Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Забезпечення дитини: нові правила

Підготувала
Марина ТІШКОВА.

До редакції звернулася читачка Наталія М. із Сумської області. Жінка пише, що її сімейне життя, на жаль, не склалося. Два роки тому пережила дуже болісне розлучення. За рішенням суду чоловік має сплачувати аліменти на дитину. Але він сином узагалі не цікавиться, грошей не перераховує, хоча працює і добре заробляє. Жінка читала в нашій газеті, що нещодавно були запроваджені нові правила сплати аліментів, тож просить розповісти про це докладніше.

ПРОБЛЕМА відповідальності перед дітьми в Україні вже давно стоїть на повен зріст: за даними Мiн’юсту, в органах Державної виконавчої служби перебуває понад 600 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів, виконано лише кожне п’яте. За приблизними пiдрахунками, несумлінні батьки заборгували мільярд гривень. У рамках ініціативи «Чужих дітей не буває» починаючи з минулого року було ухвалено два пакети законів. Отже, згідно з ними, аліменти відтепер є власністю дитини, а той із батьків, на чиє ім’я вони виплачуються, розпоряджається коштами виключно за цільовим призначенням. Оформити аліменти можна різними способами. Якщо між колишніми чоловіком та дружиною є згода, вони можуть нотаріально завірити угоду, в якій зазначать усе для них важливе: розмір та спосіб отримання виплат, порядок побачень із дітьми того з батьків, хто проживає окремо, тощо. Існують випадки, коли батьки добровільно пишуть заяви за місцем роботи й сплачують кошти на утримання дітей таким чином.

Проте найчастіше все відбувається по-іншому: особа, із якою проживають діти, подає позовну заяву до суду. Судові витрати в будь-якому разі сплачує відповідач. Спосіб стягнення виплат визначає той, хто виховує дитину, — тверда грошова сума чи відсотки від доходу.

Мінімальний розмір аліментів тепер становить 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (з 1 липня для дiтей до 6 рокiв — 1559, з 1 грудня — 1626 гривень, з 6 до 18 рокiв — 1944 та 2027 грн відповідно) — у першому випадку 713 гривень, у другому — 889. Присудженi ранiше аліменти у фiксованому розмiрi пiдлягають перерахунку.

Розмiр алiментiв, визначений судом або за домовленiстю мiж батьками у твердiй грошовiй сумi, пiдлягає iндексацiї на рiвень iнфляцiї, якщо величина iндексу споживчих цiн перевищує порiг 103%. Ухвалений закон передбачає, що на заборгованiсть на додатковi витрати на дитину — наприклад, на оплату навчання у гуртках, спортивних секцiях, оздоровлення — також можна буде нараховувати 3% рiчних та здiйснювати iндексацiю.

У разі, якщо платник аліментів не має доходів (безробітний чи прикидається таким), все одно за загальним правилом призначають тверду частку в розмірі не менш нiж 50% прожиткового мiнiмуму для дитини вiдповiдного вiку. При цьому строк розгляду справи про призначення алiментiв у твердiй грошовiй сумi має становити три днi з моменту прийняття заяви судом.

Якщо позивач вирішив стягнути аліменти в частці доходів відповідача, то він може звернутися до суду з відповідною заявою в порядку спрощеного наказного провадження. При цьому розмір частки на одну дитину становить чверть, на двох — третину, на трьох і більше дітей — половину заробітку платника, проте не більше десяти прожиткових мінімумів на кожного.

Оновлено також правила виїзду дитини за кордон. Той із батьків, із ким після розлучення вона проживає, має право на власний розсуд вивезти її за межі країни на термін не більше місяця. Якщо платник аліментів заборгував за понад чотири місяці, то його дозволу також не потрібно, коли дитина виїжджає за кордон на місячний термін. Водночас той із батьків, з яким дитина не живе, теж має право поїхати з нею за межі країни, але тут уже потрібна згода того, хто її виховує. Якщо колишня дружина (в наших реаліях це найпоширеніший варіант) згоди не дає, можна звернутися до суду. Але це можливо виключно у випадку, коли немає заборгованості з аліментів.

Санкції за порушення обов’язку утримувати своїх синів та дочок стали досить жорсткими. Якщо наявні борги більш ніж за півроку, платника (точніше, неплатника) можуть позбавити права виїзду за кордон до сплати необхідної суми; він може втратити права на керування транспортним засобом, на користування зброєю. Крім того, законодавством передбачено автоматизований арешт коштів злісного боржника. Також запроваджено пеню: якщо не платив протягом року, сума аліментів автоматично збільшується на 20%, протягом двох років — на 30%, трьох і більше — на 50%.

Дієвим «стимулятором» є призначення суспільно корисних робіт — до цього можуть вдатися, коли несумлінний батько (мати) заборгував більш ніж за три місяці. У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення термін відпрацювання збільшується — тепер треба буде підмітати вулиці протягом 240—360 годин. За ухилення від такого стягнення передбачений арешт до 10 діб, а у разі злісного ухилення — позбавлення волі терміном до двох років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове