Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Юристів точно не поменшає

Олена КОЩЕНКО.

Вступ до закладів вищої освіти у розпалі. 1 серпня було оприлюднено рейтингові списки абітурієнтів, рекомендованих на місця державного або регіонального замовлення, тоді як зарахування на контракт триватиме до 30 вересня. Тим часом уже можна сказати, які спеціальності та які ЗВО виявилися найпопулярнішими.

ПЕРЕДОВСІМ — про загальну чисельність абітурієнтів вступної кампанії-2018. У ній узяли участь 162,5 тисячі молодих людей, із яких 89,4 тисячі (а це 55%) подали заяви виключно на контракт. Відтак на місця держзамовлення претендували лише 73,1 тисячі осіб. Пересічно кожний із них подав п’ять заяв на місця державного замовлення, хоча максимально можливою їх кількість була сім. 21 514 чоловік завантажили до свого електронного кабінету вступника довідку, яка надає їм право на пільгу при вступі як жителю села.

Іще на початку року було оголошено, що уряд збільшив держ-замовлення на природничі та технічні спеціальності, а також на підготовку майбутніх учителів-предметників, фахівців з ІТ-технологій та аграрних наук. Проте потік охочих опановувати названі спеціальності коштом держави не збільшивсь. Усі рекорди популярності побили філологічні спеціальності, на які було подано майже 76 тисяч заяв (у 49 разів більше, ніж на математику), та «право» — 73 тисячі.

Водночас, хоча й із великим відривом від двійки лідерів, чималу популярність серед абітурієнтів цьогорічної вступної кампанії мали спеціальності «менеджмент» та «середня освіта» (майбутні вчителі-предметники), на які було подано 47,5 тисячі й 45,3 тисячі заяв відповідно. За ними в порядку спаду чисельності заявок ідуть «комп’ютерні науки», «економіка», «медицина» (вперше цього року з ініціативи МОЗ абітурієнтів ряду спеціальностей медвишів було відфільтровано ще на старті вступної кампанії: для них встановлено мінімальний бал — 150 для другого та третього конкурсних предметів), «інженерія програмного забезпечення», «туризм», «психологія»… Так що дуже шкода: природничо-технічні спеціальності все ще не користуються попитом у нашої молоді. Наслідки такої суспільної ментальності вже пожинаємо понад десятиліття. За даними регіональних центрів зайнятості, саме дипломовані представники «трійки», здавалося б, найпрестижніших серед молоді професій мають найбільші труднощі з працевлаштуванням за спеціальністю.

Що стосується популярності закладів вищої освіти, і не лише серед бюджетників, а й серед контрактників, то у лідерах традиційно університети «з іменем». До рейтингового «десятка» ввійшли Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний університет «Львівська політехніка», Національний авіаційний університет, Київський національний торговельно-економічний університет, Харківський національний університет імені Василя Каразіна, Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана.

Як відомо, цьогорічна вступна кампанія вельми непокоїть ректорів як приватних, так і державних вищих навчальних закладів. Адже, за прогнозами експертів, «демографічна яма», яка щороку поглиблюється в Україні, загалом відчутно позначилася на кількості абітурієнтів. До того ж останніми роками молоді українці масово вступають до іноземних ЗВО. Тож, щоби «заманити» до себе випускників, деякі університети вдалися до радикальних дій: відкрили не за їхнім основним профілем спеціальності, на які є державне замовлення. Словом, теж ловлять абітурієнта на «бюджетного живця». Можливо, це дасть змогу цим закладам утриматися на плаву. Принаймні ще рік.

Уже за кілька днів, 7 серпня, мають бути оприлюднені остаточні списки щасливчиків, зарахованих на бюджет. Оскільки у контрактників цей процес триватиме ще майже два місяці і їм можна було подавати необмежену кількість заяв до закладів освіти, то їхній остаточний професіональний вибір все ж залишається інтригою. Цікаво буде дізнатися, як вони «голосуватимуть» гривнею за ту чи іншу спеціальність. Експерти вважають, що професійні пріоритети контрактників усе ж відрізнятимуться від вибору бюджетників, адже родини, в яких освіта одного або й кількох членів виллється у чималу суму, визначаються з вибором фаху більш виважено.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове