Архів
П’ятниця,
3 серпня 2018 року

№ 59 (19606)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Серпень Наша пошта

Серпень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнки Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Тепло не полишатиме

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

У СЕРПНІ завершується календарне літо, однак метеорологічне (період із середніми добовими температурами повітря вище +15°) зазвичай у південних областях триває до кінця, на решті території — до середини вересня. Літо нинішнього року розпочалося ще наприкінці квітня, отже, буде тривалим та дуже теплим. Липень виявився не тільки теплим, на півдні та південному сході жарким, а ще й дощовим. Вологі повітряні маси із заходу у вигляді атмосферних фронтів та циклон із центром над Україною щедро напоїли водою всю країну. Ці дещо запізнілі дощі поліпшили умови вегетації пізніх сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи та соняшнику, однак заважали вчасному збиранню врожаю ранніх зернових культур та погіршили якість зерна на незібраних площах.

У багатьох місцевостях уперше за декілька останніх років у липні випала рекордна кількість опадів, яка у два-три рази перевищила місячну норму. У деяких районах, в тому числі південних та південно-східних областей, відмічалися сильні зливи, шквали, град. Наприклад, у Гуляйполі Запорізької області за липень випало 170 мм опадів, що становить три місячні норми, або 35 відсотків загальної річної кількості опадів. А до липня у цьому районі спостерігалася жорстка повітряно-ґрунтова посуха і за три місяці (квітень-червень) сумарна кількість опадів склала лише 30 мм. Дуже активною була грозова діяльність.

На початку серпня в Україні очікується певне стишення атмосферних процесів. Підвищиться атмосферний тиск, температура повітря по всій території країни наблизиться до комфортних значень, особливо це буде приємно жителям південних, східних та південно-східних областей, де впродовж майже всього місяця вдень вона сягала +32...36 градусів.

Літо у серпні закінчується, однак лише наприкінці місяця з’являються ознаки осені у вигляді пожовтіння листків на деревах. Розподіл температури повітря в останньому літньому місяці має ще типовий літній характер. Найвища середня місячна температура повітря +20...23 градуси спостерігається у південних та південно-східних областях, на решті території — +16...19 градусів. На початку серпня часто буває так тепло, як і в липні, в окремі роки саме на початку серпня були найвищі (максимальні) температури повітря.

За багаторічними спостереженнями метеостанцій України у найжаркіші роки максимальна температура повітря досягала 36-40, а на півдні та у Луганській області 41-42 градусів. Аномальними вважаються роки, коли серпень тепліший за липень, однак такий температурний розподіл буває вкрай рідко. Найяскравіший випадок такої аномалії — далекий серпень 1930 року. Як свідчать архіви, тоді в Україні упродовж цього місяця стояла надзвичайна спека — температура повітря майже до останніх днів літа сягала 38-40 градусів. Дуже жарко було і у серпні 1998 та 2010 років, коли у південно-східних областях температура повітря підвищувалася до +37-42 градусів.

Утім, навіть за такої температури літо не повертається. За статистикою метеорологічних спостережень, у північній частині України та в гірських районах наприкінці серпня один раз на 10 років на поверхні ґрунту відмічаються перші приморозки.

За кількістю опадів останній місяць літа зазвичай сухіший за липень та червень, проте для серпня характерні часті грози. Опади розподіляються нерівномірно. Найбільше їх буває на заході в гірських районах — у середньому до 110-140 мм, найменше — в причорноморських степах: 25-28 мм. У південних областях можливі суховії упродовж трьох-шести днів.

За розрахунками синоптиків Українського гідрометеоцентру температурний режим нинішнього серпня очікується теплішим за норму на 1-2 градуси. Середня місячна температура повітря прогнозується у степових областях 21-23, в лісостепових — 19-21 градус. У західній частині країни, за прогнозом, буде дещо прохолодніше звичайного на 0,5-1 градус. Середня місячна температура становитиме 15-16 мм.

Місячна кількість опадів у серпні в західних та південних областях очікується близькою до кліматичної норми — 80-100 відсотків, у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій областях опадів буде менше за норму — близько 70 відсотків від середніх багаторічних значень.

На початку серпня завбачається погода без значних аномалій, тобто чудові літні дні.

Утім, щодо місячного прогнозу слід пам’ятати, що довгострокові прогнози погоди справджуються в середньому не більше ніж на 60-70 відсотків.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

4, субота,                     5-8 год.

11, субота,                   11-14 год.

14, вівторок,              21-23 год.

17, п’ятниця,             16-18 год.

18, субота,                   9-12 год.

21, вівторок,              12-14 год.

23, четвер,                  17-19 год.

26, неділя,                  13-16 год.

27, понеділок,            15-18 год.

31, п’ятниця,              8-10 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове