Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта
  • За рубежем
На межі банкрутства

ООН офіційно заявила про ймовірність фінансового банкрутства організації.

Докладніше...
Європейський спротив терору

ФРАНЦІЯ екстрадувала до Бельгії чоловіка, підозрюваного у підготовці теракту проти іранських опозиціонерів.

Докладніше...
Озброєний — значить захищений

США на 2019 фінансовий рік збільшили оборонний бюджет до 716 млрд доларів.

Докладніше...
Інфляція вже мільйон відсотків

ВЕНЕСУЕЛА переживає глибочезну економічну кризу.

Докладніше...
Повернуть страту?

У ТУРЕЧЧИНІ збираються знову запровадити смертну кару.

Докладніше...
Закулісся невдалої інтервенції

САУДІВСЬКА АРАВІЯ та ОАЕ опинились у центрі скандалу, пов’язаного з міжнародним політичним закуліссям.

Докладніше...
Ще одне протистояння

ЗІМБАБВЕ. Після оголошення результатів президентських і парламентських виборів у Хараре почалися масові заворушення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Чи будемо з хлібом?

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Мільйон тонн ранніх зернових намолотили хлібороби Харківщини. Втім, це значно менше, ніж минулого рекорд-ного року. Отож чи вистачить збіжжя для того, аби хліб не став делікатесом?

ПИТАЮ про це в аграріїв зі СТОВ «Мрія», що у Красноградському районі. На пшеничному полі, де ми зустрілися, працюють десять сучасних комбайнів європейського виробництва. Такою технікою пшеницю, якої тут 1700 га, мали зібрати днів за дванадцять, як було, скажімо, торік. Але нинішнього «товчуться» ось уже три тижні. Останні десять днів небесна канцелярія дуже заважала жнивам, тож вони затяглися. Та й узагалі останні півроку погода просто випробовує нерви хліборобів на міцність. Навесні, коли зернові зеленіли й мали кущитися, в районі капнуло лише 8 мм дощів, а як почався збір зернових, небо ніби прорвало: за два тижні випала двомісячна норма вологи — 86 мм. От і зараз над полем нависла чорна хмара й блискає блискавка. Керівник господарства Сергій Гладков переживає, аби не сипонув град і не обмолотив колос замість механізаторів.

— На щастя, буревії та град поки що оминали наші поля, отож матимемо врожай 35 центнерів пшениці з гектара, — каже він. — Сподівалися, звісно, на багатший колос, адже дали землі все, що вона просила. Цьогорічний хліб продовольчий — увесь другого й третього класів.

Однак посушлива весна не дала змоги пшениці розкущитися належним чином, і господарство отримало гущину рослин на гектарі меншу, ніж зазвичай. Це одна з причин того, що коли почалися рясні опади, на чистих пшеничних полях поверх колосу зазеленіли бур’яни. Максимальна засміченість полів не повинна перевищувати двох відсотків, але нині цей показник — чотири відсотки. Отож збіжжя доведеться ретельніше очищувати й сушити, а це додаткові витрати. На собівартість і рівень рентабельності, звісно, вплине й плата за оренду землі, яка нині збільшилась і становить по господарству 8-14,5 відсотка від вартості паю. Втім, за словами Сергія Гладкова, навіть за теперішньої врожайності й збільшенні рівня витрат господарство розраховує на непоганий прибуток.

Перший заступник голови Красноградської РДА Валерій Кицюк взагалі оцінює збиральну кампанію як успішну. Усього в районі було посіяно 43 тисячі гектарів ранніх зернових. Середня врожайність пшениці — 31 центнер із гектара. Найбільші показники — в КСП «Зоря»: 40 центнерів із гектара.

Як інформує директор департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олександр Нездюр, у регіоні під ранніми зерновими було 737 тис. га полів. Зараз збирання врожаю цих культур добігає кінця. Середня врожайність пшениці по області — близько 30 центнерів із гектара. Утім, у районах вона неоднакова. Гірше вродили ранні зернові на посушливому півдні — в Близнюківському, Кегичівському та Лозівському районах. А от у Золочівському, Богодухівському, Краснокутському і Вовчанському намолот досить пристойний — близько 40 центнерів із гектара.

— Торішнього рекорду ми не поб’ємо, — каже Олександр Нездюр, — але мільйон тонн хліба вже зібрали. Половини цього збіжжя достатньо, аби забезпечити потреби області, решту можна продати за її межі. Сподіваємось на щедрий ужинок кукурудзи й соняшнику, яким дощі на користь.

Тож і аграрії, і чиновники певні, що хліба вистачить і він не стане делікатесом. Та й приводу піднімати ціни на вироби з борошна, принаймні на 10 так званих соціальних сортів, теж немає. Проте будь-які прогнози — справа невдячна. Тим більше у нашій країні, де непередбачувана не лише погода, а й політичні та економічні вітри...

На фото автора: збирання хліба у СТОВ «Мрія» перед грозою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Угода приносить плоди
Читати
Здорожчання «на вибір»
Читати
Ще складають машини
Читати
Менше солі, алкоголю і тютюну
Читати
Доходи...
Читати
...і борги
Читати
Обіцяє «подарунок»
Читати
Навчаємо іноземців
Читати
Плануйте вихідні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове