Архів
Вівторок,
14 серпня 2018 року

№ 62 (19609)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Не просто косметичний недолік

Ірина ЖИРУХА,

дерматовенеролог.

Ой, чорна цятка на носі! Добре, якщо вона зникне за два-три дні. Бо саме з таких маленьких недоліків розпочинається акне — одне з найпоширеніших захворювань шкіри в усьому світі. Вугри, гнійні та негнійні прищі — запальні утворення з’являються у 90 відсотків людей віком 25-40 років. При цьому в підлітковому віці від них найчастіше страждають хлопці, а от у дорослому акне більше допікає жінкам.

РОЗВИТОК акне зазвичай починається з появи чорних цяток на обличчі. Це хронічне захворювання волосяних фолікулів і сальних залоз, для якого характерне збільшення виділення шкірного сала (себорея), порушення процесів відлущення поверхневого шару шкіри, запалення. Велика кількість шкірного сала в поєднанні з відмерлими лусочками шкіри утворює закупорку в порі. Це призводить до розмноження бактерій і виділення гною.

Акне може виявлятися незапальними елементами у формі білих або чорних закупорок. А бувають і запальні — червоні, з гнійниками, кістами.

Висипи можуть з’являтися лише на обличчі, грудях і верхній третині спини, адже там найбільше сальних залоз. Якщо висипання є на інших частинах тіла, це не акне.

До речі, іноді поява вугрів на щоках сигналізує про погану роботу шлунково-кишкового тракту, на нижній третині обличчя — про гінекологічні проблеми.

Юнацькі та підліткові вугри з’являються через активне продукування наднирковими залозами андрогенів (статевих гормонів). Через це посилюються функції сальних залоз біля основи волосяних фолікулів.

А от у дорослих причиною може бути супутня патологія в ендокринній системі або в шлунково-кишковому тракті. Серед хвороб, які можуть провокувати акне, — гастрит із підвищеною кислотністю, жовчнокам’яна хвороба, хронічний панкреатит, коліт, фіброма, міома, кісти яєчників, порушення гормонального фону. Крім того, у дорослих акне може прогресувати тоді, коли імунітет ослаблений.

Як же лікувати акне? Коли легка форма, допомагають бовтанки, які підсушують шкіру й відлущують її рештки, гелі чи креми на основі адапалену та антибіотиків. При акне середньої важкості призначаємо ретиноїди або антибіотики. Важку форму слід лікувати тільки препаратами групи ретиноїдів. Тоді призначаємо і внутрішнє, і зовнішнє лікування.

Чи є дієві народні засоби? Люди використовують для підсушування та відлущення шкіри розчин саліцилової кислоти, настоянки лікувальних трав, зокрема календули. Та вони можуть давати ефект лише при легкій формі акне. В інших випадках — тільки тимчасово поліпшать стан, але не усунуть причини утворення і розвитку вугрів. При складніших стадіях лікування має обов’язково призначати лікар. При цьому зважати і на тип шкіри, і на кількість запальних елементів, і на наявність рубців.

Не варто йти на очисні процедури до косметологів — це теж не усуває проблеми. Вони лише тимчасово очищають сальні залози. Треба розуміти: що більше очищати залозу, то більше секрету вона вироблятиме.

Категорично забороняється видушувати вугри. Тоді частина гною проникає у глибші шари шкіри. Особливо ризиковано душити їх в носогубному трикутнику — від кінчика носа до куточків губ. Адже з цієї частини обличчя венозні судини відносять кров просто до мозку. Потрапляння інфекції в цьому місці може мати навіть летальні наслідки.

На розвиток акне може мати вплив і харчування. Тому дерматолог, призначаючи лікування, рекомендує ще й дотримуватися певної дієти. Адже їжа, яку ми споживаємо, може змінювати склад шкірного сала (воно жирнішає, змінюється його відтік) так, що акне проявлятиметься ще більше. Тому раджу вживати менше легкозасвоюваних вуглеводів (тістечок, тортів, печива), солодких газованих напоїв, жирної та гострої їжі, копченостей, страв із фаст-фуду.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове