Архів
Вівторок,
14 серпня 2018 року

№ 62 (19609)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги батьків

«Ліниве» око

Сергій РИКОВ,

офтальмолог.

«Носити окуляри із заклеєним скельцем!» — наполягає лікар. «Не буду!» — вередує маля. Ситуація, коли дитина добре бачить на одне око й гірше на друге, знайома багатьом батькам.

АЛЕ кому подобається носити окуляри з пластирем, вислуховувати глузування ровесників, а найгірше — ходити, немов у тумані? Адже закривають якраз те очко, що бачить добре. Кажуть, для того, щоб «ледаче» запрацювало.

Те, що в народі називають «лінивим» оком, мовою медицини зветься амбліопія. Йдеться про одне з найпоширеніших порушень зору, коли одне око бачить добре, а друге — гірше.

Можливо, не всі знають, що кожна дитина народжується з поганим зором. Та він постійно поліпшується, і в чотирирічному віці здорові дітки вже бачать добре. При дефектах зорової системи на сітківці ока не відображається чітка картинка. Як наслідок, зір може розвинутися лише до певного рівня чіткості — наскільки це дозволяє система зору. Кажуть, «ледаче» око, але це не зовсім справедливо. Воно хворе, тому й не працює належним чином. Причини можуть бути різні: далекозорість, косоокість, астигматизм, навіть іноді вроджена катаракта. Якщо цю ситуацію не виправити вчасно, зір може повністю не розвинутися.

Зрозуміло, що лікування залежить від причини і тяжкості захворювання. Важливо правильно встановити діагноз. Можливо, комусь потрібне оперативне втручання, а комусь досить поносити окуляри із заклеєним скельцем на здоровому оці, щоб виправити зір. Такий консервативний метод лікування досить ефективний, його й нині використовують у всьому світі. Треба тільки не згаяти час. Як правило, у 3-5 років виправити амбліопію неважко. Іноді вже за кілька місяців або навіть тижнів «ліниве» око починає бачити добре. У 7-8 років лікування буде триваліше. А після 10-11 цей метод може і не допомогти.

Буває, дитину нелегко вмовити надягнути окуляри чи пов’язку. Не треба за це її сварити й лякати. Ніхто не змушує закривати око щоденно на 12 годин, якщо це сильний стрес для дитини. Поговоріть із лікарем щодо вашого конкретного випадку. Можливо, вистачить і двох-трьох годин на день. Можна починати з однієї години, виконуючи при цьому певні вправи для зору та поступово збільшуючи термін. Перетворіть лікування на гру — дитина звикне.

Наберіться терпіння і не забувайте: чим ретельніше виконуватимете рекомендації лікаря, тим більше шансів на те, що «ліниве» очко запрацює.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове