Архів
П’ятниця,
31 серпня 2018 року

№ 67 (19614)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чи шкідливі кормові добавки?

НИНІ широко застосовуються кормові добавки в раціоні годівлі худоби. У них містяться різні речовини, які позитивно впливають на імунітет і ріст тварин, пригнічують розвиток небезпечних мікробів. Їх дія різна: одні підвищують стійкість тварин до хвороб, інші знищують їх джерело. Кормові добавки можна суміщати. Використовуються вони як для профілактики, так і для лікування. В підсобних господарствах відповідні препарати зручно згодовувати разом із кормами.

Аправет-50 використовують для профілактики бактеріозу, сальмонельозу та інших кишкових хвороб молодняку — телят, поросят, курчат. Телятам випоюють по 6 г аправету на кілограм живої маси двічі-тричі на день. Для цього препарат розводять у слабкому розчині солі. Поросятам для профілактики згодовують протягом двох тижнів у розрахунку 3 г на кілограм корму, з лікувальною метою — 8 г на кілограм корму протягом тижня. Курчатам дають по 10 г аправету на кілограм корму протягом перших 10 днів життя і повторюють курс лікування через 10 днів.

Для лікування застосовують подвійну дозу препарату — 20 г на кілограм корму протягом тижня.

Після згодовування аправету поросят можна забивати через 8 днів, а курчат — через 3 дні.

Колістин-40 і колістин-100 — кормові добавки з різною концентрацією діючої речовини (антибіотику). Крім нього, в них містяться протеїн, вітаміни, мінеральні речовини. Колістин використовують для профілактики інфекційного ентериту, сальмонельозу курчат-бройлерів, поросят, телят. Крім притлумлення шкідливої мікрофлори, препарат сприяє прискореному росту. Дози визначають залежно від віку тварини та концентрації препарату.

Мивил — мінеральна добавка, яка містить дефіцитні мікро- та макроелементи. Призначений для молодняку і самиць із майбутнім приплодом. Сприяє правильному розвитку молодняку, забезпечує профілактику в нього м’язової дистрофії, порушень роботи статевих органів та інших, пов’язаних із нестачею мінеральних речовин. Мивил згодовують із розрахунку один болюс на 10 кг маси тіла.

Нефурол — премікс, що містить антибіотики і вітаміни. Він слугує для профілактики і лікування будь-яких бактеріальних кишкових інфекцій. Проте цей препарат можна застосовувати лише для тварин, від яких не беруть продукції (курям, дійним коровам, козам не дають). Нефурол згодовують у період, коли міняють раціон і при стресових ситуаціях (транспортуванні).

Фармастим — премікс, що сприяє росту і розвиткові тварин. У розрахунку на 10 кг кормів його дають: курчатам-бройлерам — 4-6 г, курям-несучкам — 2-8, індичатам і каченятам — 2-4, поросятам — 5-20, телятам на відгодівлі — 8-16 г. Забивати тварин можна вже наступного дня після згодовування препарату.

Для стимулювання росту і розвитку тварин придатні й інші премікси та вітамінні комплекси вітчизняного і зарубіжного виробництва.

Важливо дотримуватися дозування і давати їх лише тим тваринам, для яких вони призначені. Не рекомендується підвищувати норму згодовування, позаяк це не збільшить приросту, натомість, імовірно, спричинить порушення обміну речовин в організмі. Комплексні препарати не потрібно чимсь іще доповнювати. Вітамінні й мінеральні суміші можна згодовувати як окремо, так і разом.

Від негативних наслідків згодовування добавок можна убезпечити себе та інших тільки за умов застосування їх за призначенням та дотримання рекомендованих норм.

Версія для друку          До списку статтей

КОЖНИЙ день вегетації в цю пору додає близько 5 кг бульб на сотку. Тому, певно, не варто поспішати з копанням продовольчої картоплі. Але все ж нині по всій Україні гудуть тракторці, що вивертають рядки з бульбами, та мелькають лопати в натруджених руках. Картопля вродила, тож тільки встигай її вивозити з поля. А далі для неї настає лікувальний період, про що піде мова в основному матеріалі наступного «ДГ». Усе треба зробити правильно — і перебрати, і розсортувати, бо якщо до сховища потрапить пошкоджена, недоброякісна продукція, кращою вона з часом не стане.

Гарний «урожай» бігає, квохче і ґелґоче й на пташиному дворі. Допоможемо вам і тут провести своєрідне сортування: кого пустити на м’ясо, а кого залишити на плем’я. Чим треба керуватись, комплектуючи стадо курей? А качок, гусей, індиків? На що потрібно звертати увагу в кожного екземпляра? Усе це важливі питання для вирощування гарного майбутнього потомства.

До вибору місця під колодязь слід підійти дуже виважено. Джерело має послужити вам не один десяток років, а сьогодні проблема водопостачання виходить чи не на перше місце. Про це у статті «Копаємо колодязь».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове