Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Майбутнє за родинними фермами

Ганна КЛІКОВКА.

ГАЛИНА Виставкіна, яка мешкає в Якимівському районі, створила сімейну молочну міні-ферму на 20 корів. Співфінансували родинний бізнес Канадський проект «Розвиток молочних кооперативів» та районний бюджет. З останнього у рамках Програми підтримки розвитку молочних ферм сімейного типу були надані кошти на часткове відшкодування будівництва та реконструкції приміщення для утримання великої рогатої худоби у сумі 100 тисяч гривень. Крім цього, сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Жовтневий» Токмацького району разом із Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» надав технологічне обладнання для реконструкції ферми, устаткування для молокоприймального пункту та двох корів голштинської породи. Міцним підмурівком нової міні-ферми є згуртована і працьовита родина, в якій усі працюють заради спільної мети. Наслідувати їх приклад мають намір ще кілька домогосподарств у районі.

Для потреб переміщених осіб

У БЕРДЯНСЬКУ почав приймати внутрішньо переміщених осіб та соціально незахищених людей Єдиний центр комплексної допомоги. Тут комплексно надають послуги відділ сім’ї, молоді та спорту, служба у справах дітей та міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Мета проекту — поліпшити доступність і якість соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб і жителів громади, створити комфортне середовище для розвитку підприємництва серед переселенців та містян.

Для Бердянська це актуально, адже у місті проживає близько 10 тисяч переселенців, які не від добра залишили рідні домівки. На 500 квадратних метрах центру зробили капітальний ремонт: реконструкцію підлоги, стін, даху, замінили вікна тощо. Передбачено вигоди для людей з обмеженими можливостями.

З Австралії до Вільнянська

У ЗАПОРІЗЬКОМУ художньому музеї відкрито оновлену виставку «З Австралії — з любов’ю» художника Віктора Грозного, який багато років мешкав в Австралії, 2002 року помер на чужині. Ця далека країна на картинах художника-аматора постає яскравою, екзотичною і дещо казковою. Через усі полотна митця тонкою ліричною струною проходять Україна, хутір Зелений у Вільнянському районі на Запоріжжі, де народився і прожив перші 17 років художник. Віктор Грозний після Другої світової війни опинився в Австралії. У Сіднеї вчився малювати, працював у жанрі так званого наївного малярства. Здійснив кругосвітню подорож, враження від якої передав на полотні.

Усе життя художник згадував Україну. Влітку 1988 року, відвідавши малу батьківщину, він вирішив подарувати Запорізькому музею створені впродовж життя картини, згодом ще 321 робота поповнила музейні фонди. Вже багато років вони радують відвідувачів. Цього разу в експозиції близько 50 полотен, частина з яких експонується вперше.

Гусарка не перестає дивувати

ПРОЕКТ «Сільський Ревізор» присвоїв Гусарці Більмацького району звання «Ремеслове Село 2018 року». Цю відзнаку відоме не лише в області село дістало за розвиток ткацького мистецтва. Цей промисел бере витоки у понад столітній давнині, коли Олександрівська земська управа, вивчивши ткацьке ремесло в Гусарці, надала 200 рублів для навчання місцевих майстрів-ремісників нових технологій у Полтавській школі мистецтв, яка тоді готувала килимарів для всієї України. З Гусарки до школи чи не першим направили Якова Слабишева. Повернувшись із Полтави, він почав майструвати і вдосконалювати ткацькі верстати. Один із них і зараз можна побачити в місцевому музеї. Гусарські килими і доріжки протягом десятиліть демонструвалися на виставках, а зараз майстри беруть участь у всіх святкових заходах в області й за її межами. Дванадцять килимарниць удостоїлися звання «Майстер декоративно-прикладного мистецтва». Жителі села також займалися лозоплетінням і різьбленням по дереву. Прикметно, що традиції поважних майстрів усіляко підтримує молодь — сучасні гусарські майстри розширили коло своїх захоплень. Вони вишивають нитками і бісером, виготовляють вироби із солоного тіста, картини з тканини тощо. Всім майстриням села Гусарка притаманні індивідуальність, виняткова декоративність, відчуття композиції.

Першачкам Нової школи

УСІ ШКОЛИ області вже замовили нові підручники для навчання перших класів у Новій українській школі. Це підручники з математики, іспанської, французької, німецької та англійської мов, а також українські букварі. Загалом замовлено 39012 підручників, з них 37428 для учнів та 1584 — для педагогічних працівників. Отримати книжки школи регіону розраховують до початку навчального року.

У вересні за шкільні парти у 509 закладах загальної середньої освіти в області прогнозовано сядуть 18,3 тисячі першокласників, вони будуть розподілені на 830 класів.

Поки діти відпочивають, у дорослих свої клопоти, серед яких передусім освоєння коштів, наданих на розбудову нового освітнього простору. На придбання дидактичних матеріалів, меблів, комп’ютерного оснащення, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів тощо на умовах співфінансування територій розподілено засоби субвенції в обсязі 38 мільйонів 360 тисяч гривень. Зараз території посилено працюють над процедурами закупівель.

Субсидія стимулює рекорди

З ТРАВНЯ нинішнього року під час розгляду питання про призначення субсидії враховуються доходи обох із подружжя, навіть якщо вони вже давно не живуть разом. Це нововведення призвело до збільшення кількості розлучень. Зокрема, про це повідомили працівники Мелітопольського міського РАЦСу. У липні їх зареєстровано 54, це своєрідний антирекорд, кажуть співробітники відділу.

Також дуже зросла кількість звернень до суду щодо скасування реєстрації постійного місця проживання. Простіше кажучи, господарі почали активно «виписувати» тих мешканців зі своїх осель, які, вочевидь, «заважають» отримати субсидію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове