Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Миколаївщина

Пасовище чи сонячна електростанція?

Галина ВЕРНИГОРА.

УЖЕ сьомий місяць триває суперечка між жителями села Щасливе, що у Березанському районі, та інвесторами, які заповзялися побудувати сонячну електростанцію на полях, де селяни споконвіку випасали корів. Землю під неї депутати сільради погодилися виділити ще навесні. Власники худоби, якої у селі 260 голів, подали до суду. Селяни обурюються: територія пасовища зменшиться ледь не вдвічі. Тим часом для багатьох місцевих корова є єдиним джерелом прибутку. Натомість сільський голова Ірина Пирог-Кравчук переконує, що сонячна електростанція — це насамперед поповнення бюджету. Підприємств у Щасливому немає. А тут інвестори обіцяють виплачувати 2 млн грн податків на рік. Вона підраховує — під електростанцію піде 120 га, а під пасовищем лишиться 170 га…

Щоправда, частина селян готова до компромісу. За домовленості, кажуть люди, землі має вистачити і коровам, і інвесторам. Бізнесмени запевняють, що без згоди громади будівництво не розпочнуть. Селян укотре намагатимуться переконати, що корови і сонячна енергія можуть бути сусідами.

У трійці лідерів

СЕРЕД усіх областей Миколаївщина увійшла до трійки лідерів із розвитку сільгоспвиробництва. Так, за звітними даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у першому півріччі нинішнього року відбулося зростання у 20 областях, але найвищі темпи показала Одещина — у два рази, Миколаївщина — у 1,8 разу та Херсонщина — в 1,3 разу. Як відомо, нинішнього року на реалізацію програми державної підтримки тваринництва з держбюджету обіцяють спрямувати 4 млрд грн.

Уперше самотужки

ЗАПУЩЕНО після ремонту третій енергоблок Південноукраїнської АЕС. Він став першим у державі, який працює виключно на американському ядерному паливі. Цю альтернативу забезпечила компанія «Westinghouse». Водночас прес-служба «Енергоатому» повідомила: у ході планово-попереджувального ремонту (ППР), який завершився 16 липня, в активну зону енергоблока завантажено 163 паливні збірки «Westinghouse» модифікованої конструкції (ТВЗ-WR). Зауважень у процесі завантаження не було, блок працює на повну потужність.

Про відшкодування і не йдеться

ГОСТРОЮ соціальною проблемою в області є несвоєчасна виплата заробітної плати трудівникам краю. Гроші за рішенням судів потроху примусово стягують із роботодавців. Так, за перше півріччя органами державної виконавчої служби Миколаївщини на користь робітників було відшкодовано 4170727 грн. У той час як, за звітними даними, станом на 1 липня заборгованість працівникам в області дорівнювала 110796 тис. грн. Ясна річ, при цьому навіть не йшлося про компенсацію заподіяної моральної шкоди людям, яким доводиться місяцями працювати на «дядька» за «просто так».

Серед найбільших підприємств-боржників — державні Миколаївський суднобудівний завод та Український радіотехнічний інститут, а також миколаївський суднобудівний завод «Океан», мостобудівний загін №73 (м. Миколаїв), Очаківський рибоконсервний комбінат, дочірні підприємства «Миколаївського облавтодору»…

У пошуках заробітку

УПРОДОВЖ року регіональні центри зайнятості змогли працевлаштувати 15,9 тисячі чоловік. На одну вакансію пересічно претендували шестеро шукачів заробітку. Тоді як серед правознавців, службовців і представників професій, які не потребують високої кваліфікації, конкурс склався іще вищий: 11 чоловік на місце. На жаль, роботодавці не дуже розщедрюються на високі зарплати. Ну хіба що головний інженер на заводі може претендувати на 13 тисяч, механік автоколони та плиточник-облицювальник — на 12 тисяч…

Що цікаво, серед усіх осіб, працевлаштованих через регіональні центри зайнятості, 72 — іноземці. Більшість із них — громадяни Таджикистану, Узбекистану, Туреччини, Таїланду, Китаю і В’єтнаму.

До відома: кількість зареєстрованих безробітних в області тепер становить 13 тисяч чоловік, із котрих 8,5 тисячі одержують виплати у зв’язку з безробіттям.

На одного народженого — двоє померлих

ПРОДОВЖУЄ стрімко зменшуватися чисельність жителів краю. Так, у Миколаєві нині щокварталу з’являються на світ пересічно 1400-1450, тоді як ідуть із життя 2792-2900 осіб. Якщо до цієї статистики додати ще й доволі високі міграційні настрої краян, то вимальовується невтішна картина: людський ресурс просто вимивається. Не лише із сіл, а вже й із міст. Так, за даними Головного управління статистики в області, у Миколаєві нині проживає 485 тисяч чоловік, у Первомайську — 65 тисяч, Южноукраїнську — 39,7 тисячі, Вознесенську — 35 тисяч, Очакові — 14 тисяч. Усі ці міста колись були велелюднішими.

Пустощі закінчилися трагедією

У СЕЛИЩІ Березнегувате на території електропідстанції від ураження струмом загинув підліток. Просто на очах у товаришів…

Як уже потім з’ясували правоохоронці, 15-річний школяр захотів розважити двох молодших товаришів. Ватажок компанії відчайдухів переліз через двометровий паркан, яким була огороджена електропідстанція, і став там показувати «фокус»: підносив руку до електричних дротів та демонстрував, як від електромагнітного поля у нього дибки стає волосся. Якоїсь фатальної миті школяр торкнувся дроту високовольтної лінії та від ураження струмом у 35 тисяч вольт загинув на місці. Налякані приятелі побігли розповісти усе батькам, а ті сповістили поліцію. Нині слідчі встановлюють обставини трагедії.

Тим часом хочеться звернутися до батьків. Будьте уважнішими до своїх дітей. Спілкуйтеся, розповідайте їм, до яких трагічних наслідків можуть призвести подібні пустощі. Нагадуйте про страшні наслідки нехтування правил безпеки. Зрештою, намагайтеся займати дитину корисними справами, аби вона не шукала екстремальних розваг.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове