Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

IВАН-ЧАЙ

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

ВІДОМА здавна рослина має цілющу славу і використовується як замінник звичайного чаю, іноді за офіційною назвою хамеріон чи кипрей вузьколистий.

Найпопулярнішими є ферментований лист і квіти. Готується шляхом скручування окремого підв’яленого листя до стану видалення соку. Далі кладуть тонким шаром в темний скляний чи емальований посуд, накривають гнітом та щільною вологою тканиною і виставляють на 4-5 годин на сонце. Бажаний контроль до появи квіткового аромату. Далі — сушіння.

Аденома простати. Дві чайні ложки трави залити 400 мл окропу, настояти 10 хвилин, процідити. Приймати склянку зранку натщесерце, другу — ввечері за 30 хвилин до сну.

Анемія. Столову ложку листя і квітів залити склянкою окропу, настояти дві години, процідити і пити тричі на день по столовій ложці.

Болегамівна дія. У разі головного болю залити 15 грамів сировини склянкою води, проварити на слабкому вогні 3-5 хвилин, настояти, охолодити протягом години. Вживати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.

Виразка шлунка. Три столові ложки сировини залити склянкою окропу, млоїти на слабкому вогні протягом 15 хвилин. Процідити і приймати по дві столові ложки тричі на день за 30 хвилин до їди протягом двох-трьох тижнів.

Гастрит. Три столові ложки сировини млоїти в 200 мл води на слабкому вогні 7-10 хвилин. Охолодити, процідити і довести об’єм кип’яченою водою до склянки. Пити по дві столові ложки тричі на день за півгодини до їди. Цим же відваром прополіскувати горло при ангіні.

Грип. Свіжу чи суху шкірку мандарина (25 грамів) і 100 грамів листя хамеріону залити двома склянками окропу, настояти 30-40 хвилин. Випити за два рази протягом дня, краще використовувати мед замість цукру.

Депресія. Чайну ложку квітів залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин, процідити і пити з медом.

Запалення слизистої оболонки. Столову ложку листя з квітами залити склянкою окропу і настояти не менше двох годин, краще в термосі. Приймати по столовій ложці тричі на день.

Застуда та головні болі. Три столові ложки сировини залити 500 мл окропу, проварити на слабкому вогні протягом 10-12 хвилин, охолодити і настояти протягом години. Вживати по столовій ложці тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Клімакс. Для зменшення неприємних симптомів півкілограма квітів залити пляшкою горілки і настоювати протягом місяця в темному прохолодному місці. Процідити і приймати по 20-25 крапель разом із перевареною водою за півгодини до їди. Інтервал прийому — чотири години.

Кон’юнктивіт. Столову ложку трави млоїти на слабкому вогні в склянці окропу, процідити крізь щільну марлю. Намочити тампони у відварі та прикладати до очей або промивати їх тричі на день.

Кровотворення. Для покращання процесу споживати салат зі 100 грамів молодого подрібненого листя, 50 грамів молодої цибулі. Тертий хрін за смаком, дві ложки сметани і сік із чверті лимона. Сіль, перець та інші спеції — за смаком.

Порушення регулярності місячних. 20 грамів сировини залити склянкою окропу, настояти протягом 40 хвилин, процідити і прийняти за п’ять разів протягом дня по 40 мл.

Рани. Подрібнене свіже листя прикласти у вигляді компресу (зафіксувати бинтом) на пошкодження шкіри. При фурункульозі запарити листя і гарячим робити компреси на уражене місце.

Седативна дія. Дві столові ложки сировини настояти в двох склянках окропу протягом 5-6 годин. Процідити і приймати рівними порціями протягом дня.

Шлунково-кишковий тракт. У разі запалення змішати 10 грамів квіток і листя шипшини зі 100 грамами квітів іван-чаю, залити трьома склянками окропу. Настояти годину, процідити. Пити тричі на день.

Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки. Залити в термосі столову ложку квітів чи суміші квітів і листя склянкою окропу, настояти дві години, процідити. Приймати по 1-2 столові ложки три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Застереження. Офіційні застереження відсутні, однак потрібно враховувати індивідуальну реакцію організму та не зловживати постійним споживанням. При використанні як замінника звичайного чаю чайну ложку сировини залити склянкою окропу і настоювати 10 хвилин. Денна норма прийому — дві чашки. Регулярно робити перерви в прийомі, орієнтуючись на 10-денний цикл. Не рекомендується водіям та операторам машин приймати чай зранку, оскільки він діє заспокійливо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове