Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сім чудес України

Заповідник «Кам’янець»

Ольга КОСТЕНКО.

Фото Анатолія Кізлова.

Наша газета вже писала про сім чудес України («СВ» №57 від 27 липня ц.р.). Нагадаємо, що список найцікавіших історико-культурних пам’яток архітектури був укладений згідно з результатами Всеукраїнського інтернет-голосування, а також опитування 100 експертів у різних галузях. Продовжуємо докладно розповідати про визначні пам’ятки нашої країни. Сьогодні мова про заповідник «Кам’янець».

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ на Хмельниччині — місто, що зберегло дух середньовіччя. Його своєрідність і унікальність полягають у гармонійному поєднанні ландшафту з містобудівною структурою середньовічного міста, в якому військові інженери, використовуючи чудові природні умови, створили фортифікаційну систему, яка не має аналогів у Європі. Кам’янець-Подільський хоч і не є обласним центром, проте займає третє місце після Києва та Львова за кількістю пам’яток старовини і культури.

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» — один із найдавніших на території України. Його загальна площа — 121 га, тут налічується майже 200 пам’яток архітектури. До створення неповторного вигляду міста у різні періоди історії доклали своїх майстерних рук архітектори і скульптори Італії, Нідерландів, Вірменії, Польщі, Франції, Туреччини та інші.

Захоплення викликає вдале поєднання потужних оборонних мурів міста, Старого замку (ХІІ-ХVІІІ ст.ст.) та високих стрімких скель каньйону річки Смотрич. Приваблює і комплекс укріплень Нового замку, збудованого у ХVІІ ст. Це єдиний збережений зразок такого типу споруд нідерландської школи.

Старе місто із Замковим комплексом сполучає унікальний Замковий міст. Досі ведеться чимало суперечок щодо його походження. Деякі науковці стверджують, що міст був закладений ще римлянами у ІІ ст. під час походу Троянського війська на Дакію.

До складу Кам’янецької фортеці входить 11 башт, кожна з яких має свою назву й історію. Так, наприклад, найвища башта названа Папською, тому що була збудована на кошти, виділені Папою Римським Юлієм ІІ. Ще її називають Кармелюковою, бо в ній тричі був ув’язнений український народний герой Устим Кармелюк. У Чорній (кутовій) знаходиться криниця завглибшки 40 м і діаметром 5 м, видовбана в скелі. Досі збереглося величезне дерев’яне колесо з пристроєм для підняття води.

У підземеллях Замкового комплексу відкрито експозиції, що відтворюють сторінки його історії. В західному бастіоні реконструйовано оборону замку 1672 року під час турецької навали. У східному розміщено експозицію, присвячену історії легкої метальної зброї, поширеної на Поділлі. До наших днів збереглася система ходів і казематів — тож на вас чекає подорож у часі…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове