж нині по всій Україні гудуть тракторці, що вивертають рядки з бульбами, та мелькають лопати в натруджених руках. Картопля вродила, тож тільки встигай її вивозити з поля. А далі для неї настає лікувальний період, про що піде мова в основному матеріалі наступного «ДГ». Усе треба зробити правильно — і перебрати, і розсортувати, бо якщо до сховища потрапить пошкоджена, недоброякісна продукція, кращою вона з часом не стане.

Гарний «урожай» бігає, квохче і ґелґоче й на пташиному дворі. Допоможемо вам і тут провести своєрідне сортування: кого пустити на м’ясо, а кого залишити на плем’я. Чим треба керуватись, комплектуючи стадо курей? А качок, гусей, індиків? На що потрібно звертати увагу в кожного екземпляра? Усе це важливі питання для вирощування гарного майбутнього потомства.

До вибору місця під колодязь слід підійти дуже виважено. Джерело має послужити вам не один десяток років, а сьогодні проблема водопостачання виходить чи не на перше місце. Про це у статті «Копаємо колодязь».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове