Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Не подобаються тарифи? Буде вам абонплата!

Олена БЕГМА.

УЖЕ з наступного року в Україні буде запроваджено абонплату за всі види комунальних послуг. Тобто, наприклад, доведеться щомісяця сплачувати певну суму за централізоване гаряче водопостачання (якщо воно підведене), навіть якщо споживач користується виключно бойлером. Про таке ново-введення «подбав» Кабмін, ініціювавши закон «Про житлово-комунальні послуги (ЖКП)», який уже схвалений парламентом. Згідно з ним, з нового року введуть абонплату на тепло, гарячу і холодну воду. Згідно з розрахунками, абонентська плата на гарячу воду і тепло може становити 38,4 грн на місяць, на холодну воду — 33,6 грн, а на вивезення сміття — 14,4 грн. В сумі абонплата за всі комунальні послуги щомісяця спустошуватиме наші гаманці приблизно на 90 гривень. Це за умови, якщо не збільшиться мінімальна зарплата.

Демографічні зміни

ОДРУЖЕНІ українці стали частіше розлучатись, дедалі більше дітей народжується поза шлюбом, водночас тривалість життя за роки незалежності підвищилась на два роки.

Згідно з повідомленням Держстату, представники «сильної статі» пересічно живуть 67 років, тоді як їхні співвітчизниці — на 10 років довше. Проте в Україні з колись багатющим людським ресурсом стрімко росте смертність населення — сьогодні вже майже вдвічі перевищує показник народжуваності. «Косять» народ в основному хвороби системи кровообігу та злоякісні новоутворення…

Кількість зареєстрованих шлюбів за роки незалежності зменшилась удвічі. Так, торік органами РАЦСу було видано 250 тис. свідоцтв про шлюб, на які припало 136 тис. свідоцтв про розлучення. І якщо 1991-го лише кожна десята дитина народилась у жінки, яка не перебувала в офіційному шлюбі, то 2017-го — вже кожна четверта.

Прощавай, плацкарто

БАГАТО анекдотів складено про «умеблювання» вагонів вітчизняних пасажирських потягів. Надто плацкартних. Кому доводилося на тих полицях-нарах намулювати боки, той знає, про що йдеться. Проте міністр інфраструктури Володимир Омелян днями зробив гучну заяву — Україна відмовляється від плацкартних вагонів. «Я б дуже хотів, — віщав чиновник, — щоби плацкартний вагон як явище взагалі щез… Але цей процес триватиме 5-10 років». Який турботливий чиновник! Напевно, справа зрушила б із місця набагато швидше, якби чиновники «Укрзалізниці» їздили лише у плацкартних вагонах.

Хліба стало менше

НАСЕЛЕННЯ країни стало купувати відчутно менше хліба. Відповідно скоротилось і його виробництво: за даними Держстату, впродовж січня-червня становило 468 тисяч тонн — на 10% менше, ніж за цей же час минулого року. А в червні й поготів — спожили майже на 15% менше хліба, ніж цього ж місяця 2017-го.

Тим часом борошно і хлібобулочні вироби дедалі приростають у ціні. Продукт стратегічний, багато хто не може без нього обходитись. Утім, не можна сказати, що люди відмовляють собі у хлібі. Хіба що, як засвідчують дієтологи, останніми роками гастрономічні вподобання населення істотно переорієнтувалися. Дехто традиційні паляниці та батони замінює продуктами з цільних злаків, які вважаються здоровішою їжею.

Iнвестують у зарубіжну нерухомість

У ПОЛЬЩІ українські заробітчани вже третій рік поспіль встановлюють своєрідний рекорд із придбання нерухомості. Мова про рейтинг купівлі квартир у країні іноземцями. Так, загальна площа помешкань, придбаних українцями торік, склала 70 тис. кв. м, тоді як загальний попит іноземців — 264 тис. кв. м. Виходить, на наших співвітчизників припало 27% купленої житлоплощі. Найпопулярнішими виявились квартири у великих містах — Варшаві, Кракові та Вроцлаві.

Кожний шостий — зі стволом

В ОСОБИСТОМУ користуванні українців знаходиться близько п’яти мільйонів стволів незареєстрованої зброї — автоматів, пістолетів і рушниць. Тоді як, згідно з офіційними даними поліції, число зареєстрованої зброї, котру мають наші співвітчизники, — 890 тисяч, а кількість власників такої зброї сягає 664 тисячі чоловік.

При цьому правоохоронці відзначають, що кількість незареєстрованої зброї щорічно зростає на 100 тисяч одиниць. За повідомленням Військової прокуратури України, на руках не лише незаконна зброя, а й чимало вибухівки, котру в основному привозять додому бійці із зони АТО.

Реформа є, зарплат нема

КІЛЬКАДЕСЯТ медпрацівників фельдшерсько-акушерських пунктів та амбулаторій Рожищенського району на Волині влаштували пікет перед будівлею райдержадміністрації. Його учасники вимагали виплатити їм борги із зарплати.

— Коли затверджували районний бюджет на нинішній рік, у нього не заклали достатньо коштів на наші зарплати, — каже завідувач амбулаторії в селі Доросині Володимир Критюк. — Частину грошей нам дали, щодо решти сказали чекати. Мовляв, у держави немає коштів. Ми продовжуємо ходити на роботу, лікуємо земляків, але нам і нашим родинам треба за щось жити.

Аби якось пригасити соціальну напруженість і змусити «неслухняних» медиків розійтись, депутати райради нашкребли в місцевому бюджеті 350 тисяч гривень на авральне погашення зарплатних боргів. Але зробили це, урізавши певні соціальні програми. Тож чекаймо інших пікетів.

Кінець паспортного «колапсу»

В УКРАЇНІ зникли черги за біометричними закордонними паспортами. Як поінформувала Державна міграційна служба, черги на персоналізацію закордонних паспортів на поліграфкомбінаті «Україна» повністю ліквідовано, документи видаються громадянам вчасно по всій Україні. За словами голови ДМС Максима Соколюка, сьогодні взагалі спостерігається зменшення попиту на виготовлення документів. До того ж, за словами Соколюка, заходи, яких було вжито після різкого зростання попиту після запровадження безвізового режиму з ЄС, дають змогу щодня оформлювати понад 20 тис. закордонних паспортів та понад 5 тис. ID-карток. З січня 2015 року, відколи запровадили такі документи, у державі було оформлено 9,5 млн закордонних біометричних паспортів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове