Архів
Вівторок,
14 серпня 2018 року

№ 62 (19609)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Безпечна краса

Марина ВАЦИК,

інфекціоніст.

Манікюр давно перестав бути ознакою міського життя. У багатьох селах є майстри, які допомагають жінкам у догляді за нігтями. А втім, варто нагадати — косметичні процедури можуть стати причиною різних захворювань.

ВІДОМО понад 100 патогенних мікроорганізмів, якими можна заразитися під час манікюрних маніпуляцій. Вони викликають грибкові хвороби шкіри та нігтів, лишаї, бородавки, гепатити, СНІД тощо.

За даними ВООЗ, щороку в Україні фіксують приблизно 11-14 тисяч випадків захворювання на гепатити В і С. А за даними Європейського центру хвороб і контролю, кожен 10-й хворий на гепатит С заразився під час косметичних процедур.

Справа в тому, що під час обрізання кутикули (роговий шар між шкірою та початком нігтя) майстер порушує цілісність шкіряного покриву. При цьому можливі випадкові дрібні травми із пошкодженням капілярів, нанесені інструментами. Саме через це останні обов’язково мають бути стерильні. Це записано навіть у статті 10-й Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Якщо манікюр зроблений без обрізання кутикули, ймовірність заразитися значно менша. Однак якщо після попереднього клієнта інструмент не простерилізували належним чином, наступний все одно потрапляє у зону ризику.

Правильна стерилізація зазвичай триває не менш як дві години. Тому майстер повинен мати для роботи, як мінімум, 4-5 пар інструментів. Перший етап — очищення від видимих забруднень. Далі — дезінфекція з допомогою розчину, що використовується для знищення бактерій, вірусів і грибків. Затим стерилізація в автоклаві або сухожаровій шафі. Ультрафіолетовий стерилізатор застосовують для зберігання простерилізованих інструментів. Якщо ж їх залишити на таці, на них може потрапити інфекція.

Майстри повинні обов’язково дезінфікувати свої руки спеціальними розчинами. Майже всі процедури мають виконуватися в одноразових рукавичках. В ідеалі — після кожного клієнта подбати й про дезінфекцію крісла.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове