Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта

Серпень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнки Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дивосвіт навколо нас

Подих осені

Михайло МОРОЗ.

У НАРОДІ про останній місяць літа збереглося чимало різних назв, зокрема жнивень — від розпалу жнив. Для хліборобів серпень не тільки місяць останнього снопа, який зазвичай в’яжуть за давньою традицією після закінчення жнив із найдобірніших колосків. А ще зі стебел пшениці та жита роблять вінки і ними вшановують найкращих жниварів.

Зазнають утіхи від останніх теплих сонячних днів літа звірі, птахи. Водночас для них це відповідальна пора. У лісах, на полях дозрів урожай. Тож вони ласують усім, що трапиться на шляху. Все, що не встигли зібрати люди на ягідниках, птахи й звірі дозбирають, причому до останньої ягоди. А що не можуть з’їсти на місці, несуть до своїх зимових сховків-комірчин. Їм не потрібно нагадувати мудре народне прислів’я: хто влітку байдикує, той узимку голодує. Тварини і птахи це засвоюють добре, як тільки зіпнуться на ноги чи виб’ються у пір’я. Добування корму для них прирівнюється до вміння ходити чи літати. Це перші й головні уроки, які малеча засвоює від батьків у перші місяці після народження. Тому саме серпень покаже, хто і як засвоїв ці уроки.

Яких тільки кормів не ховають у свої комори птахи і звірі. Це фрукти, горіхи, гриби, жолуді. Останні є улюбленим кормом диких свиней і сойок. Тому вони ведуть між собою боротьбу за кожен жолудь.

Молодняк звірів, який значно підріс за літо, починає линяти. Навколо лісових боліт і на заплавах усе частіше цілими стадами з’являються дикі кабани. Окремо ходять лише старі «сікачі».

А ось зайчата, які теж підросли і посміливішали, частіше навідуються до капустяних плантацій. Швидко опанували перші уроки добування їжі і лисенята. Вони вже самостійно ходять на полювання. Тому не дивуйтеся, якщо біля своєї оселі ви не дорахуєтеся кількох курчат. Саме вони стають здобиччю молодих лисів.

По-особливому тихий і задумливий у цю пору ліс. І хоча ще весело шепочуться між собою зелені листочки, пурхають з гілки на гілку непосидющі птахи, та мине тиждень-другий, і у зеленому прядиві беріз з’являться перші жовті листочки. Потім починають змінювати своє вбрання липа і черемха.

Помітно холодніє повітря. Клубочаться, піняться вечірні тумани. Густішають ранкові роси. Над водоймами стеляться сиві полотна. Хоч у лісі та полі ще тепло, ночами з річок і озер уже тягне прохолодою. Від неї вода стала прозорою, хоч ще недавно мала зеленкуватий колір. Це, як відомо, цвіли дрібні водорості.

Повільно в’яне літо, вкорочуються дні. Зате посвітліли ночі. Діамантовою аркою перекинувся через зеніт «Чумацький шлях». Загорілись у серпневу ніч сузір’я Ліри і Орла. Ближче до небокраю опустилася Велика Ведмедиця. Саме зоряна карта неба для багатьох птахів є надійним орієнтиром у їхніх перельотах на постійні зимівники — далекі й близькі. А це переселення вже не за горами. Першими починають готуватись у далеку дорогу птахи, які навесні прилетіли останніми. У них зазвичай і дорога найдовша.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

4, субота,                     5-8 год.

11, субота,                   11-14 год.

14, вівторок,              21-23 год.

17, п’ятниця,             16-18 год.

18, субота,                   9-12 год.

21, вівторок,              12-14 год.

23, четвер,                  17-19 год.

26, неділя,                  13-16 год.

27, понеділок,            15-18 год.

31, п’ятниця,              8-10 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове