Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допекло!

Зимуватимуть у Кабміні

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Рік минув від тієї жахливої ночі, коли мешканці Калинівки та ще кількох сіл району були змушені залишати свої домівки, що здригалися від вибухів на складі боєприпасів, і тікати світ за очі, аби врятувати життя. Про майно тоді ніхто не думав. На що сподівалися? На себе й на державу. На себе більше, а на державу, маючи за плечима життєвий досвід, не дуже.

ЯК ПОКАЗАВ час, житейська мудрість — найкращий прогнозист. Бюрократична тяганина українських чиновників та специфічне «вміння» влади приходити на допомогу своїм громадянам в біді довели таки людей до нових протестів. Селяни найбільш постраждалої від вибухів на Калинівському арсеналі Павлівки сіли писати листа-скаргу на дії місцевої влади до Кабміну й Верховної Ради. Люди вкрай обурені «абиякими» ремонтами помешкань і неймовірним зволіканням із виплатами та компенсаціями. Багато в кого здали нерви чекати манни небесної, тому самі, за власний кошт та власними силами, полагодили пошкоджені оселі.

Жителі Павлівки розуміють, що листування з чиновниками — справа невдячна й малоперспективна, але перед радикальними діями люди вирішили дотриматися всіх офіційних процедур. Головний посил їхнього звернення: «Не знущайтеся над нами! Не доводьте до точки неповернення. Ми ситі солодкими обіцянками, якими нас годують уже рік».

Ось що розповів журналістам мешканець Павлівки Анатолій Гунько:

— Я вже втомився оббивати пороги чиновників. Наш будинок постраждав чи не найбільше. Повибивало вікна, позривало шифер, потріскалися стіни. Із горем навпіл перезимували у напівзруйнованій оселі, — скаржиться чоловік. — Від минулого року виглядаємо ремонтну бригаду. Нам пояснюють, що роботи призупинились, бо закінчилися кошти. Коли ж я попросив у Калинівській райдержадміністрації акти виконаних робіт, то ледве оговтався від шоку. Виявляється, мені вже все «відремонтували»! Але ж це не так. За деякі пошкодження і не бралися. Підозрюю, що тут задіяна якась злочинна схема…

Те ж саме розповідає місцева жителька Марина Кундзич:

— Наш дім знаходиться на вулиці Стельмаха. Мешкаємо з чоловіком та маленькою дитиною. За свої гроші зробили ремонт у кімнатах, пізніше кошти нам повернули по чеках. Але ж обіцяли ремонтні роботи самого будинку, — каже жінка. — Вікон у нас взагалі немає, вони заклеєні плівкою, хоча нові засклені рами нам торік видали. Робітники, які приїхали їх встановлювати, відмовились це робити: бояться, мовляв, чіпати, бо потріскана хата розвалиться.

— Арсенал приніс нам багато «радості», — додає Юлія Гурман. — Ми й досі відчуваємо відлуння тих подій. У мене, як і в більшості, постраждав будинок, але жодних робіт із відновлення не проводилося. «Тицьнули» вікна і вхідні двері, які я встановлювала своїм коштом! А днями у наше село завітав голова Калинівської райдержадміністрації. Приїхав на «оглядини». Почувши наші численні претензії замість очікуваних подяк, дуже розгнівався і заявив, що «за кошторисом нічого відновлюватися не буде». Мовляв, ми взагалі повинні «подякувати за вікна й двері», а не вимагати ремонтних бригад. Відкритим текстом сказав, що «нормальні люди самі давно позамащували тріщини».

Тим часом голова Калинівської РДА Володимир Гаврилюк запевняє, що роботи з ліквідації наслідків вибухів не припиняються.

— На сесії Вінницької обласної ради нам мають надати ще додаткових п’ять мільйонів гривень, які спрямуємо на ліквідацію наслідків вибухів. Гроші видаватимемо людям на руки через управління праці та соціального захисту. Гадаю, це правильно. Вони самі вирішуватимуть, як ними краще розпорядитися. Поки що важко сказати, чи буде достатньо цієї суми.

Руйнування у 10-15 будинках, за словами районного чільника, мають підвищений рівень небезпеки, тож будівельні бригади найближчим часом візьмуться за роботи. Планується придбати ще один будинок для постраждалої родини. А у всьому іншому «ситуація під контролем, не турбуйтеся».

Якийсь час люди ще почекають. Але запевняють, що гіркий урок минулого року засвоїли добре: літо спливає миттєво, а дощова осінь та сніжна зима приходять завжди «несподівано». Тому другий рік зимувати в холодних потрісканих хатах не будуть: переселяться на зиму в Кабмін, Верховну Раду й Адміністрацію Президента. Там напевно з вікон не дме й на голову не капає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове