Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Яблука доспіли

Микола ЮРЧИШИН.

ЯБЛУКА падають долу, гупають по дахах — цього року їх вродило багато. Хтось робить із цих плодів сік, хтось сушить… Дехто каже, що вже дивитися на них не може, бо переїв. А й справді — чи вміємо ми правильно їсти яблука, аби вони йшли організму на користь?

— Є такий вислів «яблуко з’їж — і до лікаря не йди», — розповідає лікар-дієтолог Київської міської клінічної лікарні №1 Г.Ф. Походзей. — Чому так говорять? Бо насамперед у яблуці є багато заліза. Крім того, воно не втрачає своїх вітамінів навіть коли сушене. Не забуваймо й про те, що ми повинні їсти все, що притаманне нашому регіону, тобто віддавати перевагу тим фруктам, які ростуть у нас. Яблука корисні і сирі, й печені, і як сушня.

— А чи має значення, коли саме їсти яблуко — увечері чи зранку? — запитую Галину Федорівну.

— Має. Яблучко краще з’їсти зранку, але не натще (бо загострюється відчуття голоду, крім того, буде важкість у шлунку). Найкорисніше посмакувати ним на другий сніданок. У яблучній шкірці багато пектину, який дуже корисний для роботи кишківнику, запобігає утворенню закрепів, зв’язує і виводить канцерогени. Коли ж свіже яблуко з’їсти на ніч, то так людина собі підвищить кислотність, а пектин на ніч лише навантажуватиме травну систему. Тому на підвечірок чи ввечері корисніше з’їсти печене яблуко. До речі, печені яблучка дозволено давати навіть діткам із чотирьох місяців — по 10—15 грамів, поступово збільшуючи порцію.

— А що скажете про яблучний сік?

— Сік із яблук, безумовно, корисний. Щоправда, не натще, бо через великий уміст заліза може підвищуватись кислотність в організмі. У кого проблеми з травленням, а хочеться соку, то можна додати до нього перевареної води, щоб не був такий концентрований. Також корисно поєднувати яблучні соки з буряковим, морквяним, робити яблучне пюре, якщо людина здорова. Особливо корисний сік із яблук чи плід тим, що підтримує в нормі гемоглобін. Крім того, яблука сприяють зміцненню імунної системи, тому їх добре вживати при авітамінозі, зниженому рівні вітаміну С, недокрів’ї.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове