Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Людина та її справа

Господар цілющої фабрики

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ.

Тернопільська область.

Фото автора.

— БДЖОЛІ треба низько вклонитися, — після щирого рукостискання по-філософськи розмірковує пасічник Василь Дольний.

У напоєному густим ароматом жнивного поля повітрі на узліссі урочища відчувається незрівнянний запах меду. Медозбір нинішнього року видався на славу. Василь Тарасович зібрав із кожної бджолосім’ї (а їх загалом 120) по 15-17 кілограмів цілющих кристалів здоров’я.

Разом із помічником Володимиром Починком він доглядає пасіку, що розмістилась у лісовому урочищі Дубівці. Гарно тут на солодкій господарці. 2018-го багатогалузеве сільгосппідприємство ТОВ «Агрокомплекс», якому й належить пасіка, засіяло чимало гектарів гречкою, багаторічними травами та іншими медоносними культурами. Та й фруктових садів у селах Дубівці, Ігровиця, Стегниківці, Добриводи вдосталь. Крім того, маленькі невтомні трудівниці не забувають про узлісся, де медоносять квітки ожини, дички яблунь, груш, черешень і вишень.

У розмові з Василем Дольним з’ясувалося, що не всі бджоли однакові. На пасіці дубівцівського сільгосппідприємства є і місцеві комахи, і українські степові, й карпатські. Трапляються й такі собі бджоли-злодії: нападають на вулики, вбивають охорону і викрадають мед. Але це буває рідко, лише тоді, коли немає медозбору.

Василь — бджоляр із діда-прадіда, хоча й спеціальну освіту з догляду золотокрилих комах також здобув. Після армійської служби закінчив річну школу бджільництва у Києві. Уже 30 років пасічникує. Його дід Пилип теж був відомим на всю округу пасічником. Сам виготовляв дуплянки, рамки, необхідне приладдя та обладнання, медогонки тощо. Знав кількадесят рецептів лікування недуг і давав поради людям. Батько Тарас розповідав про лікувальні властивості меду і продуктів бджільництва — це безмежна комора здоров’я і наснаги. Дідусеву й батькову дорогу нині й торує Василь Дольний, згадуючи науку й таїни поважного ремесла.

Версія для друку          До списку статтей

Озовіться, друзі!

Надія КУЦЬ (КОМЛАЧ).

с. Чайківщина

Оржицького району

Полтавської області.

МИНУЛО 55 років відтоді, як ми, студенти 24-ї групи Лубенського сільськогосподарського технікуму бухгалтерського обліку, залишили стіни рідного навчального закладу та роз’їхалися за призначеннями.

Наша група складалась із 30 дівчат, а керівником у нас був молодий педагог Владислав Михайлович Шовкун. Ми завжди в усьому задавали тон: як у навчанні, роботі, так і в пісні. Виступали з концертами на радіостанції, на фабриці, у військовій частині. Наш колектив завжди був дружним, згуртованим. Разом ми встигли відсвяткувати декілька ювілеїв після закінчення навчання. Хочеться зберегти традицію. Тож запрошую всіх товаришок на зустріч випускників, яка відбудеться 19 серпня.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове