Архів
Вівторок,
31 липня 2018 року

№ 58 (19605)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ЄВРОСОЮЗ відкинув британський план щодо митного союзу після Brexit.

Докладніше...
Пригрозив уряду

США. Президент Дональд Трамп пообіцяв призупинити роботу федерального уряду, якщо той не проголосує за законопроект про охорону кордонів.

Докладніше...
Це все-таки сталося

ПОЛЬЩА. Президент Анджей Дуда підписав закон про судоустрій на тлі протестів.

Докладніше...
Довгоочікуване політичне потепління

ЯПОНІЯ оголосила про згортання комплексів ППО на південному заході країни.

Докладніше...
Лібералізм не значить демократія

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр Віктор Орбан розкритикував держави Західної Європи за їхню політику щодо мігрантів.

Докладніше...
Норовливий каталонець повертається

БЕЛЬГІЯ. Прибулий до країни екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив: «Я повертаюся».

Докладніше...
Чергові миротворчі перемовини

ТУРЕЧЧИНА. 7 вересня у Стамбулі відбудеться чотиристоронній саміт щодо Сирії.

Докладніше...
Аномальна спека

ЛАТВІЯ. Температура моря б’є рекорди.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Про реальні здобутки і сміливі плани

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Фото Інни Міхно.

На току ТОВ «Валена», що у селі Біленьке Запорізької області, — фінальна симфонія жнив. Поле віддало трударям найдорожче — виплеканий їхніми невтомними руками урожай. Золотом найвищої проби світиться пшениця.

РАНІШЕ для робіт на току залучали багато людей, які сушили зерно, віяли. Зараз такої потреби немає, все виконує новітня техніка. Одним навантажувачем Сергій Кириченко справляється за десятьох і більше людей. Утім, зараз тут приємна метушня — пайовики отримують збіжжя.

— Тим людям, котрі не в змозі вивезти зерно самотужки, ми безкоштовно доправляємо його до домівок, — каже завідувач току Іван Іванович Лебідь. — У нас понад півтисячі пайовиків, з усіма розраховуємося вчасно.

Оплату за користування паєм можна взяти і в грошовому еквіваленті. А ще кожному власникові наділу надають безкоштовно по 50 тюків соломи, насіння соняшнику, орють город.

— Ми отримали зерно на мамин пай, — каже Василь Лащухін, який із дружиною Раєю пакує мішки (на фото). — Моя матінка Надія Сергіївна більше сорока років трудилася дояркою іще колишнього колгоспу імені Ілліча, зараз їй 87 років.

Хліборобська праця завжди була нелегкою. І хоча потужна техніка нині перебрала на себе левову частку щодо обробітку поля й збирання врожаю, людський фактор залишається визначальним.

— Результатами нашої праці я задоволений, — каже директор сільгосппідприємства з виробництва Володимир Козиряцький. — За великим рахунком, і до погоди, яку останнім часом хто тільки не шпетить, у мене немає претензій. До кліматичних умов мусимо пристосовуватися. Нині на круг зернобобові культури дали по 34,63 центнера з гектара. Пшениця, зокрема, вродила по 40,1 центнеру, ячмінь — по 26,5, горох по 20, ріпак по 16 центнерів із гектара.

Торішньої осені, — скрушно згадує керівник, — душа боліла, коли закладали озимі у суцільну посуху. Від посівної до дозрівання озимих практично не випадало продуктивних дощів. Але спасибі природі за прохолодні ночі, які попри нещадну денну «африку» давали полю дихнути.

Загалом «Валена» обробляє 1800 гектарів землі. Озимими культурами зайнята майже половина всіх посівних площ. Окрім пшениці, тут вирощують ячмінь, ріпак, соняшник, кукурудзу, горох.

Володимир Козиряцький — висококваліфікований агроном. Уже зараз усі поля, якими два тижні тому пройшлися гарячі комбайни New Holland, готові під сівбу нового врожаю. «Як тільки дощик — почнемо сіяти,— каже директор. — Хоч з першого серпня». Через паузу додає: «Як не буде дощу, все одно будемо сіяти. Десь із десятого…»

Хліборобський кістяк колективу — 12 механізаторів. Стратегія Козиряцького в тому, щоб механізатори в потрібний час опинялися там, де вони найбільше потрібні. Зранку керівники екіпажів косили зернові, тим часом їхні помічники вносили на вивільнені площі міндобрива. У господарстві переконані, що добре підготовлений ґрунт менш уразливий до примх погоди, тож можна позмагатися з природою за врожай.

Володимир Гришин на тракторі New Holland дискує площу під соняшник, його посіють на 135 гектарах. Має 28-річний стаж роботи, в юності закінчив школу механізаторів. Дуже пишається родиною, доньками. Старша Ліза нині вступає у ЗВО. Молодша Віка піде у вересні в шостий клас. Віктор Желандковський про свою роботу говорить просто — звична справа. Встав о шостій, прийшов на бригаду на восьму, оглянув агрегат, перевірив мастило, продув фільтри... Віктор Ковальчук (на фото) кермує красенем трактором Lamborghini. Він також командир комбайнового екіпажу. Збирав на цьому полі у парі з Віктором Желандковським ріпак, тепер тут ростиме озима пшениця.

Косьба пізніх культур іще попереду. Поля соняшнику і кукурудзи радують. Володимир Іванович переконаний, що кукурудза без зрошення дасть по 50 центнерів із гектара, напоєна вологою — вдвічі більше, а соняшник — не менш як 20 центнерів.

Прогнозуючи майбутнє господарювання, Володимир Іванович послуговується уроками минулого. Він бачить майбутні високі врожаї на землях нашого степового краю за умови зрошення полів. Поливали їх тут здавна, доки бездумно по всій країні не знищили меліоративні системи. На столі в директора — ціла тека архівних матеріалів, що свідчать про зацікавлення темою науковців ще у далекому 1928 році. Тоді покладалися на дешеву (на той час!) енергію Дніпрельстану. Тепер, вважає Козиряцький, потрібна державна політика відновлення зрошувальних систем. Проект, як зробити це у Біленькому, у керівника також на робочому столі…

Так, із реальними здобутками і сміливими планами, живе і працює «Валена». Вирощує хліб щоденний, щоб жила Україна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Блакитне паливо поки що не дорожчатиме
Читати
Не дуже й густо
Читати
Донеччина — у лідерах
Читати
Божаться, що розрахувалися
Читати
Пальне в «тіні»
Читати
Доки не поховано останнього...
Читати
Звідки «мотлох»?
Читати
Гепатит наступає
Читати
За порядком стежитимуть камери
Читати
Запрацювали нові повітряні ворота
Читати





— Як бачите, нормальної дороги до села немає. Тож повідомте жителів, що поштова машина обслуговуватиме їх тут.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове