Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Втрата

Завжди пам’ятатимемо

Колектив газети «Сільські вісті»; голова громадської організації «Рада Героїв України в АПК» академік НАН і НААН України Д. О. Мельничук; голова Аграрної партії В. Є. Скоцик; голова Селянської партії України З. В. Холоднюк.

ХЛІБОРОБСЬКА Україна зазнала непоправної втрати: у понеділок, 30 липня, на 91-му році відійшов у засвіти талановитий організатор і новатор сільськогосподарського виробництва, двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України, голова ради приватно-орендного підприємства «Зоря» Білозерського району Херсонської області Дмитро Костянтинович Моторний.

Його по праву називали патріархом українського села, якому він віддав усе до останку — гострий розум, селянську мудрість, непідробну синівську любов.

Народився Дмитро Моторний 2 листопада 1927 р. в селі Розянчина (Родзянкіне), тепер село Трудолюбівка Бобринецького району Кіровоградської області.

У 1944-1948 рр. працював трактористом і шофером радгоспу імені Карла Маркса в с. Балтазарівці Чаплинського району Херсонської області.

Маючи вроджений потяг до техніки, мріяв стати корабелом. Після закінчення суднобудівного технікуму працював помічником майстра, майстром, старшим майстром Херсонського суднобудівного заводу. Перед здібним організатором виробництва відкривалися широкі перспективи. Одначе доля знову покликала степовика до землі.

У 1953-1957 рр. завідував майстернею Ушкальської МТС Херсонської області. Прагнучи набути ґрунтовних знань, став студентом спеціального факультету Мелітопольського інституту механізації і електрифікації сільського господарства. Закінчивши виш, працював головним інженером, секретарем партійного комітету, з лютого 1963 року — головою колгоспу імені Кірова, а з 1997-го — головою ради приватно-орендного кооперативу «Зоря».

Ставши біля керма відстаючого колгоспу Херсонщини, Дмитро Костянтинович вивів господарство у число найкращих сільгосппідприємств країни, куди приїздили по досвід з усіх усюд, а іноземні делегації захоплювалися побаченим і почутим.

За неповними даними (без урахування нинішніх показників), чорнобаївське господарство за керівництва Моторного виростило 390 тис. 330 тонн зернових і 500 тисяч 843 тонни овочів, виробило 30 тис. 211 тонн м’яса і 299 тис. 663 тонни молока!

Коштом знаменитого господарства при Моторному в Чорнобаївці побудували середню школу на 1200 місць, музичну школу, дитячий садок, спортивний комплекс зі стадіоном, палац культури і 174 житлових будинки! Завдяки Моторному відбулася газифікація села і побудована АТС…

По праці й шана. Д. К. Моторний — Двічі Герой Соціалістичної Праці (1966, 1986), Герой України (2002). Обирався народним депутатом СРСР від Союзної ради колгоспів.

Нагороджений орденами Жовтневої революції (1971), Леніна (1966, 1975, 1986), орденом князя Ярослава Мудрого V ст. Дмитро Костянтинович — заслужений працівник сільського господарства України (1977), лауреат республіканської премії імені В. К. Семінського (1988), премії ім. В. І. Вернадського (2000).

«Усі ці нагороди — моє життя, моя совість, моє ставлення до людей, до нашої держави. І жодної з цих нагород я ні в президентів, ні в прем’єр-міністрів ніколи не випрошував! Ніхто за мене слів перед ними не замовляв — ні сват, ні брат…» — зауважував тричі Герой.

Ще торік, напередодні свого 90-річчя, Дмитро Костянтинович читав власну поетичну сповідь: «Є справи, друзі і робота, є добра шана від людей. Є серце, що завжди в роботі, а ще ж є тисяча ідей!.. Щоб наші діти здоров’я мали, були щасливі і пісні співали, щоб у селах і в містах любов, дружба і єднання панували і щоб зозулі навесні сто літ щасливих накували!»

Прості й щирі слова, в яких — увесь пройдений шлях і побажання землякам, всій Україні.

«Я страшенно переживаю за той день, коли знімуть мораторій на землю, — казав патріарх українського села, яке він любив і воно любило його. — Все-таки земля має бути державною! Он і в США держава скуповує землю, організовує на них потужні сільськогосподарські корпорації, які й годують країну. А у нас землю на шматочки порізали, щоб простіше прибрати до рук. Американці нас на дрібнотоварне виробництво сподвигли, а самі випускають 500-сильний трактор, який 400 гектарів ріллі за добу піднімає! І дощувальні машини не для клаптиків випускають. І прикро мені, що продадуть колись цю землю…

Мало, скажу, у Верховній Раді патріотів України. І табло там таке, що висвітить стільки голосів, скільки потрібно для того, щоб «освятити» земельні торги. І станеться, може, найбільше лихо в історії України!»

Дмитро Костянтинович Моторний був і залишиться у нашій пам’яті справжнім патріотом рідної землі, яка приймає його у своє віковічне лоно у час, коли зібраний хліб. Останній хліб у його важкій і прекрасній долі…

Царство небесне Вам, Дмитре Костянтиновичу! Нам пощастило знати Вас, спілкуватися з Вами, перейматися Вашими думами. Ми назавжди збережемо пам’ять про Вас, людину, яка жила і працювала з Україною у серці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове