Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мій чоловік має понад 25 років стажу, вийшов на пенсію в 2014 році, роботу не залишив, продовжує працювати водієм. Проте пенсію йому нарахували меншу, ніж у мене, хоча я не працюю, в мене і стаж менший, і заробітна плата також була нижчою. Як таке можливо?»

Олена МУХА.

с. Дриглів

Чуднівського району

Житомирської області.

 

РОЗМІР пенсії, яка призначається пенсіонерові за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), залежить від набутого особою страхового стажу та заробітку, який вона отримувала і з якого сплачувалися страхові внески.

Із 01.10.2017 р. проведено перерахунок трудових пенсій з урахуванням показника середньої заробітної плати за три календарні роки (2014-2016) — 3764.40 грн та прожиткового мінімуму в розмірі 1452 грн.

За наявності в чоловіка страхового стажу 25 років Закон-1058 гарантує розмір пенсії нарівні з прожитковим мінімумом для осіб, які втратили праце-здатність.

Як передбачено частиною третьою статті 427-ї, перерахунок пенсії при зміні прожиткового мінімуму не проводиться для осіб, які працюють або проводять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тобто якщо змінюється розмір прожиткового мінімуму, переглядається розмір мінімальної пенсії. Однак такий перегляд не проводиться щодо працюючих пенсіонерів.

Очевидно, і у вашого чоловіка при стажі 25 років мінімальна пенсія, як і у працюючого пенсіонера, становить не 1452 грн, а лише 1074 грн (розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який застосовувався востаннє для працюючих пенсіонерів з 01.09.2015 р.).

Тому саме факт роботи вашого чоловіка і став причиною того, що йому встановлено мінімальну пенсійну виплату як працюючому з урахуванням державної адресної допомоги на рівні 1373 грн.

 

«У 2014 році мені було призначено пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу». Після цього я продовжував працювати й був переведений на вищу посаду. Чи маю я право звернутися за призначенням пенсії відповідно до Закону «Про державну службу» з нової посади?»

Роберт НАДЄЖДІН.

с. Башилівка

Близнюківського району

Харківської області.

 

З 1 ТРАВНЯ 2016 року, після набуття чинності Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 №889-VIII, втратив чинність Закон України «Про державну службу» від 16.12.1993 №3723-ХІІ, окрім статті 37-ї, що застосовується до осіб, зазначених у пунктах 10-му і 12-му Прикінцевих і перехідних положень нового Закону.

Умови призначення пенсії державним службовцям визначено Порядком призначення пенсії деяким категоріям осіб, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 14.09.2016 №622. Цей документ передбачає право на призначення пенсії державного службовця на умовах Закону 889-VІІІ для осіб, яким, зокрема, не було призначено пенсію відповідно до Закону 3723-ХІІ, що діяв до 1 травня 2016 року.

Отже, оскільки вам було призначено пенсію державного службовця відповідно до Закону «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ, підстав для призначення пенсії за новим законом немає.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове